ŠTO NEDOSTAJE NA PLAKATU: Optužuje mir i komunizam za pedofiliju, a župu u Botincu naslijedio od osuđenog pedofila

Jelena Svirčić

15. prosinca 2015.

ŠTO NEDOSTAJE NA PLAKATU: Optužuje mir i komunizam za pedofiliju, a župu u Botincu naslijedio od osuđenog pedofila

Svećenik Ivica Berdik koji je platio da se na zagrebačkoj Aveniji Većeslava Holjevca pojavi plakat u kojem se kao uzrok pedofilije navode komunizam, simbol mira i egipatska mitologija, u župu u Botincu došao je na mjesto svećenika optuženog i osuđenog upravo za pedofiliju.

Osuđeni svećenik Mladen Kožina koji je već odslužio jednogodišnju zatvorsku kaznu uhićen je krajem 2011. godine pod optužbom da je tri godine, od 2007. do početka 2010. godine, s interneta na svoje računalo skidao dječju pornografiju. Uhićen je u sklopu velike međunarodne antipedofilske operacije kodnog naziva Oliver, koju je pokrenula britanska policijska agencija Scotland Yard. Policija je kod Kožine otkrila fotografije gole trogodišnje djece, te obnaženih maloljetnica i maloljetnika u eksplicitnom seksualnom činu, zbog čega je osuđen na godinu dana zatvora 2012. godine.

Kožina se nagodio s Općinskim državnim odvjetništvom, priznao je krivnju i zauzvrat dobio jednogodišnju zatvorsku kaznu. Nadbiskupski duhovni stol svećenika je privremeno, odnosno do okončanja postupka, razriješio svih svećeničkih službi.

U BIBLIJI SVE PIŠE: Zagrebački svećenik platio jumbo plakat koji za pedofiliju optužuje mir, komunizam i horoskop

Nekoliko godina nakon pedofilskog skandala, Crkva u Botinec namjesto "smijenjenog" Kožine šalje Ivicu Berdika koji je danas sablaznio javnost postavivši jumbo plakat na kojem, uz svoj potpis, kao uzroke pedofilije navodi komunizam, simbol mira, tarot, egipatsku mitologiju, horoskop i slično. Naravno, pri tom ne spominjući svog prethodnika na mjestu župnika, koji je očito, barem prema Berdikovom tumačenju, ljubitelj mira, komunizma, tarota, horoskopa ili barem egipatske mitologije.

Botinec
Na plakatu je Berdik zaboravio spomenuti činjenicu da je upravo u njegovoj župi u Botincu stolovao svećenik optužen i pravomoćno osuđen za pedofiliju (FOTO: SamHarris/Facebook)

Berdikove izjave u katolički orijentiranim medijima odaju da se radi o svećeniku opsjednutom egzorcizmom i zabranom abortusa jer je, kako je izjavio za Dnevno.hr, i sam trebao biti abortiran: "Mojim je roditeljima bilo savjetovano da me abortiraju. Iz duboke zahvalnosti Bogu za dar života osjećam se dužnim boriti se za one koji se nalaze u istoj opasnosti u kojoj sam i sam bio. Nastojim upozoriti ljude na razorne posljedice koje abortus ostavlja na pojedinca, obitelj i narod obzirom da se o tome ne govori jer je višemilijunska industrija abortusa potkupila medije".

Crkvenom vrhu zamjera smanjenje broja egzorcista: "Uzmimo primjer da nečije dijete ima problema s đavolskim tlačenjem. Prvo bi morali naći župnika ili svećenika koji uopće vjeruje da đavla ima i da je i te kako aktivan, a zatim preko njega dobiti od crkvenog vrha dozvolu da se egzorcizam vrši. Ako netko ima demonske smetnje neće mu pomoći psihijatar, barem ne u potpunosti jer đavo se izgoni postom i molitvom a ne tabletama, to potvrđuje naš Gospodin i teorijom i praksom", izjavio je Berdik u intervjuu za Dnevno.hr ovog ljeta.

Zbog činjenice da je upravo u župi u Botincu stolovao svećenik optužen i pravomoćno osuđen za pedofiliju, reagirao je i Centar za građansku hrabrost.

"Smatramo potrebnim upozoriti na licemjernu i uvredljivu poruku na plakatu svećenika Ivice Berdika. Očigledno je želeći poslati poruku mržnje isticanjem niza nepovezanih simbola koje dovodi u vezu s pedofilijom, zaboravio istaknuti da je njegov prethodnik (svećenik Kožina) uhićen i osuđen zbog pedofilije te je istu priznao. Smatramo da je stoga prvenstveno potrebno da se pedofilijom pozabave u svom vlastitom dvorištu", poručili su uz odgovarajuću kršćansku napomenu "što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? (Lk 6, 39-42)".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: os-brace-radic-zg.skole.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".