ALU NA JABUKOVCU: Mlade autorice predstavljaju se s „Diptihom“ i „Sakupljačima“

T.M.

19. prosinca 2022.

ALU NA JABUKOVCU: Mlade autorice predstavljaju se s „Diptihom“ i „Sakupljačima“

„Ušla je u Arhiv predati svoja sjećanja. Koliko vremena može dobiti u zamjenu za doživljaje koje je proživjela?“, dio je opisa filma „Sakupljači“ mlade autorice Mije Martinović koji se, uz film „Diptih“ Sare Tomas, prikazuje u prostoru kluba Dva Osam na zagrebačkom Jabukovcu, klubu koji je zamijenio slavnu Jabuku. Ove dvije projekcije organizira Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU) u suradnji s Kinoklubom Zagreb u sklopu filmske večeri pod nazivom „ALU na Jabukovcu“.

Za kraj godine Akademija likovnih umjetnosti organizira svoju zadnju filmsku večer, a događaj se održava u srijedu 21. prosinca s početkom u 20 sati. I prošli mjesec je ALU organizirala filmsku večer, tada u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramskih umjetnosti, a kako navode, ove filmske večeri omogućavaju uvid u aktualne radove mladih, ali također otvaraju i priliku za okupljanje onih kojima je film zajednički interes.

Sara Tomas, mlada je studentica Likovne akademije u Zagrebu, a njen film „Diptih“ nastao je prošle godine te je već prikazan na Animafestu, svjetskom festivalu animiranog filma koji je održan u lipnju ove godine. Osim režije, Tomas je sudjelovala i u ostalim aspektima stvaranja svog filma.

„Autorica uz režiju, potpisuje i animaciju te štošta drugo – od montaže do oblikovanja zvuka“, navodi se u pozivu na filmsku večer. 

Druga gošća koja će se predstaviti publici u klubu Dva Osam je Mia Martinović, diplomirana arhitektica i članica Kinokluba Zagreb. Autorica je još nekoliko kratkih filmova kao što su „Taste of Space“ iz 2019. godine, „Pixie“ iz 2020. godine i „Predstavnik“ snimljen prošle godine. Njen film kojeg će ugostiti na Jabukovcu, „Sakupljači“, mogao se već vidjeti na Liburnija film festivalu, koji promovira domaći dokumentarni film.

Radnja filma Sare Tomas vrti se oko mlade slikarice Emena, a montiran je na vrlo zanimljiv način, miješanjem tehnika.

„Ovaj kratki hibrid igranog i animiranog filma prati Emu, mladu slikaricu sa željom za stvaranjem, kroz proces u kojem se suočava s osjećajima frustracije, beznadnosti, inspiracije, uzbuđenja i na kraju zadovoljstva“, navode organizatori.

Mia Martinović se, s druge strane, u svom filmu bavi sjećanjima i maštom, a opisan je ovim riječima: „Filmski kratkometražni esej u kojem, ispreplićući videozapise i fotografije, stvarnost i fikciju, autorica istražuje kolika je vrijednost njenih sjećanja i mašte“.

Ove talentirane autorice sudjelovale su na nekoliko filmskih festivala u Hrvatskoj, pa ne čudi što je kvaliteta ovih radova, odnosno filmova, prepoznata te nagrađena. Naime, obadva filma primila su nagradu u Belom Manastiru na 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Nakon projekcije u Dva Osam predviđena je rasprava, kao i razgovor s autoricama o filmovima koji će se tu večer prikazivati. Moderator cijelog programa ALU na Jabukovcu bit će Tibor Đurđev, nagrađivani mladi filmski autor.

„Pridružite nam se, pogledajte i podržite filmove ovih talentiranih mladih autorica i uključite se kasnije u razgovor“, pozivaju organizatori. 

Inače, Kinoklub Zagreb kultna je amaterska organizacija budući se radi o najstarijem klubu filmskih amatera u cijeloj jugoistočnoj Europi, a bavi se promocijom i produkcijom filmova amaterskih autora. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube