OBJAVLJENA REVIZIJA AGROKORA: Kompanija vrijedi 13,4 milijardi kuna manje nego je prikazivano

I.F.

5. listopada 2017.

OBJAVLJENA REVIZIJA AGROKORA: Kompanija vrijedi 13,4 milijardi kuna manje nego je prikazivano

Dugo očekivano revizorsko izvješće uoči kojeg se nekadašnji neokrunjeni hrvatski kralj, Ivica Todorić, prometnuo u vrlo aktivnog blogera, napokon je objavljeno. Prema očekivanjima izvješće pokazuje enormne gubitke koncerna u vrijeme dok je njime upravljao Todorić, a tvrdi se i kako Agrokorove kompanije vrijede 13,4 milijarde kuna manje nego je prikazivano.

Samo u Agrokovorovoj maloprodaji prošle godine su ostvareni neto gubici od 2,2 milijarde kuna, od čega na Konzum otpada većina – čak 1,9 milijardi kuna – pri čemu je revizija obuhvatila i Konzum i Tisak. 

„Ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna“, objasnio je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru, koji je danas na novinarskoj konferenciji predstavio revizorsko izvješće koje se odnosi na kompanije u sastavu Agrokora. Radi se o revidiranim financijskim izvješćima za ključne Agrokorove kompanije, osim Agrokora d.d., budući će za tu tvrtku revizorsko izvješće biti prezentirano tek sljedećeg tjedna.

Ante Ramljak
Da nije zakona ovo bi bio "game over" - tvrdi Ramljak (FOTO: Hina/Tomislav Pavlek)

„Znate da je Agrokor kao grupa kompleksan sustav, izmiješan raznim odnosima i sve ovo nije bilo lako raspetljati u kratkom roku. Međutim, došli smo do rezultata za koje vjerujemo da su realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost kompanije“, napomenuo je izvanredni povjerenik u Agrokoru. Zanimljivo je kako je, prema nalazu revizije, 2015. godine izvještavano da je Konzum imao pozitivno poslovanje od 2,8 milijardi kuna, iako je već tada zapravo „imao preko 5 milijardi kuna gubitka više od visine kapitala“.

Gubici su se gomilali u cijelom nizu Todorićevih kompanija, tako je u području poljoprivrede, što se odnosi na Belje, PIK Vinkovci i Vupik, ostvareni gubitak u 2016. godini iznosio 300 milijuna kuna. U prehrani, koja obuhvata Ledo, Jamnicu, PIK Vrbovec i Zvijezdu, gubitak je još i veći – 700 milijuna kuna. Ramljak je pojasnio i kako je ukupni negativni efekt na neto dobit u periodu 2015. i 2016. godine u poljoprivredi dosegnuo 200 milijuna kuna, a u prehrani čak 1,4 milijarde kuna.

„Revizija Agrokora koju je napravio PricewaterhosuseCoopers obuhvaća 27 društava, koja su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, tri društva u Srbiji i tri društva u Bosni i Hercegovini“, rekao je Ramljak, pojasnivši da je revizijom obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu, kao i da najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. godini čine rezervacije od 50 posto na međusobna potraživanja unutar Agrokora.

Agrokor
Pregled izmjena nakon revizije po kompanijama (FOTO: Hina/Tomislav Pavlek)

„Zahvaljujući zaštiti koju sada društvima pruža Zakon o postupku izvanredne uprave s ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", kaže Ramljak, ističući kako bi, da nema tog zakona, financijski izvještaji doveli u pitanje opstojnost cijelog Agrokora i svih njegovih kompanija, jer bi se u tom slučaju morao otvoriti stečajni postupak. Naime, kada bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi navedeni gubici u kompanijama bili bi i daleko veći. Ramljak se pri tome slikovito izrazio, rekavši kako bi, da nema zakona, ovo bio „game over“.

Na rezultate revizijskog izvješća Ivica Todorić na svom blogu još uvijek nije reagirao. Zadnji njegov post objavljen je jučer, a u njemu je, među ostalim, napisao ovo: „Za mog upravljanja Agrokorom, sva relevantna dokumentacija knjižena je sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način. Revizori koji su provjeravali i revidirali financijske izvještaje uvijek su transparentno dobivali uvid u svu dokumentaciju koja je bila osnova za izradu financijskih izvještaja i za razliku od 'neimenovanog izvora' ja stojim iza toga“.

U napetoj sapunici čiji se završetak ne nazire, danas se oglasila i Vlada Republike Hrvatske, koja je priopćila kako su „nadležna tijela“ pregledala sve „službene poslužitelje i korisničke račune, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga“ potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, i na koncu utvrdila kako ne postoje nikakve poruke iz kojih je vidljivo da je ona prijetila Todoriću ili bilo kome drugom iz Agrokora.

Ivica Todorić
Todorić se o revizorskom izvješću još nije oglasio (FOTO: Lupiga.Com)

Podsjetimo, Todorić je na svom blogu nedavno ustvrdio da je Martina Dalić prijetila jednom članu Uprave Agrokora, poslavši mu e-mail u kasnim noćnim satima, u kojem se prijeti uhićenjima ukoliko se ne potpiše „Lex Agrokor“, Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Kako bi dokazala suprotno potpredsjednica Vlade sama je tražila da se provjere svi njeni računi. Nakon potrage za prijetnjama Vlada je priopćila kako osuđuje „korištenje neistinitih informacija vlasnika Agrokora Ivice Todorića u napadima na potpredsjednicu Vlade i cijelu Vladu Republike Hrvatske“.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić ubrzo je reagirao na priopćenje Vlade ustvrdivši da se radi o „čistom igrokazu“ koji nema veze s odgovornom vlašću, jer nalog za pretragu može izdati samo DORH, a ne stručne službe koje su u ovom slučaju obavile „zadatak“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Tomislav Pavlek