BORBA ZA O(P)STANAK: Dekan Previšić izbacio studente iz Fakultetskog vijeća uoči glasanja o smjeni

A.B.

13. rujna 2016.

BORBA ZA O(P)STANAK: Dekan Previšić izbacio studente iz Fakultetskog vijeća uoči glasanja o smjeni

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Vlatko Previšić pronašao je način kako da se zadrži na tom mjestu. Nakon dugog toplog ljeta, studenti su se vratili u Zagreb i vrijeme je da se nastavi sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta. No, bez predstavnika studenata, bude li po onome što želi dekan. Naime, on je većinu članova koji naginju glasati za njegovu smjenu odlučio smanjiti uklanjanjem studenata iz Vijeća, odnosno njihovim razrješenjem, što nam Previšić osobno nije ni potvrdio ni demantirao. 

ZABRANJENA IZJAVA: Studenti Filozofskog se pobunili protiv povlaštenog upisa bogoslova

IZA ZATVORENIH VRATA: Sjednica na Filozofskom završila skandalom kakav je teško sakriti

PROTIV ČEGA SE BORE STUDENTI FILOZOFSKOG: Bog u crkvu, znanost na fakultete

Kako doznajemo od studenata, Previšić je izborio odluku Senata kojom se suspendiraju svi studentski predstavnici u Vijeću fakulteta te se raspisuju izbori za nove.

"Ništa nisam izborio. Ako imate kakva pitanja pošaljite mi ih na e-mail", kazao nam je kratko danas popodne. U iščekivanju smo njegovog odgovora na upit o tvrdnjama studenata, ali do ovog trenutka Previšićev odgovor nije stigao.

VELEČASTIVI NA FILOZOFSKOM: „Ovo je crkvena ofenziva na preostale javne institucije“

FAKULTETSKO VIJEĆE FILOZOFSKOG „POKAZALO ZUBE“: Dekan Previšić nije uspio smijeniti prodekanicu Branku Galić

Prema tumačenju studenata, to znači da aktualni predstavnici ne mogu više sudjelovati na sjednicama Vijeća, pa ni na sljedećoj, kada bi se trebalo glasati o Previšićevoj smjeni

Ova odluka se još uvijek ispituje u krugovima studenata, koji nisu dobili odluku Senata sveučilišta napismeno i nije im poznat ni rok žalbe. 

Prema onome što znaju, Senat je jednoglasno srušio izbore za Studentski zbor, jer na njima nije izabrano traženih 15 posto studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, već samo - 14,6!

Previšić je u srpnju prekinuo sjednicu usred točke o vlastitu razrješenju, koje su zahtijevali i studenti na Plenumu FFZG-a, ali i članovi Vijeća. Previšić je vezano za prekid sjednice kazao da se nije dogodio, već da je došlo do normalnog zaključenja rasprave o zadnjoj točki pa time i sjednice Fakultetskog vijeća, a prije glasanja o njegovoj smjeni.

Ovih je dana Plenum izvijestio kako je dekan, nakon što vlastitim odlaskom nije uspio srušiti kvorum, krenuo u odmazdu, dižući tužbe protiv profesorica Nadežde Čačinovič i Branke Galić, optužujući ih, paradoksalno, za "uzurpiranje funkcije" i "protustatutarnost". 

"Ako itko trenutno uzurpira funkciju i ponaša se protustatutarno to je onda Previšić kojemu je Fakultetsko vijeće u lipnju natpolovičnom većinom svih članova pokazalo prst dolje. Unatoč tome i unatoč činjenici da Fakultetsko vijeće (a to je većina koja je i pokrenula postupak i koja je ostala na sjednici u srpnju) provodi postupak razrješenja, Previšić se ponaša kao da njegova legitimnost nije ni najmanje dovedena u pitanje. Ovakav beskrupulozan potez neće tako lako proći", naveo je Plenum na svojoj Facebook stranici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Plenum filozofskog fakulteta