CENZURIRANI VIDEO: "A je l' legalno to što sam se ja izlečila od raka?!"

A.B.

25. lipnja 2015.

CENZURIRANI VIDEO: "A je l' legalno to što sam se ja izlečila od raka?!"

Oboljeli od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, koji za svoje ozdravljenje ili barem olakšanje boli zahvaljuju ulju načinjenom od indijske konoplje, ponovno će večeras protestirati ispred javnog televizijskog servisa u Srbiji zbog cenzure. Naime, Inicijativa za legalizaciju marihuane u Srbiji objavila je na svojim stranicama niz videa na kojima oboljeli pred kamerama RTS-a opisuju svoja iskustva s marihuanom, ali ona nisu puštena u eter.

Među njima je i ispovijest 71-godišnje Slavije Simić, oboljele od raka dojke, koja je nakon tri operacije, metastaza, kemoterapijâ, 50 zračenja te dijagnoze da neće poživjeti ni dva mjeseca, poslušala svoje dijete i nabavila ulje od kanabisa. Istupila je, kaže, ne zbog sebe, koja je već proživjela više od 70 godina, već "zbog dece i zbog žena koje umiru stalno". 

Ovo je već sedmi puta da se okupljaju ispred njihovog sjedišta pokušavajući probuditi svijest o ljekovitim svojstvima zabranjene biljke, čiji su ekstrakt prisiljeni nabavljati na crnom tržištu po izrazito visokim cijenama.

"Zašto nam branite da se lečimo?", pitaju. Svojim okupljanjima četvrtkom iz tjedna u tjedan zahtijevaju da javna emisija ugosti bolesne i izliječene uz pomoć kanabisa i ekstrakata cvjetova, kako bi svjedočili svojim nalazima uz liječnike i, kako navode na Facebook stranicama, članove nevidljive 'radne grupe' Ministarstva zdravlja. Poruka njihovog prosvjeda je da ja kanabis lijek i da ga ne treba prepuštati crnom tržištu. U Inicijativi za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) smatraju da vlasti svojim zabranama ovog lijeka samo pogoduju mafiji. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/YouTUbe