„PLANET“ POBJEDNIK: Filmski dio Subversivea završen, forumski dio tek se zahuktava

J.B.

22. svibnja 2022.

„PLANET“ POBJEDNIK: Filmski dio Subversivea završen, forumski dio tek se zahuktava

Crna komedija „Planet“ španjolsko-argentinske redateljice Amalie Ulman proglašen je najboljim filmom u igranoj konkurenciji netom završenog filmskog dijela 15. Subversive festivala

„Prvi dugometražni film mlade Amalije Ulman naizgled je bezbrižno ispričana priča o majci i kćeri sofisticirane elegancije koje se suočavaju s tragedijom siromaštva na iznenađujuće dosjetljive načine. Inteligentna, zabavna i istovremeno dirljiva, ova indie obiteljska dramedija napravljena je uvjerljivo i sigurne ruke, nježno i s istančanim osjećajem za estetiku filmske priče“, stoji u obrazloženju žirija koji je u Zagrebu „Planetu“ dodijelio nagradu Wild Dreamer.

Tročlani žiri činili su kulturna antropologinja Sonja Leboš, novinarka i redateljica Tina Leisch te Lupigin dugogodišnji filmski kritičar Marko Stojiljković. Inače, raritet ovog filma je da je inspiriran vlastitim odrastanjem i financijskim nedaćama redateljice te njenim odnosom s majkom Alejandrom, a u filmu obje glume same sebe.

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je film „Veliko kretanje“ bolivijskog redatelja Kira Russa. Film se sastoji od dvije odvojene priče koje se isprepliću, a u najavi je opisan kao „istovremeno halucinogeni trip, spiritualno putovanje i metafizička potraga - jedinstveno filmsko iskustvo puno bijesa, misterija i lizerginske magije“. 

U dokumentarnoj konkurenciji nagradu žirija odnio je debitantski film Marusje Siroječovskaje, „Kako spasiti mrtvog prijatelja“. To je samo nastavak „berbe“ nagrada za Siroječovskaju jer je nedavno film nagrađen na prestižnom festivalu dokumentarnog filma Visions du Réel, a također je i u konkurenciji ovogodišnjeg Cannesa. Film se bavi suicidalnim „milenijalcima“ s moskovske periferije, a svojevrsno je ljubavno pismo redateljice njenom prijatelju Kimiju i svakako je preporuka za gledanje. 

„Iskrena priča mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja“, obrazložio je žiri svoju odluku. 

Ovime je završen Subversive Film Festival, a fokus se sada premješta na Subversive Forum koji u narednih pet dana nudi uistinu bogat i zanimljiv program. 

Već danas u sklopu Subversive Foruma u 18 sati možete pogledati film „Hakirana pravda“, redateljskog dvojca Clare López Rubio i Juana Pancorba koji se bavi slučajem Juliana Asangea, ali i prisustvovati razgovoru nakon projekcije. Naime, o ovoj temi u Privredniku će od 19:30 sati govoriti odvjetnica Wikileaksa, Renate Àvil, aktivistica Marie-Odile Dorer iz pokreta za oslobođenje Assangea te francuski filozof Geoffroy de Lagasnerie, autor knjige „Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning“.

Večernji termin od 20:30 sati rezerviran je za online predavanje američkog političkog filozofa Jasona Reada, pod nazivom „Negativna solidarnost kao strategija: od adaptacije do transformacije“.

„U svom predavanju Read će se baviti svijetom rada tijekom proteklih pedesetak godina u kojem je odgovor na smanjenje plaća i sigurnosti zaposlenja uglavnom bio manje usmjeren na jačanje radničke agitacije i organizacije negoli na prilagodbu. Radnici su na sve niže plaće odgovorili preuzimanjem različitih honorarnih i dodatnih poslova, koje je omogućila platformska ekonomija“, objašnjavaju organizatori.

Što vas na Subversive Forumu očekuje utorak, srijedu i sljedeće dane pogledajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Planet