U SRCU CISTE PROVO: Ovo je najprogresivniji hrvatski izložbeni prostor posvećen suvremenoj umjetnosti

Mariana Bucat

25. lipnja 2020.

U SRCU CISTE PROVO: Ovo je najprogresivniji hrvatski izložbeni prostor posvećen suvremenoj umjetnosti

U samom srcu Ciste Provo, uz državnu cestu D60 u Dalmatinskoj zagori, negdje na pola puta između Sinja i Imotskoga, u neposrednoj blizini župne crkve Sv. Petra apostola, smjestio se najprogresivniji hrvatski izložbeni prostor posvećen suvremenoj umjetnosti.

Općina Cista Provo u naravi je skupina od šest raštrkanih sela, a jedno od sela je istoimena Cista u kojoj je prema posljednjem popisu stanovništva živjelo točno 526 duša. Potomaka Cišćana ima puno i posvuda. Naročito ih ima u Splitu, Zagrebu, ali i u Njemačkoj kamo su dospjeli uglavnom u drugoj polovini 20. stoljeća, trbuhom za kruhom. Osim toga, Cista je jedna od onih općina u kojima je uvijek na vlasti HDZ. Tako je primjerice na proteklim predsjedničkim izborima čak 54,01 posto glasača glasalo za Kolindu Grabar Kitarović, a 35,53 posto za Miroslava Škoru. Dakle, drže se uvjerljivo desno.

MUZEJ NA OTVORENOM U CISTI PROVO: Nikada se nije dogodilo da je bilo koji plakat bio oštećen

U takvim okolnostima, prije točno 12 godina na parcelu u vlasništvu obitelji Šitum postavljena je konstrukcija za jumbo plakat. Otada je to mjesto (neprekidno!) izložbeni prostor Udruge za suvremenu umjetnost KVART iz Splita. Do sada je, što s jedne, što s druge strane konstrukcije, izlagalo sveukupno pedesetak umjetnika, i stranih i domaćih. U funkciji kustosa je Boris Šitum, predsjednik KVART-a i povremeni stanovnik Ciste. Gotovo nikada nije iznajmio, sad već kultni, jumbo-plakat za komercijalne svrhe. Šitum inzistira na aktualnosti, provokativnosti i jasnoj, kritičnoj poruci svakog postava. 

Cista Provo
Kalendar za mještane (FOTO: KVART)

Prvi postav „In gedanken“ ili „U znak zahvalnosti“ – hommage njemačkoj marki realiziran je 29. lipnja 2008. godine, baš na blagdan sv. Petra, ujedno dan župe i općine i to uz potporu Galerije umjetnina Split. Otvorenje je uveličala skupina mještana tradicionalnom pjesmom - gangom. Događaj je koincidirao i s povlačenjem njemačke marke, odnosno uvođenjem eura. Cišćani su tu monetarnu situaciju doživjeli vrlo emotivno pa ih je veći broj iskazao želju da „In Gedanken“ tamo ostane kao trajni spomenik, tj. kao stalni postav. 

Od 2011. do 2016. godine, zajedno s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika (HULU), jednom mjesečno je prikazivan novi rad, novog umjetnika. Na kraju svake godine tiskan je kalendar za iduću godinu koji je bio poklon za mještane.

Cista Provo
Romski bend u Cisti Provo (FOTO: KVART)

U razgovoru za Lupigu, na temu provokativnosti postava, Šitum ističe rad „Dugine boje“ autora Mirka Ilića iz 2012. godine. Duga zajedno s biblijskom porukom suptilno promovira jednakost LGBT i ne-LGBT osoba. "I reče bog Noi: To (duga) neka je znak saveza koji sam postavio između sebe i svih živih bića na zemlji." Plakat je stajao neobično dugo. Nitko od mještana ni njihovih gostiju ga nije išarao ili na bilo koji način oštetio.

Zapravo, nikada se nije dogodilo da je bilo koji plakat oštećen, koliko god naoko bio provokativan. Tolerancija je, između ostalih, prikazana i kolektivnim radom iz 2014. godine kada je bila „izvješena“ romska zastava. Na otvorenju je svirao romski bend „Veseli Vranjanci“. 

Mirko Ilić - Cista Provo
Rad Mirka Ilića u Cisti Provo (FOTO: KVART)

Međutim, bilo je nekoliko slučajeva kada se o kustosu raspitivala policija. Jedan od tih slučajeva bio je motiviran plakatom iz 2013. godine. Na njemu je bila fotografija s nadgrobnog spomenika Marijane Jerković i logo Ministarstva unutarnjih poslova. Marijana Jerković bila je 24-godišnja zaposlenica jedne splitske agencije za promet nekretninama i studentica prava. Ubijena je na radnom mjestu 2001. godine. Hrabre i okretne snage MUP-a nikada nisu pronašle njenoga ubojicu, a novine su javljale kako je u istrazi zabilježen velik broj propusta. Snagama reda i mira nije se svidjelo što se to problematizira.

Malo koji mještanin iz ruralnog područja ima izravan doticaj sa suvremenom umjetničkom produkcijom. Prosječnom građaninu rijetko padne na pamet posjetiti muzej suvremene umjetnosti. Uostalom, u Hrvatskoj postoje samo dva, oba satima udaljena od Ciste Provo. Zato je za Dalmatinsku zagoru jumbo plakat uz cestu neobična i vrijedna prilika za bliski susret sa suvremenom umjetnošću, svakodnevan, svakome podjednako dostupan, toliko dostupan da se konzumira u vožnji automobilom. Takva prilika čini Cišćane, očito tolerantne i srčane ljude, privilegiranima i neizrecivo kulturno bogatima.

Marijana Jerković
Plakat zbog kojeg se policija raspitivala o kustosu (FOTO: KVART)

Međutim, opstanak izložbenog prostora nipošto nije zasluga Ministarstva kulture. Kustos i umjetnici se snalaze na razne načine ili se ne snalaze. Naime, u posljednje vrijeme umjetnici rade bez ikakvog honorara, a često i na vlastiti trošak. Udruga se triput prijavila na natječaje ministarstva. Nijednom joj nisu dodijeljena sredstva pa je odustala od prijavljivanja. Objašnjenje službenika ministarstva bilo je da bi lokalna samouprava trebala biti financijer. Ali avaj, ovdašnja lokalna samouprava spada u siromašnije u Hrvatskoj. Usprkos njenim skromnim financijskim kapacitetima, barem plaća rasvjetu postava. 

Odnos Ministarstva kulture prema bogatoj i raznolikoj kulturi ruralnih dijelova Hrvatske preciznije oslikava svojevremena Šitumova izjava za Zarez: „Ovaj projekt mi je važan zbog provincijskog 'malomišćanskog' duha koji dominira na ovim prostorima. Split ima 'kompleks' Zagreba i Zagreb mu je kriv za sve. S druge strane, Zagreb pokazuje taj provincijski duh besramnom centralizacijom na svim razinama i ponosno drži poziciju prvog u selu, a to selo je Lijepa naša.“

Ministarstvo kulture je nedavno ipak dospjelo na jednu stranu plakata, ali nažalost i dalje ne kao sponzor ili donator, već uz fotografiju odavno napuštenog, ali solidno izgrađenog i narodnom mudrošću dizajniranog svinjca koji se inače nalazi u Aržanu, još jednom „cistaprovansalskom“ selu. Autori rada Morana Ostojić, Mate Žaja i moja malenkost, pozivaju na očuvanje hrvatske graditeljske baštine, u koju svakako spadaju gospodarske građevine Dalmatinske zagore kao što je ovaj svinjac. 

Cista Provo
Mudri svinjac iz Aržana (FOTO: KVART)

Konačno, prigodno predizbornom vremenu, s druge strane plakata trenutno je Borisov rad "Veliki mag skida uroke biračima". Ozbiljan i realističan prikaz hrvatske stvarnosti u kojoj je politika stvar crne magije i prevare, uglavnom tolerantnih i srčanih birača. Više fotografija možete pronaći u našoj galeriji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KVART