KULJIŠ I BOLKOVIĆ U AKCIJI: Za 66 tisuća kuna isporučili 25 vijesti, uglavnom kopipejstanih

Ivan Kegelj

8. travnja 2015.

KULJIŠ I BOLKOVIĆ U AKCIJI: Za 66 tisuća kuna isporučili 25 vijesti, uglavnom kopipejstanih

Udruga „Centar za razvoj demokracije Zagreb“ dobila je od Grada Zagreba 66.000 kuna da na portalu žurnalisti.com medijski prati rad zagrebačke gradske uprave, a zauzvrat je objavila samo 25 kratkih vijesti, od kojih je dobar dio kopiran s drugih Internet portala. Portal žurnalisti.com utemeljili su Denis Kuljiš i Romano Bolković. Iz dostupnih podataka razvidno je da postoji temelj za osnovanu sumnju u zloupotrebu udruge, portala, odnosno gradskog novca. Predsjednik udruge koja je dobila novac bio je Boško Crnobrnja, ali nakon što je prvi novac od Grada Zagreba legao na račun on se s predsjedničkog mjesta povukao, ne želeći s tim imati posla. Udruga je danas registrirana na adresi Denisa Kuljiša.

Novac od Grada Zagreba "žurnalisti" su dobili mimo redovitog javnog natječaja, odlukom gradonačelnika Milana Bandića. U zaključku o dodjeli 66.000 kuna udruzi Centar za razvoj demokracije Zagreb stajalo je: "Odobrava se isplata 66.000,00 kuna za promicanje javnosti rada gradske uprave Grada Zagreba i objave tema od gradskog značenja na portalu zurnalisti.com. Sredstva će se isplaćivati na temelju ugovora, mjesečno u iznosu od 22.000 kuna..."

Već činjenica da se novac dodjeljuje mimo natječaja sporna je sama po sebi, ali istoj bi se možda mogli i progledati kroz prste da je gradski novac uistinu utrošen u svrhu za koju je dodijeljen.


Ova vijest košta 1.130,90 kuna, a da nije tipfelera koštala bi 1.157,20 (FOTO: screenshot)

Praćenju rada gradske uprave na Kuljiševoj i Bolkovićevoj Internet stranici bila je namijenjena rubrika Zebra, otvorena nakon što je prva tranša gradskog novca sjela na račun njihove udruge. Međutim, u toj rubrici objavljeno je samo 25 vijesti, od kojih neke nisu duže od tri rečenice. Dobar dio tih vijesti kopiran je s portala Zagrebancija.com te s internet stranice Grada Zagreba.

Na ostatku portala žurnalisti.com, od dana potpisivanja ugovora kojim je Kuljiševa i Bolkovićeva udruga dobila gradski novac, objavljena su tek dva teksta za koje bi se moglo reći da se tiču Zagreba. Oba govore o gradskom urbanizmu.


Jedna od kopiranih vijesti kao praćenje rada gradske uprave (ILUSTRACIJA: screenshot google.com)

U rubrici Zebra, namijenjenoj da se pravdaju, odnosno odrade ugovorni poslovi s Gradom Zagrebom, za iznos 66.000 kuna objavljeno je, rekosmo, 25 vijesti. Sve vijesti napisane su, odnosno prepisane u razdoblju od nepuna dva tjedna, od 2. do 15. listopada prošle godine. Čak i ako zanemarimo činjenicu da je dobar dio tih vijesti kopiran s portala Zagrebancija.com, odnosno s Internet stranica Grada Zagreba, ispostavlja se da je jedna riječ objavljena u rubrici Zebra zagrebačke porezne obveznike koštala 26,30 kuna.

Jasno je, dakle, da se o ozbiljnom praćenju rada zagrebačke gradske uprave u ovom slučaju ne može govoriti te da je novac poreznih obveznika bačen u vjetar, odnosno u privatne džepove. Iznos od 66.000 kuna, valja napomenuti, približan je prosječnoj godišnjoj plaći zagrebačkog radnika.
 

Kome je isplaćen novac uzet za praćenje rada gradske uprave? (ILUSTRACIJA: screenshot zurnalisti.com)

Bivši predsjednik udruge-izdavača portala žurnalisti.com Boško Crnobrnja iz rada Centra za razvoj demokracije Zagreb povukao se odmah nakon što je prvi novac od grada sjeo na račun. U izjavi za riječki Novi list na ovu temu on je rekao da "s tim nije želio imati posla". Dodao je pritom i znakovitu rečenicu: "Kad je taj novac došao i kad su mi rekli kome ga trebam isplatiti, rekao sam da to ne dolazi u obzir, odnosno da novac mogu raspodijeliti samo za tekstove o Zagrebu."

Nakon što se Crnobrnja povukao udruga je promijenila sjedište. Prema podacima dostupnima na fininfo, preseljena je na adresu Denisa Kuljiša, na Starčevićev trg 3. Crnobrnja je rekao još i da je u ugovoru s gradom, koji je u ime udruge on potpisao, striktno propisano da novac mora biti potrošen na tekstove koji se odnose na praćenje rada Gradske uprave.


Ovaj nam je jedan od skupljih: 5.233,7 kuna bez naslova (FOTO: screenshot: zurnalisti)

Prema svemu sudeći, može se osnovano sumnjati da je u ovom slučaju riječ o zloupotrebi javnog novca. Također, neosporno je da način na koji su "žurnalisti" pravdali dobiveni novac baca ljagu na politiku javnih potpora nezavisnom i neprofitnom novinarstvu, koja je u Hrvatskoj tek zaživjela. Portal koji čitate jedan je od korisnika takvih potpora.

Ideja javnog financiranja neprofitnih medija zamišljena je kao alat kojim će uredničke politike medija u potpunosti biti oslobođene od utjecaja ekonomskih i drugih centara moći. Tu politiku, koja se provodi u nizu razvijenih zemalja, stoga je nužno obraniti od zloupotreba upravo na neprofitnim portalima. Prema svim navedenim podacima, jasno je da se na zlopotrebu javnog novca opravdano može sumnjati u slučaju potpore portalu žurnalisti.com.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: enovine