ODGOVOR ŠEFICI HITNE: „U kulturnom svijetu to se zove licemjerje“

B.G.

29. prosinca 2021.

ODGOVOR ŠEFICI HITNE: „U kulturnom svijetu to se zove licemjerje“

Djelatnici Hitne pomoći iz raznih krajeva Hrvatske snimili su božićni video koji su objavili na Facebook stranici HITNA uživo 194 gdje inače objavljuje informacije o problemima s kojima se suočavaju djelatnici Hitne pomoći. A onda im je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba-Bujević, poslala dopis u kojem im docira jer ne poštuju pandemijske mjere. Naime, djelatnici su bili bez maski i nisu poštivali pravila distance.

Ravnateljica Hitne im tako piše da su „unatoč svakodnevnom informiranju javnosti o tome kako se zaštititi i ograničiti širenje COVID-19, neki djelatnici HMS zanemarili su preporuke i tijekom Božićnih blagdana snimili fotografije koje su se proširile u medijima“. Napomenula je kako se „preporuke i smjernice za ponašanje tijekom pandemije odnose se na građane i djelatnike u zdravstvu jednako“. 

„Vjerujem da je djelatnike 'ponio' blagdanski duh i da su došli u iskušenje pokazati zajedništvo i predanost službi i u vrijeme blagdana. no bez nošenju maski i poštivanja fizičke distance. Međutim, sada je vrijeme da budemo mirni, distancirani te ostanemo sigurni. Poruke na kojima inzistiramo cijelo vrijeme proturječne su našim vlastitim postupcima, a nepromišljeni istupi umanjuju sav onaj rad i trud koji je Hitna medicinska služba pokazala tijekom ove krize, zauzevši tako sam vrh među europskih zemljama najboljim funkcioniranjem tijekom pandemije COVID-19. Molim da podsjetite djelatnike da ovo blagdansko vrijeme s obzirom na okolnosti. Moramo obilježavati drugačije te apeliram da se ovakve i slične situacije ne ponavljaju“, napisala je, inače HDZ-ova, Grba Bujević.

Nakon njezinog dopisa djelatnici Hitne su na stranici objavili novi video iz kojeg je razvidno da Grba-Bujević i njezina stranka krše mjere i propise na koje se pozvala. Uz video je osvanuo i tekst administratora Facebook stranice i medicinskog tehničara iz Splita, Joška Jamana, u kojem svojoj šefici ne ostaje dužan.

„U ime stranice HITNA uživo 194 zahvaljujemo ravnateljici HZHM-a i saborskoj zastupnici što prati našu stranicu. Znači da radimo dobar posao. Primijetili ste da je u ime HZHM poslala 'primjedbu' zavodima u RH. To je domet HZHM-a kao takvog, poslati primjedbu. Međutim ravnateljica Maja Grba je imala 12 godina za urediti Helikoptersku hitnu medicinsku pomoć (HEMS) – nije ga uredila ni blizu“, stoji u tom tekstu.

Također se nabraja i da je imala isto toliko godina da uredi „T2 timove“, ali da ih nije uredila, kao da je imala i dvanaest godina da uvede pomorsku hitnu i nije je uvela. 

„Od kada je saborska zastupnica imala je priliku govoriti o statusu hitnjaka i boriti se za bolji status i uvjete – nije to učinila. Na kraju proziva djelatnike koji su ili cijepljeni ili testirani za kratko druženje radi fotografije. Sram i stid nek Vas bude Majo. Uostalom evo i kratki video gdje se lijepo vidi kako se ravnateljica koja proziva djelatnike također ne drži tih istih mjera i distanci. U kulturnom svijetu to se zove licemjerje. Dakle, poštovana licemjerko, koja ste ujedno ravnateljica HZHM i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, pozdravlja vas admin Joško Jaman Pogledajte video. Pusa”, piše u objavi.

No, nije stalo samo na toj objavi. Objavljena je i fotografija premorenog djelatnika s blatnom obućom i radnom uniformom. Uz fotografiju piše: “Poštovana ravnateljice Majo. Ovo je prava slika nas ´hitnjaka´. Naš posao nisu domjenci i fešte. Ovo je naša realnost i slika onog što radimo. Oprostite što nas je 'ponio' duh Božića, što smo si dali oduška i vas osramotili P.S. Samo da znate, imali smo maske! Pozdrav od ekipe iz HMP Daruvar.”

Na Facebook stranici HITNA uživo 194, „hitnjaci“ su se našalili i još jednom objavom. Naime, objavili su snimku zaslona obavijesti da je njihovu stranicu počela pratiti Mladež HDZ-a karlovačke županije. Uz tu su snimku zaslona tek kratko napisali: „Super, sad smo kompletni. Djeca prate nosimo li maske“. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi"