PROSVJED NA „NIČIJOJ ZEMLJI“: „Jebale vas granice“

I.F.

8. siječnja 2018.

PROSVJED NA „NIČIJOJ ZEMLJI“: „Jebale vas granice“

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

„Piranski zaljev i sporovi oko njega predstavljaju klasičan primjer prodavanja nacionalističke magle kako bi se narodi bavili nepostojećim nacionalnim pitanjima, a ne gorućim problemima gospodarske i socijalne politike“, poručili su jučer na prosvjedu održanom nadomak Piranskog zaljeva Radnička fronta i slovenska stranka Levica, gdje su viđeni i transparenti s natpisima "Za Istru i Svijet bez granica", "Jebale vas granice", "Gdje je granica krađi radnog naroda", "Ne trebaju granice ljudima, već kapitalu" ...

Prosvjed je održan u 15 sati na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Plovanija gdje je pedesetak članova ove dvije stranke na „ničijoj zemlji“ upozorilo na „nacionalističku maglu koja nam se prodaje na obje strane“. Svoju poruku predstavnici ovih političkih opcija pročitali su na tri jezika – hrvatskom, slovenskom i talijanskom – a na samom početku svojeg obraćanja javnosti Radnička fronta i Levica istaknuli su da u zaljevu, koji u fokus javnosti dolazi prema političkim potrebama, većina građana Hrvatske i Slovenije nikad nije bila, niti im je bitno gdje je granica. Napominju kako su i slovenski i hrvatski brodovi do sada slobodno prolazili zaljevom, da su ribari slobodno ribarili te da su obje zemlje ionako u Europskoj uniji.

Plovanija
" Je li u interesu radnika i radnica, da se umjesto svojim interesima bave 'nacionalnim pitanjima' i produbljivanjima nacionalnih sukoba?" - pitaju se u Radničkoj fronti i Levici (FOTO: RF)

„Sve silne priče o 'nacionalnim interesima' hrpa su besmislica idealnih i za politiku bacanja prašine u oči. Je li u 'nacionalnom' interesu ribara, bilo hrvatskih ili slovenskih, da isplovljavaju pod pratnjom policijske flote i ribare usred agresivnih manevara tih flota? Je li u interesu radnika i radnica, da se umjesto svojim interesima bave 'nacionalnim pitanjima' i produbljivanjima nacionalnih sukoba? Manija militarizacije, zveckanje oružjem i pozivanje na rat nisu u interesu ni jednog ni drugog naroda. Jesu pak u interesu huškača kojima je samo do očuvanja statusa quo i socijalnih nejednakosti“, stoji u priopćenju Radničke fronte i Levice.

Navodi se kako, dok političari prodaju priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu, i u Hrvatskoj i u Sloveniji vlasti pokazuju nebrigu za bitne stvari. U Hrvatskoj, kažu, politika ne mari za bolesnu djecu koja hitno trebaju lijekove, penzionere koji kopaju po kontejnerima, siromašne i nezaposlene, blokirane i ovršene, dok se u Sloveniji radništvo suočava s mjerama štednje, učitelji se pripremaju za štrajk, a „borba trafikanata“ pokazuje svu bijedu atipičnih oblika rada.

„Hrvatska se suočava s dosad najvećim iseljavanjem mladih iz zemlje što će uskoro dovesti do kolapsa mirovinskog sustava i još većeg društvenog raslojavanja na bogate i siromašne. U ovom trenutku je, po Eurostatovim podacima, čak 1,18 milijuna ljudi u Hrvatskoj u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. U trenutku kada se hrvatski ministar financija hvali BDP-om, suficit samo znači poboljšavanje rejtinga za daljnje zaduživanje, ne i bolji život za sve. Umjesto da spašavaju proizvodnju, znanost, obrazovanje i zdravstvo, vladajući troše za nove automobile i mobitele. Iako se i slovenski ministri hvale izlaskom iz krize, sasvim je jasno kako taj prividan ekonomski rast ne znači dobrobit za sve. Oko 280.000 stanovnika, ili svaki sedmi stanovnik Slovenije živi ispod granice siromaštva. U Sloveniji se socijalne i ekonomske razlike neprestano produbljuju (razlika minimalne i prosječne neto plaće je najviša u EU). Čak se djeca u Sloveniji počinju socijalno i ekonomski raslojavati, pa se socijalne razlike sve više reflektiraju i na pismenost - istraživanja su pokazala da su bogati kudikamo pismeniji od siromašnih“, sumiraju ove dvije stranke te zaključuju kako i Hrvatska i Slovenija dijele sudbinu zemalja na periferiji Europe „gdje socijalne razlike rastu, radnici gube sva prava, atipični oblici rada postaju norma, a socijalna raslojenost raste“ te da su politički spektakli poput ovog u Piranskom zaljevu logičan folklor koji prati daljnje rastakanje socijalne države i treći val privatizacije.

Plovanija
Jedna od poruka s prosvjeda (FOTO: RF)

Zbog toga je, kažu u Radničkoj fronti i Levici, potrebno zajedno prosvjedovati protiv lažne politike, upozoravajući kako je nacionalni cilj vladajućih pokazati da su „naši“ nacionalni interesi suprotstavljeni „njihovim“ nacionalnim interesima, kako građani ne bi shvatili da s druge strane granice nisu tek „Slovenci“ i „Hrvati“ već „ribari, radnici i radnice, obični ljudi, naše sestre i braća, koji dijele isti interes - živjeti u miru i od svojeg rada, dostojanstvenim životom“.

„Stanovnici ovih graničnih područja Istre i Slovenskog primorja, hrvatske, slovenske i talijanske nacionalnosti, kroz krvavu su borbu naučili vrijednosti internacionalizma, multikulturalnosti, solidarnosti i dijaloga. Nebrojeno su puta otvoreno, hrabro i zajednički pokazali ratnim huškačima što misle o njihovim granicama i žicama, govoru mržnje i zatvaranju u nacionalne torove. Sigurni smo kako će naši narodi znati stati na put nacionalistima s obje strane, raznim Tromblonima, Tomašićkama, Janšama i Jorasima i prepoznati dimnu bombu koju političari obje strane ubacuju u polje političko-ekonomskih procesa prevodeći ih u nacionalističke sukobe“, zaključuje se u u istupu ovih lijevih stranaka.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: RF

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.