RAZVESELITE SVOJE KLINCE: Krećemo lansiranjem u svemir

I.F.

14. veljače 2018.

RAZVESELITE SVOJE KLINCE: Krećemo lansiranjem u svemir

Petodnevno filmsko putovanje počinje večeras, i to lansiranjem osmogodišnje djevojčice u svemir. Naime, danas u 19 sati počinje KinoKino, treće izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu. Održat će se u zagrebačkom kinu Europa, a počet će, kako smo i rekli, lansiranjem u svemir. Najkraći je to opis filma koji otvara KinoKino - znanstveno-fantastične komedije „Svemirski kamp“

Glavna junakinja ovog švedskog dječjeg filma djevojčica je Pottan, koja postaje dijelom šarolike družine sastavljene od ljudi i lutaka na tajnom projektu lansiranja u svemir nakon što je prezaposleni roditelji slučajno ostave ispred reciklažnog dvorišta umjesto na ljetnom kampu.

KinoKino
Festival koji će razveseliti vašu djecu (FOTO: KinoKino)

„Ovaj švedski kino-hit kritičari već proglašavaju budućim klasikom i filmom koji će voljeti buduće generacije, a premijeru će imati upravo na KinoKino Festivalu“, najavljuju organizatori festivala koji će potrajati do nedjelje, 18. veljače.

natjecateljskom programu našlo se osam dugometražnih filmova, a izdvajaju se filmovi koji na različite načine tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast. Ocjenjivat će ih dva žirija - profesionalni i dječji. Članovi tročlanog profesionalnog žirija su glumica Daria Lorenci Flatz, glumac Moamer Kasumović te nagrađivani animator i ilustrator Zdenko Bašić, dok će o najboljem filmu prema dječjem žiriju odlučivati petero zagrebačkih osnovnoškolaca, Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković i Antonia Kurtović.

A kakvi su sve filmovi u konkurenciji za nagradu? Počnimo od jednog od najnagrađivanijih europskih dječjih filmova protekle godine – „Oči u oči“. Ovo njemačko ostvarenje na duhovit način progovara o životu s različitostima i o tome što se dogodi kada jedanaestogodišnji dječak, siroče iz doma, sazna za oca za kojeg nije znao i kako potom njegova euforija naglo splasne kad upozna Toma, tatu koji je rastom niži od njega. Tu je i ciparska drama „Dječak na mostu“ o klincu koji postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva čije će ga razrješenje dovesti i do vlastite zrelosti. 

Oskarova Amerika
Put u središte sna o američkoj preriji (FOTO: KinoKino)

Zanimljiv uradak norveškog redatelja Torfinna Iversena, „Oskarova Amerika“, govori o putovanju u središta sna o američkoj preriji dječaka Oskara, njegovog neprilagođenog prijatelja Levija i jednog sasvim posebnog ponija. Iz daleke Kolumbije na KinoKino stigao je film „Koza nesrećonoša“ koji nas vodi na rajske plaže kolumbijskih Kariba. Sve počinje kada dvoje tinejdžera nalete na neobičnu bradatu kozu, koja im je, kako vjeruju, donijela nesreću, iza čega se odigrava niz neobičnih događaja. 

Osim natjecateljske kategorije KinoKino donosi i program „Klasici u gostima“, u sklopu kojeg će, među ostalima, biti prikazani jedan od najpopularnijih tinejdžerskih filmova svih vremena, „Karate Kid“, kao i francuski klasik „Moj ujak“.

Tu je i popratni program „Svaki dan otkrivam“ u kojem će se prikazati pet kratkih filmova namijenjenih djeci starijoj od sedam godina, a sve uz posebnu interaktivnu projekciju popraćenu razgovorom o emocijama. Te će razgovore s publikom voditi članovi i članice nezavisne umjetničke inicijative BoliMe koju čine profesorica Marina Vitković, glumac Adrian Pezdirc, redateljica Judita Gamulin i dizajnerica Draga Komparak.

KinoKino
Detalj s prošlogodišnje radionice (FOTO: KinoKino)

Vrijedi spomenuti i kako će, kao i do sada, ovaj značajni festival organizirati i neke radionice za djecu. Osim uobičajene radionice „Moja prva kritika“ gdje klinci dobivaju priliku da postanu pravi filmski kritičari, po prvi puta će se održati i radionica „Stvaram videoigru“ u sklopu koje će najmlađi moći vidjeti proces nastajanja jedne videoigrice, a s planom da na kraju radionica djeca budu spremna sasvim sama izraditi jednostavnu igru.

Cijeli raspored projekcija KinoKino Festivala i prijave za radionice možete pronaći na festivalskoj internet stranici, gdje će biti objavljivani i sve novosti vezane za program i popratna događanja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KinoKino