ZAGREBAČKA BLAGAJNA U 2016. GODINI: Izglasan gradski proračun od 8,47 milijardi  kuna

I. Kegelj

23. prosinca 2015.

ZAGREBAČKA BLAGAJNA U 2016. GODINI: Izglasan gradski proračun od 8,47 milijardi kuna

U foto finišu, u drugom čitanju izglasan je proračun Grada Zagreba za 2016. godinu. Podržavajući proračun, gradonačelniku Milanu Bandiću u susret su izišli gradski zastupnici iz kluba HDZ-a, HSP-AS i BUZ-a te HSS. Najveći gubitnik ove političke utrke predsjednik je Gradske skupštine Darinko Kosor i njegov HSLS, koji proračun nisu željeli podržati pa su ih na cjedilu ostavili saveznici s nacionalne razine, prvenstveno HDZ. Planirani proračunski prihod za 2016. godinu iznosi 8,47 milijardi kuna, što je nepunih dvije milijarde kuna više nego u tekućoj, 2015. godini. Drugim riječima, proračun je zamišljen vrlo ambiciozno i sigurno je da planovi u cijelosti neće biti realizirani, odnosno da će se planirane brojke mijenjati rebalansima

Gradska administracija pojašnjava da je do ovog, značajnog rasta došlo zbog "zakonski propisane obaveze uključivanja u proračun vlastitih i namjenskih prihoda svih gradskih proračunskih korisnika, kao i rashoda koji se financiraju iz tih prihoda". Drugim riječima, stoji u gradskom pojašnjenju, "radi se samo o metodološkoj promjeni obuhvata gradskog proračuna koja je dovela do porasta prihoda i rashoda". 

"Kada bi proračun imao jednaki obuhvat kao i ranijih godina, prihodi i rashodi izglasanog proračuna Grada u 2016. bili bi tek blago viši od onih u 2014. i 2015. godini", pojašnjavaju iz Grada Zagreba. 

ZET
Subvencije ZET-u smanjene za 15 milijuna kuna (FOTO: Lupiga.Com)

Što se rashoda tiče, oni su planirani na ukupno 8,45 milijardi kuna. Najviše novca iz proračuna otići će na materijalne rashode. U pitanju je 3,1 milijardu za tekuća i investicijska održavanja objekata komunalne infrastrukture. U pitanju su poslovi kao što je održavanje javnih površina, javne rasvjete, cesta, groblja i krematorija, kao i održavanje objekata gradske uprave i gradskih proračunskih korisnika. Pod ovu stavku spadaju i troškovi na uredski materijal, energiju i usluge neophodne za funkcioniranje gradskih upravnih tijela i gradskih proračunskih korisnika. 

Na rashode za zaposlene bit će potrošeno 2,5 milijarde kuna. U pitanju su troškovi plaća, doprinosa i ostalih rashoda za 11.500 zaposlenika gradske uprave i gradskih proračunskih korisnika. Oko 920 milijuna kuna bit će potrošeno za "nabavu dugotrajne imovine". U pitanju su troškovi za ceste, poslovne i druge građevinske objekte, za komunalnu infrastrukturu, kao i za opremu u školstvu, zdravstvu, ustanovama socijalne skrbi.

Kasica prasica
Sigurno je da planovi u cijelosti neće biti realizirani, odnosno da će se planirane brojke mijenjati rebalansima (FOTO: Lupiga.Com)

Ostali rashodi odnose se na donacije (452 milijuna kuna) i kapitalne pomoći (228 milijuna kuna). U pitanju su troškovi za sufinanciranje sporta, vrtića, vatrogasne zajednice, poticanje poljoprivrede i slično, odnosno troškovi obnove voznog parka ZET-a, pročišćavanja otpadnih voda, troškovi za centar za gospodarenje otpadom te sufinanciranje projekata trgovačkih društava u javnom sektoru. Subvencije u iznosu 646 milijuna kuna bit će plasirane za poticanje proizvodnje i usluga trgovačkih društava, obrtnika, poljoprivrednika, te malih i srednjih poduzetnika.

Novina u odnosu na ovogodišnji proračun povećanje je rashoda za gradske četvrti u iznosu od 100 milijuna kuna, zatim povećanje rashoda od 26,4 milijuna kuna za kapitalna ulaganja u objekte društvenih djelatnosti, zatim povećanje tekućih donacija za 31,5 milijuna kuna, što će u najvećoj mjeri biti namijenjeno potporama vrhunskom sportu te, na koncu, smanjenje subvencija ZET-u za 15 milijuna kuna. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia.org