KAKO GLASATI NA IZBORIMA: Vodič za glasanje za početnike

Dragan Zelić

7. studenog 2015.

KAKO GLASATI NA IZBORIMA: Vodič za glasanje za početnike

Na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor birači će imati priliku po prvi put birati zastupnike u Sabor preferencijalno. Oni koji su glasali u dva ciklusa na izborima za Europski parlament već su imali priliku vidjeti kako se glasa preferencijalno. Bez obzira što je bio slab odaziv, preko 70 posto birača na tim je izborima koristilo svoj preferencijski glas. Na izborima 2015. godine za Hrvatski sabor birači će također imati jedan preferencijski glas koji bi trebali iskoristiti kako bi imali veći utjecaj na izborima te na taj način dati prednost kandidatkinjama i kandidatima za koje misle da će ih najbolje predstavljati. 

Potrebno je zaokružiti redni broj ispred samo jedne liste i unutar te liste zaokružiti redni broj ispred samo jednog kandidata ili kandidatkinje. Dakle, glasa se za samo jednu listu i unutar te liste za samo jednog kandidata ili kandidatkinju. Kako bi preferencijski glasovi bili vrijedeći u odnosu na kandidata ili kandidatkinju oni trebaju osvojiti najmanje deset posto važećih glasova u odnosu na broj glasova koje je dobila lista na kojoj se nalaze kandidati ili kandidatkinje. Ako osvoje manje od deset posto glasova, njihovi glasovi vrijede samo za njihovu listu. 

S obzirom na različit broj kandidacijskih lista po pojedinim izbornim jedinicama, veličina i izgled glasačkih listova neće biti isti u svakoj izbornoj jedinici. Birači imaju dovoljno vremena da, nakon što im se uruči glasački list, detaljno prouče liste, kandidate i kandidatkinje ispod svake liste te glasaju za listu i kandidatkinju i kandidata unutar te liste. Može se glasati i za samo jednu listu ako birač ne želi zaokružiti kandidata ili kandidatkinju, a glas je važeći i ako zaokružite samo jednog kandidata ili kandidatkinju na cijelom glasačkom listu. 

Kako bi utjecaj birača bio veći, GONG je zagovarao uvođenje najmanje tri preferencijska glasa te smanjenje praga unutar liste od deset posto na pet posto, međutim takvi prijedlozi nisu prihvaćeni pa će biti potrebno pred novim sazivom Sabora i novom Vladom zagovarati povećanje utjecaja birača kroz unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, ali i uređenje referendumskog zakonodavstva. 

Glas je važeći i ako zaokružite samo jednog kandidata ili kandidatkinju na cijelom glasačkom listu (FOTO: Lupiga.Com)

Važno je podsjetiti da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače, a GONG je pozvao birače da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče kako će glasati. 

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača, a posebno birači koji će glasati na posebnim biračkim mjestima izvan mjesta prebivališta. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica i nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica.

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba.

GONG je apelirao i na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

Uz navedene upute i informacije zadaća je svih aktera u izbornom procesu, a posebno biračkih odbora i stranaka te kandidata i kandidatkinja da se strogo drže zakona, propisa i uputa DIP-a kako bi izbori protekli u mirnom i demokratskom ozračju u skladu s visokim demokratskim standardima za provođenje poštenih izbora te kako bi slobodna volja birača mogla doći do punog izražaja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".