#OVAJPUTGLASAM: „Svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti“

Eva Kranjec

31. prosinca 2018.

#OVAJPUTGLASAM: „Svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti“

Zašto je važno iskoristiti svoje građansko pravo i glasati, ovih su dana mogli čuti učenici Srednje škole Krapina, gdje je Doroteja Horvat, volonterka Ureda za informiranje Europskog parlamenta informirala učenike te predstavnike završnih razreda o predstojećim EU izborima koji bi se trebali održati za nešto manje od pet mjeseci, od 23. do 26. svibnja 2019. godine. Učenici koji su se uključili u zajedničko druženje i koji će uskoro imati priliku po prvi puta iskoristiti svoje biračko pravo, imali su prilike sudjelovati i u kvizu o EU te osvojiti simbolične nagrade. 

Kampanja se u Hrvatskoj provodi već neko vrijeme, a posebnu pozornost među srednjoškolcima izazvao je natječaj Euroscola, u kojem se mlade od 16 do 19 godina pozivalo da snime kratki video, ne duži od 45 sekundi, a koji mora odgovoriti na pitanje - Zašto ću izaći na izbore za Europski parlament. Najkreativniji video sa sobom je nosio i vrijednu nagradu - putovanje u Strasbourg, za 24 učenika i dvoje mentora srednjih škola koju pohađaju pobjednici u sklopu kojeg je, naravno, i posjet u Europski parlament. Inače, Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima.

„Ovaj put nije dovoljno samo se nadati boljoj budućnosti: ovaj put svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti. Stoga od Vas ne tražimo da samo glasate, već i da nam pomognete uvjeriti i druge da izađu na izbore. Jer kad svi glasaju, svi pobjeđuju“, moto je kampanje. 

Srednja škola Krapina
Srednjoškolci iz Krapine (FOTO: Srednja škola Krapina) 

U konceptu ovog projekta navodi se kako su migracije, klimatske promjene, nezaposlenost mladih, privatnost podataka samo neki od problema s kojima se Europa suočava posljednjih godina, a koji će neizbježno obilježiti budućnost svih građana Europske unije. Primjer referenduma o Brexitu ilustrira kako EU nije neopoziv projekt. To je, uz spomenute teme, navelo europske institucije da započnu s izgradnjom zajednice podupiratelja većeg izlaska birača na europske izbore.

Tako je, pod sloganom "Kad svi glasaju, svi pobjeđuju", Europski parlament ove godine pokrenuo kampanju "Ovaj put glasam" kojom želi podsjetiti i potaknuti što više građana da obave svoju elementarnu građansku ulogu. U samo nekoliko mjeseci u inicijativu se uključilo više od 110.000 građana iz cijele Europske unije. 

Razlog zbog kojeg je kampanja privukla toliko volontera i aktivista je njen apolitičan, odnosno nestranački karakter koji poziva građane na društveni aktivizam i uključivanje u demokratske procese. No, odaziv u Hrvatskoj je još uvijek poprilično skroman, jer se u Hrvatskoj u kampanju do sada uključilo tek oko 2.500 ljudi. Organizatori namjeravaju taj broj povećati, među ostalim, i s objavama video snimki podrške poznatih ličnosti s hrvatske estradne scene.

S kojim motivima se mladi priključuju ovoj kampanji, može ilustrirati primjer volonterke Danijele Svirčić. Ona, naime, smatra, da mladi često nisu dovoljno upoznati s mogućnostima u Europskoj uniji. 

Danijela Svirčić
Volonterka Danijela Svirčić (FOTO: europarl.europa.eu)

"Želim motivirati što više mladih da se uključe u društvene i političke procese u Hrvatskoj i EU", objašnjava Svirčić.

Općeniti cilj ove aktivnosti je i inače taj da građani podijele svoju motivaciju za glasanjem s obitelji, prijateljima i susjedima, i tako motiviraju i ostale da aktivno participiraju u formiranju europske vlasti. Prvi korak je registracija na stranici ovajputglasam.eu koja, između ostalog, omogućuje redovito primanje informacija o temama prema vlastitom izboru, a o kojima se odlučuje na razini Europske unije. Teme obuhvaćaju široki raspon aktivnosti koje izravno utječu na kvalitetu života građana, poput zaštite okoliša, mobilnosti ili, primjerice, razmjene studenata između europskih sveučilišta. Registracija, također, omogućuje sudjelovanje u lokalnim aktivnostima Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pa čak i pokretanje mini kampanje u vašem okruženju pod geslom "Ovaj put glasam zbog...", oko bilo koje teme koje su za građane prioritet na europskim izborima, uz izravnu podršku iz Ureda Europskog parlamenta. 

„Posljednji europski izbori održani 2014. godine bili su najveći transnacionalni izbori ikad održani u isto vrijeme. Ovaj je put ulog još veći. Svojim glasom pomažete odlučiti o tome kakvu ćemo Europu imati u nadolazećim godinama. Europski izbori u svibnju 2019. godine izravno će utjecati na vaš život. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena“, pomalo je dramatični apel Europskog parlamenta, s ciljem da se kampanja posebno fokusira na mlade ljude, koji će punoljetnošću, sljedeće godine prvi put steći pravo glasa.

Violeta Staničić
"Na posljednjim europskim izborima izlaznost je bila posebno loša među mladima", voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić (FOTO: europarl.europa.eu)

Inače, zbog spomenutog Brexita, Europski parlament u narednom će sazivu imati 705 umjesto 751 zastupnika, a Hrvatska će umjesto dosadašnjih 11, od novih izbora imati 12 mjesta u EU parlamentu

„Tek 25 posto građana odlučilo je iskoristiti svoje biračko pravo na posljednjim europskim izborima, a izlaznost je bila posebno loša među mladima, kojih je na izbore izašlo svega 13 posto“, istaknula je nedavno voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić u Varaždinu, u sklopu informativne turneje po Hrvatskoj, koju je Ured Europskog parlamenta organizirao kako bi službeno predstavio kampanju ovajputglasam.eu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"