„ZIDARSKI“ POHOD: Mađarski ekstremist stiže u Hrvatsku kako bi promovirao gradnju „zidova“ na granici s BiH

S.R.

13. prosinca 2018.

„ZIDARSKI“ POHOD: Mađarski ekstremist stiže u Hrvatsku kako bi promovirao gradnju „zidova“ na granici s BiH

I dok, s ciljem sprječavanja stvaranja predrasuda, širenja straha i mržnje, skupina vjernika u Zagrebu organizira molitveno bdijenje, pod parolom „Isus izbjeglica“, podsjećajući kako cijelo Sveto pismo poziva na gostoljubivost prema strancima i pridošlicama, ilegalni prelasci hrvatske granice s druge su strane opasno uznemirili duhove. Ekstremisti su po običaju predimenzionirali problem, a rješenje vide u „građevinskim radovima“, točnije u gradnji zidova, smatrajući kako se „zidarska“ metoda pokazala vrlo učinkovitom u susjednoj Mađarskoj.

Izgradnja zida najčešće se povezuje s Viktorom Orbánom, no glavni „arhitekt“ ideje da se duž mađarske granice sa Srbijom u jeku izbjegličke krize podigne ograda zapravo je, javnosti ne previše poznat, László Toroczkai, načelnik male mađarske granične općine Ásotthalom. Upravo će on danas u Hrvatskoj dobiti svojih pet minuta slave. Naime, u 13 sati, niti 24 sata nakon u uvodu spomenutog molitvenog bdijenja, na koje su vjernike i građane pozvali don Anton Šuljić, mala sestra Vesna Zovkić i profesorica Jadranka Brnčić, na graničnom prijelazu Maljevac, konferenciju za medije održat će opskurna politička stranka, Generacija obnove. Uz predsjednika te stranke, 28-godišnjeg Zagrepčanina Franu Čirka, bivšeg predsjednika mladeži, a potom, kratkotrajno i predsjednika rigidnog HČSP-a, poruku javnosti poslat će i spomenuti načelnik mađarskog Ásotthaloma.

László Toroczkai
Toroczkaiju je bio zabranjivan ulazak u nekoliko europskih zemalja (FOTO: Wikimedia/hepizorall)

Radi se o 40-godišnjaku koji pripada krugu ekstremne mađarske desnice i koji iza sebe ima opsežnu povijest zabrane ulaska u nekoliko europskih zemalja. Prvo je 2005. godine dobio zabranu ulaska u Rumunjsku, potom godinu dana kasnije i u Slovačku, a u Srbiji mu je u dva navrata, i ukupno na četiri godine, zabranjivan ulazak. 

Do mjesta načelnika Ásotthaloma, općine koja ima tek 3.800 stanovnika, došao je angažirajući se u ekstremno desnim političkim opcijama. Najpoznatiji njegov politički angažman je onaj u stranci Jobbik, gdje je jedno vrijeme obnašao dužnost potpredsjednika. Za neupućene recimo kako je Jobbik u svom „političkom programu“ imao i povratak Međimurja pod „mađarsku krunu“, zbog čega je vrlo šizofren prijateljski odnos koji gaje pojedine ekstremne hrvatske skupine s Jobbikovcima. Lupiga je svojevremeno zabilježila i zanimljivo poznavanje hrvatskog jezika kod skupine pristaša Jobbika, kada su skandirali „Za dom spremni“ i salutirali Anti Paveliću. Inače, vrijedi zabilježiti kako je 1941. godine NDH Mađarskoj predala Međimurje, pa se možda i u tome može pronaći razlog njihovim simpatijama prema Paveliću. 

Toroczkai je Jobbik na koncu, silom prilika, nedavno napustio i osnovao novu stranku po mnogim stvarima identičnu Jobbiku. Kao najveći dosezi njegovog upravljanja općinom Ásotthalom mogu se navesti zabranjivanje nošenja muslimanske odjeće i iskazivanja istospolne ljubavi, slanje zastrašujućih video poruka izbjeglicama te njegov poziv mještanima na sveti rat protiv muslimana, iako u Ásotthalomu muslimana gotovo da i nema (97 posto stanovništva su rimokatolici). Njegovim zabranama pozabavio se i mađarski Ustavni sud koji je odlučio da Toroczkaijeve „mjere“ krše ljudska prava.

Jobbik
Jobbikovci prije tri godine nakon salutiranja Anti Paveliću (FOTO: Lupiga.Com)

Nakon što smo u najkraćim crtama predstavili lik i djelo „uvaženog mađarskog gosta“, recimo nešto i o cilju ove antimigrantske predstave. Naime, cilj je da „zidar“ Toroczkai Hrvatima ispriča svoje iskustvo te predstavi „rješenje“ koje je zaustavilo masovne ilegalne ulaske u njegovu općinu. Za njegovim iskustvima povela bi se i malopoznata Generacija obnove čiji je vođa, spomenuti Čirko, javnosti zapravo najpoznatiji po golišavoj fotografiji s ispruženom desnicom, kao i onoj na kojoj se nalazi našminkan. Jedini način, smatraju u Generaciji obnove, da se spriječe ilegalni prelasci granice je podizanje ograde na granici s Bosnom i Hercegovinom, po uzoru na Mađarsku.

Nedavno je isti taj Čirko dobio medijski prostor u televizijskom „freak showu“ Bujica, gdje je gostovao zajedno s „analitičarom“ Zoranom Grgićem, na temu imigranata. Inale, ta će emisija ostati upamćena po tome što je zbog govora mržnje i poziva na nasilje Vijeće za elektroničke medije privremeno nakratko oduzelo koncesije svim televizijama koje emitiraju taj „freak show“.

Čirkova stranka je do sada veću pažnju javnosti privukla u studenom 2017. godine kada su njeni simpatizeri na glavnom zagrebačkom trgu postavili “oltar” za Slobodana Praljka, nakon što je taj haški osuđenik počinio samoubojstvo ispijanjem otrova odmah po izricanja presude za zločine počinjene u BiH. Osim antiimigrantske politike, Generacija obnove protivi se i istospolnim brakovima i pravima LGBT osoba, ali i reproduktivnim pravima. Iako su po svojim ekstremno desnim stavovima na tragu identitarijanskog pokreta, Čirko tvrdi da Generacija obnove ne promiče ekstremizam te da je riječ o hrvatskoj verziji “alternativne desnice”. 

Frano Čirko
Generacija obnove Frane Čirka nada se podizanju ograde na hrvatskoj granici (SCREENSHOT: YouTube/RTL)

Stranka, koja broji dvjestotinjak članova, prvi se, a za sada i jedini puta, pojavila na lanjskim lokalnim izborima u Zagrebu. Listu za gradsku skupštinu nosio je, predvidivo, Frano Čirko, a osvojili su, za njih vjerojatno nepredvidivih, 0,21 posto, odnosno točnije 695 glasova

Inače, vrlo slična antiimigrantska politika krasi identitarijanski pokret, kao i vojnička organizacija. Sredinom prošle godine identitarijanski projekt Defend Europe je putem crowdfunding kampanje uspio prikupiti čak 65.000 eura za akcije sprječavanja dolaska migranata preko Mediterana. Na meti su im u prvom redu brodovi nevladinih organizacija, koji pomažu u spašavanju očajnih ljudi koji svakodnevno stradavaju u havarijama prekrcanih plovila na Sredozemnom moru. Predstavljajući se kao borci za očuvanje europske kulture, a protiv ilegalne imigracije i krijumčara ljudima, identitarijanci su u namjeri da spriječe zajedničku akciju spašavanja u organizaciji SOS Mediterraneea i Liječnika bez granica, napali brod Aquarius. Nakon objave vijesti o uspjehu crowfdunding kampanje, zbog pritiska javnosti, Defend Europe je ipak ostao bez svog naloga na PayPalu, internetskom servisu za plaćanje, koji u svojim uvjetima za korištenje navodi da neće provoditi uplate vezane za promicanje mržnje, nasilja, rasne nesnošljivosti, te da neće podržavati kriminalna djela.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"