TKO SU PRAVI NEPRIJATELJI HRVATSKE: "Za dom spremni" je puno opasniji nego splitska svastika

Ante Radić

13. lipnja 2015.

TKO SU PRAVI NEPRIJATELJI HRVATSKE: "Za dom spremni" je puno opasniji nego splitska svastika

Prije početka utakmice BiH - Izrael, dio navijača na tribinama zeničkog stadiona skandirao je "Juden Auf Wiedersehen". Budući da u susjednoj državi njemački nije materinji jezik, jasno je da se tim povicima aludiralo na holokaust i to u nesumnjivo pozitivnom kontekstu. Zastrašujuća je to bila poruka koja se ne može opravdati nikakvim revoltom zbog nehumanog odnosa Izraela prema Palestincima. To javno manifestiranje antisemitizma daleko je gore nego da je netko, primjerice, u noći s petka na subotu na ulazu u stadion poskrivećki postavio natpis - Arbeit macht frei. U tom bi se slučaju moglo govoriti tek o ekshibicionizmu nekoliko usijanih glava.

Nažalost, jučer se i nešto južnije od Zenice dogodio ispad koji se može tumačiti na način da nacisti na prostoru bivše Jugoslavije imaju sve više simpatizera. U Splitu su igrali Hrvatska i Italija, ali glavna vijest s utakmice nije činjenica da je bolje imati podršku suca nego navijača, kojih na Poljudu nije bilo, već kukasti križ na travnjaku. Neki su huligani iskoristili propuste organizatora i teren "ukrasili" velikom svastikom. Jesu li tako željeli slaviti Treći Reich i to baš tijekom utakmice nekadašnjih nacističkih saveznika? Možda. Možda su tu svinjariju zaista napravili pripadnici hrvatskog ogranka Arijevskog bratstva. Iako je vjerojatno ipak riječ o nastavku borbe navijača protiv HNS-a odnosno Zdravka Mamića.

Ti tobožnji borci za čistoću nogometa misle da različitim subverzivnim akcijama mogu natjerati Mamića da se, pod pritiskom UEFA-e, povuče iz sporta. I za sraz s Italijom priredili su nešto čega se teško sjetiti u povijesti nogometa. Prošle godine u Milanu, tukli su se na stadionu s policijom i bacanjem baklji utakmicu doveli do ruba prekida. UEFA je reagirala kaznom HNS-u u iznosu 80.000 eura te zatvaranjem dijela tribina na prvoj idućoj domaćoj utakmici Hrvatske. Ovaj bi put, s obzirom na osjetljivost Europe prema bilo kakvom isticanju mračnih nacističkih simbola, sankcije mogle biti i oštrije. Lako je moguće i rigoroznije nego zborsko izvođenje "Za dom spremni" Josipa Šimunića i maksimirskih tribina po završetku utakmice s Islandom krajem 2013. godine. Zbog tih je ustaških pokliča Šimunić ostao bez Svjetskog prvenstva u Brazilu, a HNS je morao platiti 70.000 švicarskih franaka. 


Karamarko ne želi vjerovati u ono što želi da drugi vjeruju... (FOTO: screenshot Facebook)

Međutim, za Hrvatsku je puno opasnije to razmjerno masovno vikanje "Za dom spremni" nego splitski kukasti križ, tajni uradak jednog ili više idiota. Da se već godinama, još od vremena kad Mamić nije bio niti blizu sadašnje nogometne moći, na hrvatskim stadionima, ali ne samo na njima, ne čuje taj zlokoban endehazijski pozdrav, ova bi svastika zapravo bila na razini bizarnosti. Mogli bismo s razlogom konstatirati: "Pa toga ima svugdje". Ali, da navijači strastveno veličaju saveznike Adolfa Hitlera, e toga u ovakvom obimu nema nigdje u nogometnom svijetu. Dugo u Hrvatskoj nitko javno nije izražavao sklonost njemačkim nacistima. Čak ni jedan Velimir Bujanec možda danas ne bi opet bio spreman pozirati s kukastim križem. S tim, dakle, skoro da i nemamo problema. No, sasvim je drukčije situacija kad je u pitanju hrvatska verzija nacista. Doduše, dio mainstreama nema otvorene simpatije za ustaše. To se čini guranjem revizionističke teze da je "Za dom spremni" stari hrvatski domoljubni pozdrav. Kao nije da su nama ustaše super nego se samo na utakmicama, dok dolje na terenu sve pršti od uzbuđenja, volimo pozdravljati poput naših predaka. Aha, da ne bi. Ali, to je vrlo raširena mimikrija.

HDZ-ov saborski zastupnik Ante Kulušić nedavno je gorljivo objašnjavao da će "intelektualci i povjesničari konačno dokazati da taj pozdrav nije fašistički". Međutim, svastiku je HDZ odmah "najoštrije osudio", ocjenjujući da ona nanosi štetu "ne samo hrvatskom nogometu i sportu, nego i interesima hrvatskih građana i ugledu Republike Hrvatske". Iz Kanade se javio i njihov predsjednik Tomislav Karamarko zahtijevajući primjereno kažnjavanje počinitelja.

"Ne želim vjerovati da bi ovo mogla biti duboko smišljena podvala usmjerena na kompromitiranje Hrvatske", napisao je Karamarko na Facebooku. Šef HDZ-a, znači, sugerira da su autori kukastog križa neprijatelji Hrvatske. Što oni koji uzvikuju "Za dom spremni" nisu. Ni kad je Šimunić uzeo mikrofon i dirigirao tribinama niti u bilo kojoj drugoj prilici kad se s njih razlijegalo "Za dom spremni", HDZ-ovi dužnosnici nisu spominjali neprijatelje Hrvatske. Premda su ustašofili uistinu protivnici vrijednosti na kojima bi trebala počivati moderna Hrvatska, prije svega tolerancije.

I zato je pravi hrvatski problem zborno pjevanje "Za dom spremni", a ne travnata svastika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".