A GDJE JE PRAVDA: Pokrenuta peticija za oslobađanje Florence Hartmann

Lupiga.Com

26. ožujka 2016.

A GDJE JE PRAVDA: Pokrenuta peticija za oslobađanje Florence Hartmann

„Šokirani viješću o hapšenju gospođe Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i protest protiv ove sramne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu. Zahtijevamo hitno oslobađanje gospođe Hartmann i pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu“, stoji u pozivu za potpisivanje peticije za oslobađanjem Florenece Hartmann, koja je uhićena u Haagu prije dva dana, uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Novinarka i književnica, javnosti najpoznatija kao bivša glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, u rujnu 2009. godine osuđena je za nepoštivanje tog suda, odnosno svjesno ometanje provođenja pravde jer je u svojoj knjizi iznijela određene informacije. Zbog toga joj je izrečena zabrana pristupa sudu te je u četvrtak, kada je došla do zgrade suda, uhićena. Svojim tijelima uhićenje su pokušale spriječiti Majke Srebrenice, napravivši obruč oko nje, ali bezuspješno.

Florence HartmannMnoge javne osobe osudile su uhićenje Florence Hartmann (FOTO: Facebook/Release Florence Hartmann)

Mnoge javne osobe osudile su uhićenje Florence Hartmann, a među njima je i njena bivša šefica, tužiteljica Carla del Ponte, koja je rekla da je ovo uhićenje sramotno i da očekuje da će se njenu nekadašnju suradnicu čim prije pustiti na slobodu. Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje također osuđuje ovo uhićenje te traži hitno puštanje Florence Hartmann.

„U knjizi 'Mir i kazna' objavljenoj  2006. godine, nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je, između ostaloga, pisala i o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra. Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje suda te joj je uz novčanu kaznu određena i zabrana prilaska zgradi Haškog tribunala koju je ona jučer prekršila zbog čega je uhićena. HND smatra da je nedopustivo skrivanje činjenica o važnim temama poput ratnih zločina kao i zabranjivanje objave takvih činjenica“, oglasili su se iz HND-a.

Vojislav Šešelj Florence Hartmann
Na Facebook stranici Release Florence Hartmann upozoravaju i na činjenicu da će Vojislav Šešelj svoju presudu dočekati na slobodi, dok bi istovremeno Hartmann trebala biti iza rešetaka (FOTO: Facebook/Release Florence Hartmann)

Ubrzo je pokrenuta i Facebook stranica Release Florence Hartmann, a potom i peticija kojom se zahtjeva njeno puštanje na slobodu. Peticiju je do sada potpisalo oko 1.400 građana iz raznih dijelova Europe i svijeta, ali i brojne nevladine organizacije. Među potpisnicama se tako mogu pronaći i sljedeća imena: Mile Stojić, Ahmed Burić, Jovan Divjak, Wolfgang Petrich, Nataša Kandić, Aleksandar Hemon, Ivo Komšić, Danis Tanović, Anthoine Voerove, Bakira Hasečić, Jasmila Žbanić, Baudouin Koenig, Beatrice Toulon, fra Ivo Marković, Boro Kontić, Christian Savary, Dino Mustafić, fra Mile Babić, Dominique Dupuy, Dženana Karup Druško, Ed Vulliamy, fra Petar Jeleč, Tarik Samarah, Hasija Borić, Ivo Komšić, Jean-Michel Frodon, Raphael Gluksmann, Thomas Haley …

U pozivu na potpisivanje tvrdi se kako i optužba i presuda i uhićenje Florence Hartmann predstavljaju kršenje članka 10. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda, opisujući Hartmann kao osobu koja je svoj život posvetila obrani slobode, pravde i istine

„Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život odbrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka grada Sarajeva, te da je njeno hapšenje uvreda građanima Sarajeva koji su joj to priznanje dodijelili za njenu nepokolebljivu podršku i pomoć koju im je nesebično pružala tokom opsade njihovog grada - upravo onu podršku i pomoć koju nisu imali od onih koji su je danas uhapsili. Optužba, presuda i hapšenje gospođe Hartmann predstavlja kršenje Člana 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda“, stoji u pozivu na potpisivanje peticije koju možete i sami potpisati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Release Florence Hartmann