CRNO SE PIŠE HRVATSKIM STUDIJIMA: „Rektor može rasformirati fakultet prema vlastitom nahođenju“

I.F.

14. siječnja 2017.

CRNO SE PIŠE HRVATSKIM STUDIJIMA: „Rektor može rasformirati fakultet prema vlastitom nahođenju“

Za ponedjeljak 16. siječnja najavljeno je obraćanje voditelja Hrvatskih studija Maria Grčevića, kao i članova Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija, studentima zainteresiranima za proces promjene pravnog statusa Hrvatskih studija na sveučilišni odjel. Studenti će tako u dvorani Zagreb u Borongajskoj 83d moći postavljati i pitanja na sastanku koji, kako je najavljeno, počinje u 18 sati.

U međuvremenu, Znanstveno-nastavno vijeće (ZNV) Hrvatskih studija već je izglasalo prijedlog da Hrvatski studiji, umjesto sveučilišnog centra, postanu sveučilišni odjel. Na podršku od 18 glasova za takvu promjenu pravnog statusa, u odnosu na 14 onih koji su bili protiv ili suzdržani, presudno je utjecalo ukupno pet glasova Filozofskog fakulteta Družbe Isusove.

Ne bi to bilo ništa čudno da nije činjenice kako Filozofski fakultet Družbe Isusove već više od godinu dana nije u sastavu Hrvatskih studija. Naime, još krajem 2015. godine, blagoslovom rektora Damira Borasa i Senata, postao je poseban fakultet. Što Hrvatskim studijima nikako ne uspijeva. I usprkos tomu što su u postupku reakreditacije od nezavisnih stranih stručnjaka u akademskoj godini 2013./14. bili najbolje ocijenjeno visoko učilište sa studijskim programima u društvenom i humanističkom području. I usprkos znanstveno-nastavom profilu raspravljanom i usvojenom na sjednici ZNV-a u ožujku prošle godine.

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je preuzeti stvari u svoje ruke, od imenovanja voditelja HS-a koji nema podršku većine nastavnika i studenata, do postavljanja Odbora koji će, umjesto HS-a, odlučivati o njegovoj sudbini. Odborom predsjeda Ante Čović, u njemu je i Mislav Ježić, a obojica su s aktualnim ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem, bili dio osnivačkog vodstva Hrvatskih studija. Smijenjeni su odlukom ZNV-a 1995. godine. Danas su pak pozvani odlučivati ne samo o pravnom statusu, već i znanstveno-nastavnom profilu i ustroju ustanove na kojoj su smijenjeni.

hrvatski studiji tribinaNa pitanja o budućnosti studija koji su upisali, studenti nisu dobili konkretan odgovor (FOTO: Facebook/StudentiGovore)

Na sastanku predstavnika studenata Hrvatskih studija s rektorom i prorektorom, a koji je prethodio izvanrednoj sjednici ZNV-a, prorektor Čović uvjeravao je studente kako je ideja da Hrvatski studiji postanu sveučilišni odjel samo prijedlog

Samo tri tjedna kasnije sazvana je izvanredna sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća na kojoj je ovaj prijedlog usvojen iako je, tvrde iz inicijative Studenti govore, ustanovljeno da je došlo do pogreške prilikom zbrajanja glasova pa je tako onih koji su bili protiv ili suzdržani bilo 17, a ne 14 kako je istoga dana nakon sjednice objavljeno kao službena odluka. Na Hrvatskim studijima se može čuti kako će ovu odluku pokušati osporiti na sljedećoj sjednici ZNV-a gdje mora biti verificirana da bi postala službena. Bit će to, izgledno je, još jedna „jezično-stilska vježba“, kako je situaciju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na rečenom sastanku sa studentima Hrvatskih studija opisao rektor Boras nazivajući sve koji propituju njegovu politiku „kvazi-interpretatorima koji tumače akte na pogrešan način“. 

Na istom je sastanku, prema zapisniku koji Lupiga posjeduje, rektor studentima izjavio kako će odluku o pretvaranju Hrvatskih studija u sveučilišni odjel donijeti Senat, kao vrhovno tijelo koje odlučuje o svim sastavnicama sveučilišta pa „rektor i Senat mogu jedan fakultet rasformirati i ponovo oformiti prema vlastitom nahođenju“. U slučaju Hrvatskih studija, najavio je, Senat bi odluku o preustroju trebao donijeti do kraja mandata rektora, najkasnije u travnju ove godine. Datum je to u kojem Borasu ističe mandat zbog odlaska u mirovinu. 

Hrvatski studiji bi ostali sveučilišni odjel samo u prijelaznom razdoblju, uvjeravali su studente u rektoratu, dok ne postanu fakultet. Što točno znači status odjela sveučilišta, studentima, pa ni nastavnicima Hrvatskih studija još nitko nije objasnio. Premda Statut Sveučilišta u Zagrebu predviđa mogućnost osnivanja odjela, činjenica je da Sveučilište do sada takve odjele nije imalo.

"Cura mi studira na tom faksu... svaki dan je u depri zbog toga... koliko truda i besanih noći je uložila u učenje da bi se sad sjetili ukinuti faks", napisao je jedan od preko 1.800 potpisnika peticije Hrvatski studiji - fakultet, a ne odjel koji smatraju kako bi HS trebali dobiti zasluženi status fakulteta i pripadajuću autonomiju, a ne status odjela pod vodstvom rektorata. Većinu ostalih komentara potpisnika peticije možda je najbolje sažela studentica koja je napisala: "Ne želim da budućem poslodavcu moram objašnjavati da sam završila fakultet, a ne tečaj". 

Sastanak u ponedjeljak bit će prilika da se voditelju studija i članovima Odbora postave neka pitanja, no pitanje je hoće li oni na njih dati i odgovore. Ono što su studenti na sastanku u rektoratu mogli čuti tek je obećanje rektora da opstanak Hrvatskih studija nije upitan, da za studente nema straha da neće završiti studij koji su upisali, a profesorima se neće ugroziti karijera iako će o daljnjem zapošljavanju zadnju riječ imati rektor koji procjenjuje je li to u skladu s razvojem određene sastavnice. Posebno je to zanimljivo obzirom na činjenicu kako će rektoru najkasnije do travnja ove godine trebati novi ugovor o radnom odnosu na određeno jer, kao umirovljenik, ne može ostati rektor.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com