ZAHVALNOST: O čovjeku koji je spasio svijet i ljudima koji se sjećaju

Lupiga.Com

2. ožujka 2020.

ZAHVALNOST: O čovjeku koji je spasio svijet i ljudima koji se sjećaju

Svake godine četrnaestog dana listopada Romi iz Osaonice, naselja koje se naslanja na Trstenik, gradić na jugu Srbije, slave jedinstven praznik - Dan spasenja.

"Praznično slavlje počinje od ranog jutra, kada se celom mahalom zaori vesela pesma i svirka. Potom se, svečano odeveni, osaonički Romi okupe i ulicama Trstenika krene vesela procesija. Na čelu povorke, umesto ikone Svetog Save, visoko uzdignuta, uramljena i okićena velika fotografija doktora Save. A iza nje transparent: 'Doktor Sava - naša Slava!' i zastave" - ovim riječima slavlje osaoničkih Roma i i njihov jedinstveni praznik opisao je Aleksandar D. Miličević, u knjizi "Dr. Sava Stanojević, narodni lekar, humanista i patriota".

Doktor Sava Stanojević 1942. godine spasio je od sigurne smrti cijelu romsku zajednicu sela Osaonica, koja je u to vrijeme brojala oko 300 duša. Načuvši da stiže njemačka vojska, 14. listopada osaonički Romi su potražili savjet i zaštitu kod doktora Satanojevića. Nacisti su za Osaonicu imali isti plan kao za romske zajednice širom Europe - selo spaliti, njegove žitelje likvidirati. On se odmah sjetio što bi mogao učiniti. Valjalo je samo prelomiti i upustiti se u igru u kojoj je zalog i njegov život.

Poslije povlačenja srpske vojske u Albaniju, za vrijeme Prvog svjetskog rata, sedamnaestogodišnji Sava Stanojević zatekao se u Skadru, kao prevoditelj francuske vojno-liječničke misije. S liječnicima se ukrcao u talijanski brod, koji je srpske izbjeglice i ranjenike prevozio u Francusku, ali brod je uskoro zarobila austro-ugarska vojska. Od zarobljeništva ih je spasio engleski liječnik, koji je uspio austro-ugarsku vojnu vlast uvjeriti da na brodu vlada zarazna bolest - kolera. Brod se na koncu uspio domoći Francuske. Kroz ovu priču doktor Sava Stanojević objašnjavao je nakon Drugog svjetskog rata kako mu je 14. listopada 1942. godine palo na pamet da općinskim vlastima i njemačkoj vojnoj komandi dojavi da u selu Osaonica vlada pjegavi tifus i da bi trebalo uvesti mjeru stroge izolacije sela.

Nekoliko dana ranije u Osaonici su pokopali dvojicu seljana, jedan je umro od tuberkoloze, a drugi od starosti. Doktor Stanojević ih je proglasio prvim žrtvama zaraze, a na prilazu Osaonici postavio je table s natpisom - OPREZ PJEGAVI TIFUS. Doktor je uredio čak i da se selo ogradi bodljikavom žicom. Njemačka vojska nije se usudila ući u Osaonicu. 

Doktor Sava Stanojević (FOTO: Trstenicani.rs)

Tako su osaonički Romi Drugi svjetski rat preživjeli samo zahvaljujući liječniku Savi Stanojeviću, čovjeku koji je doktorirao na Sorboni, a gotovo cijeli radni vijek proveo liječeći ljude u Trsteniku i okolici.

O svemu tome, zanima li vas ova priča detaljnije, možete se više informirati na stranici trstenicani.rs, iz odlomka spomenute knjige Aleksandra D. Miličevića, a mi smo vam ovu priču ispričali kako bismo njome predstavili kratki dokumentarni film "Zahvalnost", redatelja Jovana Rančića, snimljen 1968. godine. Film dokumentira slavlje trsteničkih Roma i kazališnu predstavu koju su Romi osmislili i odigrali u čast doktoru Savi Stanojeviću (ta kazališna predstava, usput rečeno, igra se do današnjih dana). Za to vrijeme doktor Stanojević, umirovljen i sretan, sjedi u prvom redu i s lica ne skida smiješak. Osmijeh je to pravednika među narodima

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Trstenicani.rs