IZJAVA TJEDNA: „Pravi vjernik ne može dobiti koronu“

A.R.

18. travnja 2021.

IZJAVA TJEDNA: „Pravi vjernik ne može dobiti koronu“

„Ako vjerujete da korona postoji, ona će vas i stići. Ja i svi vjernici koji vjerujemo u Isusa nismo dobili niti možemo dobiti koronu“, kaže don Tomislav Vlahović, župnik u Salima na Dugom otoku (lijevo na fotografiji, kleči pred nadbiskupom). Ako vam je ime ovog svećenika poznato to je stoga jer se prije nekoliko godina proslavio kada je kao policijski kapelan i župnik u selu Perušić nedaleko Benkovca glumio prometnog policajca i zaustavljao vozila građana na lokalnim cestama, prijeteći im batinama i uhićenjem. Taj je slučaj završio na sudu, svećenik je osuđen, ali i dalje obavlja svećeničku dužnost koja uključuje prodike o moralu i etici.

Izjavu tjedna don Tomislav je dao novinarima Slobodne Dalmacije koji su ga nazvali nakon što su do njih stigle brojne zamjerke ogorčenih mještana na njihovog župnika koji negira postojanje korone i ignorira sve propisane epidemiloške mjere. 

„Strah može nestati jedino kad se čovjek gledanjem sjedini s Isusom, umrlim i uskrslim. To je unutarnji stav, to je prava vjera i ako ste vjernik ne bojite se korone…Gledaj, prijatelju, ja polazim od Evanđelja. U njemu su svi odgovori, u tom smislu tumačim i propovijedam. Isus je pobijedio svako zlo, Isus je pobijedio smrt. Ako prihvatiš da zlo postoji, da postoji korona, ljudi se počinju bojati jer misle da će im se nešto dogoditi. To nisu vjernici i čim prihvatimo strah, Isus ne može djelovati. Bitno je nadati se i očekivati dobro“, objasnio je župnik u Salima, koji na činjenicu da su brojni njegovi župljani, ali i kolege svećenici imali koronu, a neki od posljedica infekcije i preminuli, ima vrlo logičan odgovor – „Ti se svećenici nažalost nisu zagledali u Isusa raspetog i uskrslog, nisu se zapitali što je grijeh. Ako vjerujete da korona postoji, ona će vas i stići.“

Na pitanje zašto ne poštuje epidemiološke mjere Nacionalnog stožera i preporuke nadređene nadbiskupije don Tomislav spremno odgovara: „Sve te mjere treba dokinuti jer se protiv korone možete boriti jedino pozitivnim gledanjem na stvari, kao što sam prethodno objasnio. Nikada se nisam pazio, nikada nisam nosio masku i nikada se nisam zarazio. Ni neki moji vjernici koji dolaze na misu ne nose maske i nitko se nije zarazio. Evanđelje nas tako uči. Misa, prijatelju, nije politički skup ili sportski događaj, nego sjedinjenje sa živim Isusom. Ako vjernici dolaze na misu i očekuju da će biti bolesni, da će biti loše, to najviše uništava čovjeka. To je nepriznavanje da je Isus apsolutna dobrota i zdravlje, a kako bilo kakvo zlo može biti jače od toga?“

Načelnik općine Sali, Zoran Morović, za Slobodnu Dalmaciju je objasnio kako se kao član lokalnog stožera i prvi čovjek općine više puta žalio na don Tomislava Zadarskoj nadbiskupiji, kao i županijskom stožeru, ali se ni nakon toga ništa nije dogodilo. U Salima koji prema popisu stanovništva iz 2011. godine imaju nešto više od 1.600 stanovnika, ali je realno taj broj bitno manji, do sada je 120 osoba bilo zaraženo koronavirusom, a troje ih je od posljedica preminulo. Za don Tomislava očito su sami krivi jer nisu bili dobri vjernici. I zato je don Tomislav neprikosnoveni dobitnik titule izjava tjedna. A zašto je don Tomislavu pripušteno da s oltara iznosi svoje defektne stavove? E, na to pitanje nemamo odgovor. Ali vrijedi primijetiti kako je njegov nadređeni, nadbiskup zadarski, Želimir Puljić, prije nekoliko mjeseci na Lupigi odnio istu ovu titulu - izjava tjedna. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zadarska nadbiskupija