PUT KROZ NOĆ: Diskusija o "neprijatelju broj 2" – izbjeglicama i migrantima

A.B.

12. rujna 2019.

PUT KROZ NOĆ: Diskusija o "neprijatelju broj 2" – izbjeglicama i migrantima

U trenutku kada se na izbjeglice i migrante, koji se prelazeći preko hrvatskog teritorija pokušavaju dokopati boljeg života u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja, u Hrvatskoj gleda kao na neprijatelja broj 2 (s obzirom da je broj 1 ipak trajno rezerviran), Festival tolerancije – JFF Zagreb odlučio je upravo na temu izbjeglica i migranata organizirati besplatnu filmsku projekciju, a potom i tribinu s nekoliko govornika dobro upućenih u temu. 

Večeras od 19 sati u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema prikazat će se, ponavljamo – besplatno, film „Put kroz noć“ („Midnight Traveler“) afganistanskog redatelja Hassana Fazilija. Radi se o vrlo neobičnom jednoipolsatnom dokumentarcu koji zapravo počinje bijegom Fazilija i njegove obitelji iz Afganistana. Naime, nakon što je jedan od njegovih dokumentaraca prikazan na afganistanskoj državnoj televiziji, Fazili je počeo primati prijetnje smrću. Talibani su ubili glavnog protagonistu prikazanog filma, a za redateljevom „glavom“ raspisana je novčana nagrada. 

U takvoj situaciji Faziliju nije preostalo ništa drugo nego da se, zajedno sa suprugom i njihovim kćerkama, uputi u bijeg te poput mnogih drugih krene prema Europi. Tu višegodišnju agoniju obitelj je u jednom trenutku počela snimati svojim mobitelima bilježeći kako iz prvog lica izgleda put balkanskom krijumčarskom rutom koja ih je dovela do Srbije i kako izgleda poniženje koje ljudsko biće prolazi na tom putu, ali i ljubav koja može održati jednu obitelj i u najtežim uvjetima. Rezultat je vrlo potresan i uobličen u film koji je odnio brojne festivalske nagrade, među ostalim, i one na poznatim festivalima, poput Berlinale i Sundancea.

Nakon projekcije će se otvoriti diskusija o aktualnim pitanjima vezana za ovu temu. Učešće će uzeti Giuseppe DiCaro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske u Hrvatskoj, Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, a razgovor će moderirati Jasmina Popović.

„Teme razgovora bit će različite perspektive procesa prihvata izbjeglica - od zemalja prvog azila do država koje im solidarno pomažu. Govorit će se i o pitanju programa preseljenja, kao i sve većim globalnim potrebama za sigurnim i zakonitim putevima za izbjeglice. Bit će riječi i o obvezi Hrvatske na useljavanje i integraciju određenog broja izbjeglica koje dolaze iz izbjegličkih kampova u Turskoj“, poručuju iz Festivala tolerancije u kojem su odlučili da i izvan termina Festivala koji se održava u travnju, kreira diskusije i tribine koje se dotiču aktualnih pitanja vezanih uz toleranciju ili, ako hoćete, uz nesnošljivost koja posljednjih godina sve više jača, ne samo u hrvatskom društvu, nego kao globalni fenomen. Ovo je, naglašavaju, prvi od dva planirana takva događaja koja će organizirati ovaj mjesec, a na kojima će se raspravljati o važnim pitanjima za Europsku uniju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hassan Fazili

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"