NOVA BRITANSKA POLITIKA: Kompanije će morati objaviti koliko stranaca zapošljavaju

J.S.

5. listopada 2016.

NOVA BRITANSKA POLITIKA: Kompanije će morati objaviti koliko stranaca zapošljavaju

Britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd najavila je jučer na konferenciji Konzervativaca u Birminghamu nove restrikcije za inozemne studente koji dolaze na studij u Veliku Britaniju uvođenjem stupnjevanih viza, ograničavanje radnih viza te uvođenje fonda za kontrolu imigranata u koji će biti uloženo 140 milijuna funti, javlja britanski The Guardian.

U svojem je govoru upozorila poslodavce da stranci ne bi smjeli uzimati poslove koje Britanci mogu obavljati, pa objelodanila i prijedlog prema kojem bi britanske kompanije trebale objaviti u kojem omjeru zapošljavaju strance. Objavila je i kako, uz obećanje da će podići omjer britanskih liječnika u javnoj nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), kao ministrica namjerava srezati rekordan migracijski saldo u Britaniji. 

"Rudd je rekla kako će ministarstvo unutarnjih poslova uskoro predložiti novi sustav studentskih migracija i pooštriti test koji kompanije moraju proći da bi na domaćem tržištu rada zapošljavale radnike iz inozemstva, kao dio programa smanjenja migracijskog salda – koji je trenutno na 327.000 - do 'održive razine'", piše Guardian i citira ministricu Rudd: "Test bi trebao osigurati da ljudi koji dolaze popunjavaju praznine na tržištu rada, umjesto da uzimaju poslove koje Britanci mogu obavljati".

Amber RuddBritansku ministricu Amber Rudd zbog njezinog govora prozvali su rasisticom (FOTO: Flick/Department of Energy and Climate Change)

Objavila je i kako će obavezne provjere imigracijskog statusa ove godine obuhvatiti i sve koji se prijavljuju za licencu vozača taksija, a na snagu bi trebale stupiti već u prosincu ove godine. 

Najavljujući dvostruki vizni sustav za strane studente Rudd je naglasila kako ista pravila ne mogu vrijediti za sve studije. Tako će ona biti različita za najbolja britanska sveučilišta koja privlače najveće talente, i studije niže kvalitete.

Izjave ministrice naišle su na kritiku dijela britanske javnosti dok ju je laburistički zastupnik iz Sheffield Centrala optužio za potpuno nepoznavanje materije o kojoj govori jer internacionalni studenti Britaniji donose godišnji prihod od osam milijardi funti i najuspješniji je britanski izvozni proizvod.

Takvog je mišljenja i Sally Hunt, glavna tajnica britanskog Udruženja sveučilišta i fakulteta (UCU) koja je za Guardian rekla: "Internacionalni studenti daju veliki doprinos kako britanskom visokom obrazovanju, tako i ekonomiji. Kao visoko stručan kadar oni predstavljaju neprocjenjivu korist za našu ekonomiju".

Guardian je u svojem videu izdvojio najzanimljivije govore britanske ministrice koja se danas u medijima brani od napada da je rasistica.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/Duncan Hull