LJUDSKOST NA DJELU: Ostavite svoju staru zimsku jaknu za ljude kojima je potrebna

Ivor Fuka

9. siječnja 2017.

LJUDSKOST NA DJELU: Ostavite svoju staru zimsku jaknu za ljude kojima je potrebna

Prošlo je već više od tri godine kako je pokrenuta plemenita inicijativa „Kruh za poslije“, a sada je s dolaskom hladnijeg vremena na red došla realizacija nove hvalevrijedne ideje.

„Donesite svoje zimske jakne koje više ne nosite ili uzmite jednu ukoliko vam je potrebna. Hladnoća je posebno teška našim sugrađanima koji nemaju doma ili su u teškoj financijskoj situaciji u domovima bez grijanja. Budite i na ovaj način dio jedne lijepe humanitarne priče“, poziv je objavljen danas na Facebook stranici „Kruh za poslije – Portal Dobrote“.

Akcija počinje sutra, u utorak, od 16 do 19 sati, ispred trgovine PMS u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, a potrajat će sve do kraja zime. Ideja je da se ispred trgovine postavi stalak na kojem bi građani mogli ostaviti svoje zimske jakne i kapute koje više ne koriste ili ih jednostavno žele pokloniti. Jednako tako oni koji nemaju adekvatne jakne za zimu, na istom bi se mjestu mogli slobodno poslužiti garderobom koja bi im zimu učinila barem malo podnošljivijom.

Portal Dobrote
Ideja je u svijetu već profunkcionirala (FOTO: Facebook/KruhZaPoslije)

Iz inicijative „Kruh za poslije“ upozoravaju građane da donose samo zimske jakne i kapute, jer ispred trgovine nema dovoljno mjesta za svu odjeću. Istovremeno se nadaju da će se ova ideja „precrtati“ i u drugim hrvatskim gradovima. 

„Loša ekonomska situacija u zemlji, nažalost, neiscrpno je vrelo inspiracije za akcije pomoći. Niske temperature i apeli za pomoć u dekama za beskućnike, a onda jedna objava na Facebooku s idejom doniranja jakni inspirirala nas je da se u dva dana organiziramo i djelujemo“, kaže za Lupigu Sanja Bijonda, jedna od pokretačica akcije, iskreno se nadajući da će odaziv građana na ovu akciju biti veliki, jer procjenjuje da su takve i potrebe.

„Vjerujemo da su i potrebe velike, ne samo za beskućnike, već i za sve naše sugrađane u lošoj ekonomskoj situaciji. Danas sam na tramvajskoj stanici vidjela starijeg gospodina kako drhti u tankoj jakni. Nadam se da će se i on prošetati ovih dana do Tkalčićevu 61. A više od svega se nadam da naša kreativnost u akcijama pomoći neće trebati, jer imamo potencijal da budemo sretna zemlja sretnih ljudi“, zaključuje Sanja Bijonda.

Inače, Portal Dobrote je portal zamišljen kao mjesto na kojem bi građani mogli pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija, a takve građanske inicijative, u slučajevima kada država ne reagira, proteklih su godina, od početka gospodarske krize, sve češće diljem Europske unije.  

Kruh za poslije
„Htjeli smo ljudima vratiti dostojanstvo, da kruh ne traže po kontejnerima“ (FOTO: radio.hrt.hr)

„Cilj nam je ujediniti nas u dobrim djelima, jer osnovani smo sa ciljem društvene korisnosti unutar i van Hrvatske, te u svim životnim situacijama“, objasnili su sami svoj cilj. Portal su osnovale tri sestre - Sanja Bijonda, Tanja Bijonda, Josipa Bijonda Šepović - te njihova prijateljica Petra Mikić. Njihova prva veća akcija je inicijativa „Kruh za poslije“ koja je zamišljena tako da građani koji su u mogućnosti u pojedinim pekarama koje su prihvatile „pravila igre“ mogu platiti „kruh za poslije“, a koji će kasnije zaposlenici pokloniti nekome tko si kruh ne može priuštiti.

„Htjeli smo ljudima vratiti dostojanstvo, da kruh ne traže po kontejnerima“, naglasile su tada. Ideja je profunkcionirala na više od 500 prodajnih mjesta u zemlji, a radi se o planetarno popularnim načinima humanitarnog djelovanja, poput „kave za poslije“.

Ista ekipa pokrenula je i akciju pomoći za gladnu djecu u školama, „Da ni jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno“, koja je rezultirala desetinama tisuća besplatnih obroka za školsku djecu kojoj je taj obrok bio nužno potreban. Ovakve borbe u lošoj ekonomskoj situaciji koja pogađa dobar dio hrvatskog društva u budućnosti će biti od sve većeg značaja i pravi izazov koji će pokazati koliko se građani mogu samoorganizirati i učiniti ovu zemlju boljom. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/KruhZaPoslije

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"