DIŠI FILM: Festival koji je šteta propustiti

Ivor Fuka/Ivan Kegelj

17. kolovoza 2016.

DIŠI FILM: Festival koji je šteta propustiti

Pet svjetskih i dvije hrvatske premijere prikazat će se na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu. Sjajni, 14. po redu Liburnia Film Festival, festival dokumentarnog filma, održat će se od 22. do 26. kolovoza na opatijskoj Ljetnoj pozornici, iako ne samo na toj gradskoj lokaciji, jer ovaj festival svježim idejama nadmašuje ono na što smo navikli. 

U pet festivalskih dana bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od čega se njih 22 nalazi u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada. Zadovoljstvo solidnim brojem premijernih projekcija iskazao je i direktor festivala Oliver Sertić.

Liburnia Film Festival
Dani koje trebate rezervirati za sjajne filmove (ILUSTRACIJA: LFF)

„Drago nam je da su i ove godine neki filmaši odabrali Liburnia Film Festival za mjesto svog premijernog prikazivanja, otkud će, vjerujem, krenuti u uspješnu festivalsku i televizijsku distribuciju“, napominje Sertić objašnjavajući kako će se na Liburnia Film Festivalu premijerno prikazati „Naslijeđe“ Sanje Šamanović, „Vijesti iz Laayouna“ Đure Gavrana, „201507-STDR- L“ Vjekoslava Gašparovića, „Ti si mići mići mrav“ pulskog umjetnika i performera i.j.piNA.

Jedna od posebnosti ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala je i projekt „Slučajno kino“. Radi se o programu intimnih projekcija na skrivenim lokalitetima, koji za cilj ima približiti dokumentarce što široj publici, a kako bi se doprlo i do turista kojima je Opatija ovih dana krcata, filmovi su prevedeni na engleski jezik. Usredotočenost cilju pokazuje i sjajan potez organizatora koji su petodnevnu festivalsku ulaznicu ponudili za samo 30 kuna, što će reći da svaka pojedina projekcija košta samo jednu kunu, dok će se jednodnevne ulaznice moći kupiti po cijeni od 15 kuna. Možete ih nabaviti u uredima Festivala Opatija, riječkom Dallas Music Shopu, New Soundu u Matuljima te putem internetske stranice Mojekarte.hr.

Liburnia Film Festival
Jeste li slučajno za slučajno kino? (FOTO: LFF)

Nesvakidašnja projekcija i svojevrsna uvertira u festival, koju se ne bi smjelo propustiti, održat će se prije službenog početka Liburnia Film Festivala, na terasi nekadašnjeg motela Panorama na Preluklu, dijelu rivijere gdje se katastarski sudaraju Rijeka i Opatija. Nekad velebni motel s čije se terase u ljetnim večerima Kvarnerom širio zvuk smijeha i glazbe, sada će u neobičnom ambijentu ugostiti fenomenalni dokumentarni serijal „Betonski spavač“, odnosno njegovu drugu epizodu „Kratki susreti uz jadransku cestu“, koja je dobrim dijelom upravo posvećena ovom motelu.

Serijal rađen za HRT, bavi se devastiranim i ruševnim ostacima turističke arhitekture na Jadranu. Projekcija počinje iu 21 sat, ulaz je slobodan, a nakon nje povest će se i razgovor o budućnosti vrijedne arhitektonske ostavštine slavnog Ivana Vitića koja se od rata ne upotrebljava u turističke svrhe. 

Motel Panorama
Panorama - još jedan Vitićev napušteni motel (FOTO: LFF)

Na ovom se festivalu i prvi puta u Hrvatskoj prikazuje talijansko-hrvatski film „Tanka linija“, autorica Nine Mimice i Paole Sangiovanni, koji progovara o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, iz perspektive nasilnika i žrtve. Hrvatska premijera je i novi dokumentarac Tomislava Žaje „Slobodni“, što je, kako kažu organizatori, topla priča o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije. Film, inače, u Opatiju dolazi nakon više uspješnih projekcija i osvojenih nagrada na nekoliko svjetskih festivala.

Iz izvrsne Fade In-ove radionice „Izgradnja lika na filmu“ na Liburnia Film Festival stiže „Čestica 81/5“ Maje Bošković i Renate Lučić, a po prvi puta na nekom festivalu prikazat će se i „Irenino ogledalo“ Leona Rizmaula, što je svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije „Portreti i susreti“. Iz bogatog programa vrijedi istaknuti i dobitnika ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara. Radi se, stoji u festivalskom materijalu, o vrlo intimnom filmu „Iza lica zrcala“ Katarine Zrinke Matijević koji je kao jedan od samo četiri hrvatska dokumentarca uvršten u službeni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. 

Pisac i dokumentaristički debitant Pero Kvesić, dobitnik Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade „Vedran Šamanović“ koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu, publici će predstaviti svoj uradak „Dum Spiro Spero“. Na ovogodišnjoj Puli svjetsku premijeru je imao i film „Pomutnje“, prvi dugometražni uradak Lane Kosovac, koja je prije tri godine na Liburnia Film Festivalu osvojila nagradu publike za film „Park ljubavi“, pa ne čudi što će „Pomutnje“ biti prikazane i u Opatiji. 

„U konkurenciji su i stari LFF-ovi znanci, Igor Bezinović s 'Kratkim obiteljskim filmom', Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog 'Kandidata', Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu 'Treći' te splitski autor Tonći Gaćina koji se u duhovitom 'Turizmu!' bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva. S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije. Zorko Sirotić predstavlja svoj kratki film 'Kupus na lešo', Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej 'Sanja', a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom '9. januaru'“, kažu organizatori Liburnia Film Festivala, napominjući kako su u programu i filmovi novih dokumentarističkih snaga – „Administrativna pogreška“ Tina Bačuna o dijaboličnom birokratskom sustavu naše zemlje, zatim „Cile“ debitantice Katarine Radetić o istoimenom one man bandu, nježni i intimni generacijski doks „Zauvijek“ Monike Rusak te film najmlađih autora na ovogodišnjem festivalu, Marice Lalić i Ivice Lasića („Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile“), kolektivni portret radnica „Uzora“ nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća. 

Na samom kraju ovogodišnjeg festivalskog izdanja izvan konkurencije će biti prikazani filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i odabrani radovi polaznika Restartove škole dokumentarnog filma. U program su uvršteni „Nešto o životu“ Nebojše Slijepčevića, „Kino otok“ Ivana Ramljaka, „Neovisna lista oportunista“ Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka te „Žena zmaj“ Ivane Sansević, dok će Školu predstaviti „Ispred zastava“ Sanje Bistričić i „Samo tvrdo“ Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu. 

Liburnia Film Festival
Klinci će naučiti kako nas vara film (FOTO: LFF)

Organizatori najavljuju i obilje edukativnog sadržaja pa će najmlađi posjetitelji festivala moći sudjelovati u „Filmskoj početnici“ koja se organizira u suradnji s Restartom. Također će se raskrinkavati neke filmske varke, gdje će djeca starosti od sedam do deset godina moći naučiti „kako nas film vara“ u čemu će im poslužiti niz optičkih igračaka poput thaumatropa, camera obscure i flipbooka. Nešto stariji se imaju priliku uključiti u radionicu „Prvi put snimam“ koja se provodi u suradnji s riječkim Filmaktivom. Planira se obilje korisnog praktičnog rada koji će po završetku osposobiti polaznike za izradu kratkog dokumentarca ili reportaže. Za sudjelovanje u ovoj radionici nije vam potrebno predznanje u radu s kamerom i montažom, već želja za znanjem koju trebate uobličiti u motivacijsko pismo i do ove subote ga poslati na e-mail filmaktiv@filmaktiv.org. 

Neovisno o dobi i iskustvu publika će moći čuti case study prošlogodišnje dokumentarne uspješnice, filma „Goli“, a o procesu nastanka filma govorit će redateljica Tiha K. Gudac i montažer Dragan von Petrović. Radi se o osobnom svjedočanstvu jedne obitelji o povijesnoj i političkoj traumi uzrokovanoj zloglasnim logorom Goli otok. 

„Uz brojne domaće i međunarodne nagrade prošle godine, 'Goli' krasi i nagrada za najbolji film 13. LFF-a dok je Petrović nagrađen za najboljeg montažera. Time nastavljamo program dubinskog predstavljanja nastanka najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca s kojim smo započeli prije dvije godine“, objasnio je Sertić, dodavši i kako se nakon nekoliko godina izostanka na festival vraća „Kava s autorima“, moderirani razgovor s redateljima i producentima filmova. Razgovore će voditi filmski kritičar Marko Njegić, i to svakog jutra od 12 sati u službenom festivalskom okupljalištu, kafiću Eugenian, nakon što filmovi noć ranije budu prikazani na Ljetnoj pozornici. Koliko se očekuje od nove lokacije festivala najbolje govore riječi Rajne Miloš, ravnateljice Festivala Opatija, partnera ovogodišnjeg LFF-a.

Jelena Androić, Oliver Sertić, Rajna Miloš
Izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić, direktor festivala Oliver Sertić i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš (FOTO: LFF)

„Jako se radujemo što će svoj iskorak i nove stranice povijesti LFF pisati upravo na Ljetnoj pozornici. Publici želim izvrstan provod uz nove uratke domaćih dokumentarista i vjerujem kako ćemo kao domaćini opravdati ukazano povjerenje ekipe LFF-a. Dišimo film, prilika je to za nezaboravan kraj ljeta“, poručila je Miloš.

Što se tiče glazbenih događanja na festivalu, priliku da otvore 14. izdanje LFF-a dobile su stare Lupigine znanice – Žen. Susret sa Ženom odigrat će se 22. kolovoza u Old School Pubu, nakon filmskog programa, a u petak, 26. kolovoza, poslije proglašenja pobjednika na Ljetnoj pozornici nastupit će nekadašnji Disco'n'action koji se na pozornicu penje pod novim imenom This Connection.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: LFF