SREDNJI PRST: Video snimljen u Zagrebu pod povećalom njemačke i grčke javnosti

Lupiga.Com

16. ožujka 2015.

SREDNJI PRST: Video snimljen u Zagrebu pod povećalom njemačke i grčke javnosti

U Njemačkoj i Grčkoj se ovih dana uvelike raspravlja o događajima koji su se prije dvije godine odigrali u Zagrebu. Dok je Subversive Festival bio u naponu snage, ugostio je i današnjeg ministra financija Grčke, tada samo profesora, Janisa Varoufakisa. Zahvaljujući pobjedi Syrize, koja je upravo njega postavila na iznimno odgovornu funkciju, ali i satiričnom videu "V for Varoufakis", izbila je čitava gungula oko geste koju je upotrijebio obrazlažući opciju bankrota Grčke u svom izlaganju. Pokazao je srednji prst i sve je to moglo proći nezapaženo da se Varoufakis ovih dana ne ubija da pridobije povjerenje Nijemaca.

Njemački tabloidi, predvođeni notornim Bildom, suočili su Varoufakisa s njegovim "grijehom", a grčki je ministar uzvratio s prilično drhtavom tezom. Požar se proširio i po drugim medijima, a kako prenosi Spiegel, Varoufakis tvrdi da se radi o montaži snimke koju je načinila Skripta TV, integralni video dio neprofitnog portala Slobodni Filozofski. Iz Skripte TV zasad nisu spremni na komentiranje riječi ministra Varoufakisa, koji se možda ne sjeća detalja iz svibnja 2013. godine...

Međutim, pogleda li se na 40 minutu i 30 sekundu, kada Varoufakis pokazuje srednji prst ilustrirajući što bi se dogodilo da Grčka izabere opciju bankrota, snimka izgleda prilično autentično. I dok je Bild o tom detalju sa Subversivea ispitivao moderatora sporne rasprave Marka Kostanića, Spiegel je upregnuo i audio-vizualne stručnjake kako bi dali svoje mišljenje o montaži. Oni kažu da montaže nema.

Bezumljem političke korektnosti

Budući da je Varoufakis stvarno usamljen među ministrima financija Europe, koji tjeraju Grčku dublje u štednju, time i dužničku krize te da je Europska središnja banka nakon tiskanja eura zbog kupovine obveznica zemalja EU poručila da "svima može cuga osim Grčkoj", razumljivo je da Varoufakis ne želi rasipanje energije i teret promašenih rasprava na temu njegovog predavačkog stila i političke korektnosti. Zato treba naglasiti da je prije dvije godine Varoufakis bio predavač, a ne političar. Usprkos tome, njemački tabloidi ne uzimaju mu za olakotnu okolnost to što kao profesor treba imati i slobodu u odabiru načina prenošenja znanja o prilično kompliciranoj tematici razrješavanja dužničke krize. Srednji prst je, naime, spomenuo brzo nakon toga i dok je govorio o Argentini. Proglašenje bankrota se tretira kao tabu tema u svijetu financija, iako se dogodio nebrojeno puta diljem svijeta. Razlog tome može biti i u činjenici da je bankrot obustava plaćanja duga, time i upravo - pokazivanje srednjeg prsta kreditorima lihvarskih metoda i namjera. 

U poslijepodnevnim satima stigla je i zajednička izjava Srećka Horvata i Igora Štiksa, suorganizatora dolaska Varoufakisa na Subversive 2013. godine.

Nitko ne spominje slučaj Argentine; poruka neokolonijalizmu

"Moramo istaknuti kako je tijekom svoga predavanja dva puta pokazao 'srednji prst' kao dio izlaganja pred publikom. Ujedno, gospodin Varoufakis nije srednji prst pokazao Njemačkoj ili Nijemcima, nego je govorio o hipotetskoj situaciji referirajući se na Grčku iz siječnja 2010. godine, koja je prema njegovu mišljenju tada trebala proglasiti bankrot – bez da napusti eurozonu! U ovoj situaciji je jasno da pokazani prst nije namijenjen Njemačkoj kao državi ili ljudima nego njemačkoj vladi, koja je tada kao i danas, glavni predstavnik katastrofalne politike štednje u EU. U ovom kontekstu, njegova izjava (i gesta kao govorna figura), izvučena je iz konteksta. Međutim, ostaje misterij zbog čega mediji nisu pisali o ponovljenom uzdignutom srednjem prstu koju je Varoufakis pokazao u istom predavanju podsjećajući na potez Argentine kad je proglasila bankrot ne otplativši dug Međunarodnom monetarnom fondu. Oba srednja prsta su jasna poruka neoliberalnom uništavanju društava jugoistočne Europe, Južne Amerike i drugdje u svijetu, gdje dominira dužničko ropstvo i neokolonijalizam. U tom kontekstu, taj srednji prst pokazan je u pravom smjeru. Poruka je bila jasna svima koji su bili na predavanju Subversive festivala u svibnju u Zagrebu 2013. godine kao što treba biti jasna i danas", stoji u odgovoru koji je prenio Večernji list.

Zasigurno je, osim očigledne namjere njemačkih tabloida da prikažu Varufakisa kao mrzitelja svega što je njemačko, za probijanje srednjeg prsta na naslovnice njemačkih medija zaslužan "V for Varoufakis", iznimno popularna zezancija na račun Nijemaca i jedinog čovjeka kojeg se oni boje. Ovaj su video pogledali milijuni ljudi. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Bild