UZORI HRVATSKE DESNICE: Žele izbrisati Ulicu nepoćudnog Johna Lennona

I.F.

20. studenog 2017.

UZORI HRVATSKE DESNICE: Žele izbrisati Ulicu nepoćudnog Johna Lennona

Da mijenjanje ulica nije samo hrvatska posebnost najbolje govori i bizaran primjer iz Poljske o kojoj svjetski mediji posljednjih godina, a posebice nekoliko zadnjih mjeseci, pišu kao o El Doradu ksenofobne desnice. 

ZAGREB PO MJERI "DOMOLJUBA": Hasanbegović je u pravu. Masaryku treba uzeti ulicu

Naime, poljski mediji izvještavaju kako se u gradskom Vijeću Varšave, na inicijativu vijećnika vladajuće ultrakonzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS), želi „dekomunizirati“ ime Ulice Johna Lennona. Naime, tvrde kako je pjesma „Imagine“ ovog legendarnog glazbenika zapravo komunistički manifest, stoga zahtijevaju preimenovanje Lennonove ulice. Tu bi promjenu naziva ugurali pod nedavno usvojeni Dekomunizacijski zakon, prema kojem sva imena koja se mogu povezati s komunizmom moraju biti promijenjena. 

Ulica Johna Lennona nalazi se u četvrti Ujazdów, nedaleko strgogo centra Varšave. Zapravo se radi o putu dugačkom dvjestotinjak metara koji se proteže uz ogradu parka, a na jednom dijelu ograde, kod naziva ulice Lennonovi poštivatelji napravili su mali kutak gdje pale svijeće i ostavljaju cvijeće za Johna Lennona.

John Lennon Varšava
Lennonovi poštivatelji tu su napravili kutak za sebe (FOTO: Wikimedia/Mateusz Opasiński)

Dok dio hrvatskih političara upravo Poljsku vidi kao hrvatski uzor, Europu je prošlog tjedna zaprepastio „Marš za bijelu Europu“ u kojem se u Varšavi na dan nezavisnosti Poljske okupilo oko 60.000 radikalnih desničara. Okupljeni su izvikivali parole poput "Europa će biti bijela ili bez ljudi", "Naš put je nacionalizam, udri udri u liberalizam“, „Poljska bijela katolička", "Bijela Europa bratskih naroda" te su zazivali smrt neprijateljima. Brojni europski mediji su ovo okupljanje klasificirali kao marš neofašista, dok su istovremeno poljski državni mediji pisali o „veličanstvenom okupljanju patriota“, a neki ministri izjavljivali kako su ponosni jer je bilo predivno vidjeti okupljene Poljake.

Inače, Poljsku je jučer kritizirao i predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk. On je upozorio kako se Poljskoj događa izolacija unutar Europske unije i odmak od vladavine prava i slobode sudstva. Osim toga, objasnio je Tusk, u toj su zemlji konstantni napadi na nevladin sektor i slobodne medije koje se želi staviti pod kontrolu vlasti. 

Varšava marš
Detalj s marša "predivnih patriota" (FOTO: Hina/EPA/Radek Pietruszka)

Također, prošlog je tjedna Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio rezoluciju o kršenju vladavine prava u Poljskoj. Velika većina europarlamentaraca glasala je za usvajanje rezolucije smatrajući da stanje u Poljskoj može dovesti do ozbiljnog kršenja europskih vrijednosti, uključujući i vladavinu prava. Zbog toga se krenulo u pripremanje službenog zahtjeva prema Vijeću Europske unije da aktivira preventivni mehanizam kojim bi moglo doći i do suspenzije poljskih glasačkih prava u Vijeću. Protiv usvajanja rezolucije glasao je tek manji dio europarlamentaraca. Nije teško pogoditi da su među njima bili i zastupnici iz redova HDZ-a te Marijana Petir iz Hrvatske seljačke strane i Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke.

Pobrojavanje svega bizarnog što se u Poljskoj događa otkako njome vedri i oblači PiS zahtijevalo bi poseban tekst, a na ovom ćemo mjestu dodati još samo kako je ovih dana poljsko Ministarstvo zdravstva pozvalo građane Poljske da se razmnožavaju poput zečeva kako bi dobili što brojnije potomstvo. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/Mateusz Opasiński