OSNIVAČI NAGRADE “SRĐAN ALEKSIĆ“: „Stojimo solidarno uz novinarku Tamaru Skrozzu“

Lupiga.Com

1. kolovoza 2024.

OSNIVAČI NAGRADE “SRĐAN ALEKSIĆ“: „Stojimo solidarno uz novinarku Tamaru Skrozzu“

Osnivači Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” najoštrije osuđuju linč koji nad novinarkom i dobitnicom nagrade “Srđan Aleksić” Tamarom Skrozzom sprovodi režim u Srbiji i njemu bliska tabloidna propagandna glasila, a čije pisanje ugrožava život našoj kolegici i šalje zastrašujuću poruku na što je sve režim spreman u gušenju kritičke misli i slobode medija.

IMAMO DOBITNIK(C)E: Viktoru Ivančiću, Tamari Skrozzi i Kriku nagrade Srđan Aleksić

ZAVRŠENI „DANI SRĐANA ALEKSIĆA“: „Nismo heroji, samo radimo svoj posao“

Stojimo solidarno uz Tamaru Skrozzu, našu laureatkinju, i podsjećamo na dio obrazloženja našeg žirija koji je kolegici Skrozzi dodijelio nagradu u kategoriji “Za hrabrost”, prosinca 2022. godine: “Onu ljudsku dužnost, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši desetljećima dosljedno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniteljima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja”.

Tamara
“Onu ljudsku dužnost, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši desetljećima dosljedno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniteljima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja” (FOTO: Fond Maja Marišćević Tasić)

Tabloidna glasila pod kontrolom režima raspisala su potjernicu za našom kolegicom, iscrtali joj metu i ugrozili njenu sigurnost. Produciranje nasilja u društvu je postao način djelovanja režima, posebno prema kritičarima, što dovodi u ozbiljnu – čak i životnu – opasnost sve one koji su označeni kao “neprijatelji” režima. Riječ je o opasnom narativu koji ne preže od nikakvih metoda s ciljem da ušutka sve neistomišljenike i kritičare režima.

Pozivamo, ne samo novinare i medijske radnike, već i društva u regiji da podignu glas i stanu solidarno uz Tamaru Skrozzu i sve one koji se posljednjih mjeseci nalaze na meti linča režima u Srbiji i njegovih propagandnih glasila. Pozivamo zainteresiranu međunarodnu javnost da s pažnjom prati i reagira na sunovrat demokracije i slobode izražavanja u Srbiji, dok ne bude prekasno.

***

logo

Osnivači Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” su: Helsinški parlament građana Banjaluke, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Zagreba.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja koji je ubijen u rodnom gradu nakon što je spasio od ubojstva sugrađanina Alena Glavovića, Bošnjaka iz tog grada. Srđana su ubila trojica pripadnika bivše Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, u siječnju 1993. godine. Mnogi gradovi na postjugoslavenskom prostoru imaju ulice koje su dobile ime po Srđanu Aleksiću, a brojne nagrade iz različitih oblasti društvenog života nose njegovo ime.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Fond Maja Marišćević Tasić

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.