SOA TE PRATI: Ruski disident štrajka glađu u Trilju

Lupiga.Com

24. srpnja 2024.

SOA TE PRATI: Ruski disident štrajka glađu u Trilju

Unatoč tome što zadovoljava uvjete za dobivanje azila, ruskom disidentu Vladislavu Ariničevu zahvaljujući tajnom dokumentu hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije prijeti deportacija u Rusiju zbog čega u Prihvatnom centru za strance u Trilju već gotovo tjedan dana štrajka glađu. Kako bi upozorio na tretman tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj, Ariničev je početkom mjeseca prosvjedovao na Markovom trgu u Zagrebu. Tamo se pojavio s majicom na kojoj piše „FUCK SOA” kao i drugim materijalima kojima upozorava na tretman svojih "kolega".

STIŽE TRENUTAK ISTINE ZA JULIANA ASSANGEA: I ulog je visok

SLUČAJ ĆURUVIJA: Kad država i ubija i istražuje i sudi

UZ SMRT HENRYJA KISSINGERA: „Konačno je umro omiljeni ratni zločinac američke vladajuće elite“

„Nakon dva i pol sata prosvjeda policija mu je pristupila i odvela ga u pritvor s obrazloženjem da tom majicom vrijeđa službene organe. Nakon što je proveo 15 dana u Zatvoru Remetinec, odveden je u Prihvatni centar za strance u Trilju gdje već gotovo tjedan dana štrajka glađu”, otkriva pravni stručnjak Centra za mirovne studije Luka Kos kako je ruski disident najednom završio gotovo 400 kilometara od Zagreba.

FUCK SOA
Majica za 15 dana zatvora (FOTO: Vladislav Ariničev/Telegram)

Izvjesno je kako će Vladislav Ariničev do završetka postupka na Upravnom sudu ostati u Trilju. U međuvremenu, niti on niti njegova odvjetnica nemaju uvid u dokument na temelju kojega je SOA donijela mišljenje zbog čega predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Jedino sutkinja koja će odlučivati u postupku ima uvid u to, objašnjava Kos. Obzirom na dosadašnja iskustva u sličnim slučajevima, za očekivati je da će Ariničev minimalno šest mjeseci provesti u Prihvatnom centru za strance što, u konačnici, ovisi o sudu. 

„Mi se ipak nadamo da do toga neće doći jer bi to bilo protiv razuma i logike, ali i Zakona o međunarodnoj zaštiti. Teoretski, taj zakon dozvoljava da se osoba koja je proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti uistinu protjera izvan Hrvatske i Europskog gospodarskog prostora. U konačnici, dakle, postoji mogućnost da ga se deportira i u Rusiju, ali to nitko normalan ne može dopustiti jer je riječ o osobi za koju je utvrđeno da je u Rusiji podvrgnuta progonu. Prema svim našim dosadašnjim saznanjima, mišljenje SOA-e je dano na temelju videa kojim je razotkrio stanje u Prihvatnom centru u Zagrebu te činjenice da se nalazi na popisu terorista u Rusiji”, zaključuje pravni stručnjak iz CMS-a. 

Prosvjedni materijal
Ariničev na Markovom trgu prosvjeduje protiv metoda kojima se koristi SOA (FOTO: Vladislav Ariničev/Telegram)

Prije no što je našao stan i posao u Končaru, Ariničev je boravio u bivšem hotelu Porin, gdje je 2011. godine uređeno Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.

„Tijekom boravka u Prihvatilištu, Ariničev je u rujnu prošle godine objavio video u kojem je upozorio na prenapučenost i vrlo loše higijenske uvjete koji vladaju u ustanovi za prihvat tražitelja međunarodne zaštite. Nakon toga proglašen je prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te mu je rečeno kako neće moći dobiti azil”, prepričao je za Lupigu Kos svoja saznanja. Službeno rješenje o tome dobio je tek ovog mjeseca premda „kontekstom i pozadinom u potpunosti zadovoljava uvjete azila jer mu u Rusiji uistinu prijeti progon zbog političkog mišljenja”, objašnjava Kos.

Jedan od ključnih dokaza da je tome uistinu tako, jest i presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Naime, u ožujku ove godine donesena je konačna presuda koja potvrđuje kako su Ariničevu, kao i većoj grupi ruskih disidenata, „prekršena prava po točki 11. konvencije o ljudskim pravima” koja jamči „slobodu mirnog okupljanja kao i pravo na udruživanje u zaštiti interesa pojedinaca i grupa”. 

No, kako mu je ruska tajna služba zamjerila nepoćudne stavove, isto su, čini se, učinile njihove hrvatske kolege. 

„Azil mu je odbijen zbog mišljenja SOA-e. U međuvremenu Ariničev se upoznao s postupanjima SOA-e i u drugim predmetima, naročito slučajevima Čečena i Gruzijaca. Jedan od njih je i Akhmed Takanaev, čečenski Rus kojeg su hrvatske službe više od šest mjeseci držale u pritvoru premda je pola godine najduži legalni rok za takvo što”, tumači pravni stručnjak CMS-a objašnjavajući razloge zbog kojih se Ariničev odlučio za prosvjed na Markovom trgu koji bi ga mogao koštati povratka u Rusiju. 

Zbog volontiranja u kampanji preminulog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, kao i protivljenja ratu u Ukrajini, Ariničev je više puta uhićen nakon čega je u veljači 2022. godine, preko Gruzije i Srbije, konačno došao u Hrvatsku gdje je zatražio azil. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Chuck Patch/WikimediaCommons

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"