UZ UPOZORENJE – OBAVEZNO POGLEDATI: Danas kreće spektakl!

I.F.

8. studenog 2020.

UZ UPOZORENJE – OBAVEZNO POGLEDATI: Danas kreće spektakl!

Ono što su brojni domaći ljubitelji filma silno iščekivali, dogodit će se danas. Naime, u 18 sati upogonit će se ovogodišnji Zagreb Film Festival, a uslijed loše epidemiološke situacije u Zagrebu i Hrvatskoj, po prvi puta festival će se održati online, putem platformi www.kinoeuropa.hr i croatian.film te festivalske web stranice www.zff.hr.

Od 8. do 15. studenog imat ćemo priliku pogledati obilje dobrih filmova, a sve počinje s filmom „Otac“ Srđana Golubovića s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, koji se prikazuje izvan konkurencije i koji će otvoriti festival. Od kritike vrlo hvaljeni film iza sebe ima nagradu publike Berlinalea i Pula Film Festivala (s prosječnom ocjenom 5.0), kojeg nazivaju balkanskom verzijom kultnog djela „Pariz, Teksas“, kako smo već pisali na Lupigi, sinegdoška je slika ruralne Srbije, vanvremenski nestvarne i beznadno udaljene od urbanog središta zemlje, a progovara o bijesu strpljivog čovjeka u punom sudaru s nemilosrdnom birokracijom iz kojeg će izaći kao heroj-pobjednik. Uz kupljenu online ulaznicu „Otac“ će biti dostupan za gledanje sve do ponedjeljka u 18 sati. 

ZFF

Prije projekcije u live streamu ZFF će službeno otvoriti direktor festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

„Bez obzira na ovogodišnji nedostatak događanja uživo uzrokovan trenutačnom epidemiološkom situacijom, broj sjajnih filmova sa svih strana svijeta ostao je nepromijenjen. Oko stotinu filmova raspoređeno je u četiri natjecateljska programa – dugometražnu konkurenciju, međunarodnu kratkometražnu konkurenciju, konkurenciju domaćih kratkih filmova 'Kockice' i program 'Ponovno s nama', dva popratna programa – 'Velikih 5' i 'Festivali pod reflektorom' – te program festivala KinoKino, koji se ove godine održava pod kapom ZFF-a, dok će većina predavanja iz programa Industrija, platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, biti otvorena za javnost i moći će se pratiti putem online streaminga na službenoj stranici www.zff.hr i na društvenim mrežama“, poručuju organizatori ZFF-a. 

Vjerojatno najzanimljiviji dio festivala je glavni program dugometražnih igranih filmova koji donosi prve i druge filmove redatelja i redateljica koji se natječu za nagradu Zlatna kolica, a ove godine to su "Havel" (Slávek Horák / 103′), "Pun mjesec" (Nermin Hamzagić / 85’), "Gaza Mon Amour" (Tarzan Nasser, Arab Nasser / 88’), "Sirotište" (Shahrbanoo Sadat / 90’), "Slušaj" (Ana Rocha de Sousa / 74′), "Oaza" (Ivan Ikić / 122′), "Slalom" (Charlène Favier / 92′), "Influencerica" (Magnus von Horn / 105′) i "Pari" (Siamak Etemadi / 101′).

Napominju kako online izdanje sa sobom nosi i neke specifičnosti, tako da će filmovi iz Glavnog programa (i dugometražni i kratkometražni), kao i filmovi iz programa „Ponovno s nama“ te popratni programi „Velikih 5“, „Festivali pod reflektorom“ i festivala KinoKino biti prikazani na stranicama www.kinoeuropa.hr, dok će natjecateljski program domaćeg kratkog metra, „Kockice“, svoje projekcije imati na stranicama croatian.film.

Svi filmovi bit će dostupni za gledanje u periodu od 24 sata od „premijere“, i to u ritmu od 18 sati na dan festivalskog prikazivanja do 18 sati narednog dana. Nažalost, pravila su takva da će biti dostupni samo na teritoriju Hrvatske. 

Cijena online ulaznica poznata je i iznosi 26 kuna za dugometražne filmove iz natjecateljskog programa, kao i one iz programa „Velikih 5“ i „Ponovno s nama“. Filmovi s festivala KinoKino moći će se gledati za 20 kuna, dok će kratkometražni filmovi iz međunarodnog programa te programa „Kockice“, ali i oni iz programa „Festivali pod reflektorom“, gledat će se sasvim besplatno. Pojedinačne ulaznice se kupuju neposredno prije projekcije na www.kinoeuropa.hr, dok se na kupiulaznicu.zff.hr mogu kupiti festivalski paketi ulaznica. 

Inače, program „Festivali pod reflektorom“ sastoji se od filmova koje su programski selektori s nekoliko europskih filmskih festivala odabrali samo za ovu priliku, što obećava cijeli niz izvanrednih naslova. Među uistinu sjajnim filmovima ovog programa vrijedi posebno upozoriti na „Mračne priče“, film o "roditeljima koji ne poznaju svoju djecu", o kojem smo na Lupigi već pisali, kao i na zaista izvanserijski dokumentarni film „Medena zemlja“, makedonskog filmskog dua, Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, koji je nagrađen Velikom nagradom žirija na festivalu Sundance te je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film. 

Unatoč epidemiološkoj situaciji Zagreb Film Festival pohodit će i 13 hrvatskih gradova, gdje će se istovremeno uz online izdanje festivala dio programa prikazivati publici u kinima. Radi se o odabranim naslovima „Otac“, „Undine“ koji je premijerno prikazan na Belrinaleu gdje je dobio Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu žensku ulogu te „Jako jako daleko“ njemačke redateljice Sarah Winkenstette o prijateljstvu između dva dječaka koja unatoč različitom backgroundu doživljavaju određeno neprihvaćanje sredine u koju su došli. Ovaj program će ugostiti, abecednim redom navedeni gradovi - Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnicu, Omiš, Nova Gradiška, Rijeku, Samobor, Slatinu, Split, Šibenik, Varaždin i Veliku Goricu.

Dakle, danas kreće spektakl. Nadamo se da ste spremni.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF