SKANDAL: Pogledajte prvi dokumentarac o rađanju LGBT pokreta u Albaniji

I. F.

21. svibnja 2015.

SKANDAL: Pogledajte prvi dokumentarac o rađanju LGBT pokreta u Albaniji

Nakon što je SkaNdal prošle godine prikazan u sklopu Sarajevo Film Festivala, Dokukino KIC u suradnji s Vox Feminae festivalom ovaj film donosi u Zagreb. Prva prilika zainteresiranima ukazat će se u subotu, u 19 sati, a u četvrtak 28. svibnja, u 21 sat, upriličit će se još jedna projekcija. Sve na istom mjestu, u Preradovićevoj 5, a ovdje pogledajte trailer filma.

Prvi dokumentarac o rađanju LGBT pokreta u Albaniji kronološki prikazuje priču o pokušaju gej zajednice da se izbori za svoju vidljivost u albanskom društvu, ali i progovara o strahovima i problemima svih onih aktivista koji su se upustili u taj nimalo bezopasni pothvat. Režiju potpisuju Elton Baxhaku i Eriona Çami, koji su na ideju o snimanju filma došli nakon što su im neki pripadnici LGBT zajednice prezentirali svoje akcije i radove u višegodišnjem periodu. Kada su vidjeli fotografije, video snimke i neke tekstove, režiserski dvojac odlučio je da se film o toj temi jednostavno mora snimit.

Inače, LGBT zajednica u Albaniji svoju je prisutnost znatnije počela pokazivati tek prije desetak godina, i to s nekim događajima koji su obilježili povijest tog „pokreta“ u Albaniji. Radi se o akcijama kao što su bojanje klupa u dugine boje ispred predsjedničke palače u Tirani, razne noćne „diverzije“, ispisivanje grafita, ali i organiziranje prvih gej partija.

„U periodu od pet godina gej zajednica uspjela je pomoću društvenih mreža i medija osnažiti pokret koji je promijenio sliku cijele države. Ovaj nas film podsjeća na stanje u Zagrebu prije petnaestak godina i borbi koja je donijela Zakon o životnom partnerstvu i Parade ponosa od nekoliko tisuća ljudi“, stoji u najavi organizatora zagrebačke projekcije, Dokukina KIC te VoxFeminae festivala.

Već prvim emitiranjem LGBT zajednica postigla je željeni cilj i postala još vidljivija u tamošnjem društvu. Baxhaku je rezimirajući premijeru istaknuo kako je reakcija mladih ljudi u prepunoj dvorani bila vrlo dobra, dok je kod starijih generacija takva reakcija ipak izostala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot