NOVINARSKA MREŽA UPOZORAVA: Našim kolegama upadaju u stanove i prijete smrću

Novinarska mreža

10. srpnja 2017.

NOVINARSKA MREŽA UPOZORAVA: Našim kolegama upadaju u stanove i prijete smrću

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, najoštrije osuđuje upad u stan novinarke Dragane Pećo u Beogradu, kao i prijetnje smrću koje dobivaju novinari iz Banja Luke i Sarajeva Dragan Bursać te Eldin Hadžović. U priopćenju Novinarska mreža zahtjeva od nadležnih državnih organa da se oni koji napadaju novinare i prijete im – napokon suoče s pravdom.

„Strahujemo da će i ovi slučajevi, kao i brojni prethodni, ostati bez sudskog epiloga, i da će u kontekstu novih, možda i gorih, biti zaboravljeni, s obzirom da su napadi na novinare takoreći postali svakodnevica, takoreći prestali da budu vest. Krajnje je vreme da sami sebi, našim društvima, kao i međunarodnoj zajednici, postavimo pitanje šta još zapravo treba da se desi, pa da nam svima bude jasno da su upravo oni koji treba da štite novinare i druge građane – isti oni koji ili stoje iza ovih napada ili ih, u najboljem slučaju, ćutke podržavaju“, pitaju se iz Novinarske mreže.

Navodi se i kako je očigledni cilj napada želje da novinari žive u konstantnom strahu, da troše ogromnu energiju i vrijeme baveći se vlastitom sigurnošću te da u konačnici budu onemogućeni profesionalno obavljati svoj posao, zaključujući kako je poznata i mnogo puta u stvarnosti potvrđena istina – nema slobodnog novinarstva tamo gdje vladaju mržnja i strah.

„Krajnje je vreme i da predstavnici međunarodnih institucija koje deluju na prostoru bivše Jugoslavije odgovore na pitanje šta mogu i šta žele da učine kako bi se ovde obezbedili najelementarniji uslovi za funkcionisanje demokratskog društva, kako bi hiljadu puta ponovljenje floskule o demokratskom napretku i institucionalnom razvoju – imale veze sa stvarnim životom. Želimo da znamo da li su medijske slobode i novinarska bezbednost planski zgažene kako bi se ostvarili neki veći ciljevi, koji po svemu sudeći na kraju neće biti ni ostvareni“, stoji u priopćenju Novinarske mreže.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia