ILKO ĆIMIĆ: 'Rekao sam mu: Zorane, meni je danas ono pa ti vidi'

Ana Benačić

6. svibnja 2014.

ILKO ĆIMIĆ: 'Rekao sam mu: Zorane, meni je danas ono pa ti vidi'

Bilo je kao u zadnjim minutama političkog trilera: u 11 sati presica o smjeni ministra financija Slavka Linića, a samo sat vremena kasnije u Hrvatskom novinarskom društvu počinje svečanost dodjele nagrada za novinarske radove. Među nagrađenima je i Ilko Ćimić, novinar koji je u lipnju prošle godine "krenuo redom" s tekstovima o Liniću i predstečajnim nagodbama i do dana dodjele, ujedno i dana ministrove smjene, objavio na temu najnovije velike legalizacije otimačine državnog novca desetke članaka. Uz ovu filmsku priču treba reći i da su nagradu M. J. Zagorka za televizijsko novinarstvo osvojili Ivana Dragičević i Dragan Nikolić za emisiju Horizonti, koja je već skinuta s programa na HTV-u.

"Danas je smijenjen ministar financija Slavko Linić upravo zbog predstečajnih nagodbi", spomenuo je nakon što je u ruke primio nagradu za internetsko novinarstvo "Marija Jurić Zagorka" sam Ćimić, kad već u najavi za to nije bilo prostora.

U obrazloženju je, među ostalim pisalo i da je već nagrađivani istraživački novinar Index.hr-a, "posljednji novinar u zemlji za kojeg biste željeli da u tekstu o vama iskoristi frazu: 'Krenimo redom'... Pisao je o najtežim temama što danas možda jest kazneno djelo u ovoj državi, ali javnost, kao i kolege, apsolutno imaju razloga da budu zahvalni Ilku što tako dobro zna koga, kada, gdje, kako i zašto treba osramotiti."

Ilko Ćimić, novinar portala index.hr (FOTO: Lupiga.Com)

Na Indexu je objavljeno ukupno 36 Ćimićevih tekstova o predstečajnim nagodbama do sad, ali kako se to već biva u Hrvatskoj - dok se ovi potpuno arbitrarni postupci oprosta poreznih dugovanja nisu problematizirali u Jutarnjem listu, znači da nije vrijeme da se govori o tome, jer država nije spremna za obračun. Recimo da je Jutarnji list, koji je i u ovoj priči iscipelario mrtvog konja, uredno davao svoj doprinos obrani svih poteza neugodnog mirisa počinjenih od strane Linićevog ministarstva, uključujući i hajku koja se digla protiv portala na kojemu Ćimić radi. No, kad je ovo glasilo za Vladine želje i pozdrave problematiziralo Spačvu, Liniću je došao kraj.

ĆAO NEZAVISNIM KOMERCIJALNIM PORTALIMA Država gura Index.hr u stečaj!

NAGRADA BEZ IKAKVOG SJAJA: Nikoga nije briga tko će biti novinar godine

Internetski novinar godine pozvao je i ostatak Vlade da odstupi jer su umjesto uspostave povjerenja u državne institucije nakon duplog mandata skakavaca iz HDZ-a, doveli do potpuno suprotne situacije. Ilko Ćimić se osvrnuo i na istragu koja je pokrenuta protiv Indexa zbog izbjegavanja plaćanja poreza - zbog kojeg su ispitani deseci svjedoka, kao da se radi o prvoklasnoj kriminalnoj hobotnici - rekavši da Index nije pokleknuo pod prijetnjama represivnog aparata.

Nagrada za ugašenu emisiju

Uz ovu filmsku priču treba reći i da su nagradu M. J. Zagorka za televizijsko novinarstvo osvojili Ivana Dragičević i Dragan Nikolić za emisiju Horizonti, koja je već skinuta s programa na HTV-u.

Ivana Dragičević
Ivana Dragičević (FOTO: Lupiga.Com)

"Nitko nije prorok u svom selu", komentirala je dobitnica nagrade, sjajna kolegica Dragičević, koja odnedavno više ni ne radi na javnoj kući.

Nagradu za snimateljski prilog na televiziji ''Žarko Kaić'' otišla je u ruke snimatelju HTV-u Mariju Sladiću za niz priloga iz Sirije emitiranih u Dnevniku krajem 2013. prošle godine. On je na pozornicu pozvao tonskog snimatelja Stjepana Betija i to obrazložio dugim stažem provedenim po svijetu, pa i u Siriji.

"U životu imam više prospavanih noći s njim nego sa suprugom", otkrio je javnosti Sladić.

''Marija Jurić Zagorka'' za pisano novinarstvo dobila je ponajbolja hrvatska freelancerica Barbara Matejčić za tekstove o Vukovaru nastale u vrijeme hajki na ćirilicu u Vukovaru, a nominirali su je upravo Vukovarci.

"Nikša Antonini'' za novinsku fotografiju pripao je Željku Lukuniću za fotografiju oluje ''Teodor'' objavljenu u Styrijinim dnevnicima. Nagradu ''Marija Jurić Zagorka'' za radijsko novinarstvo osvojila je novinarka radio Sljemena Silvija Šeparović za tjednik Politički magazin Aftershock, dok je nagradna za životno djelo "Otokar Keršovani" pripao Branku Šuljiću, dugogodišnjem novinaru Novog lista.

Kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić proglašen je novinarom 2013. godine nakon glasanja članova HND-a.

Nagrada za istraživačko novinarstvo - nikome

Nagrada za istraživačko novinarstvo nije pripala nikome. Zamjenica predsjednika HND-ova žirija izvijestila je javnost kako je ove godine odlučeno da se ona neće dodjeljivati jer predloženi radovi nisu bili na razini nagrađivanih do sada, uz ogradu da to ne znači da kandidati nisu dosegnuli profesionalne standarde. Marina Barukčić je ovakvu odluku protumačila kao opomenu i poruku nakladnicima medija, koji bi morali voditi računa da se ova najzahtjevnija "sorta" novinarstva prestane zanemarivati.

Nakon dodjele komentirali smo s Ćimićem zanimljivu podudarnost da mu je nagrada uručena na dan kada je premijer Zoran Milanović objavio odluku o smjeni ministra financija. Ćimić nam je na to konspirativno-šeretski odgovorio: "Rekao sam mu: Zorane, meni je danas ono pa ti vidi".

Linić srušio Index

Ipak, treba reći i da je ubrzo nakon dodjele dogodilo to da je Linić ipak uspio srušiti Index – kombinacija njegove smjene i Ćimićeve nagrade preopteretili su im server na nekoliko sati.

Lupiga.Com


Naslovna fotografija: Lupiga.com