DRUŠTVO SVETOG HRVATSKOG PANTEONA: Zašto bi samo kardinal Stepinac trebao biti tabu?

Ante Radić

23. lipnja 2015.

DRUŠTVO SVETOG HRVATSKOG PANTEONA: Zašto bi samo kardinal Stepinac trebao biti tabu?

Potpuno je nevjerojatno da srpskom premijeru Aleksandru Vučiću njegov imenjak Vulin, koji vodi resor gdje spadaju rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, služi kao svojevrsni ministar za Hrvatsku. I to sa zadaćom da provocira državu s kojom Srbija formalno pokušava izgraditi što bolje odnose. To ide tako daleko da je Vučić prije tri mjeseca osobno najavio da će upravo Vulin odgovoriti predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću na njegovu opasku da se službeni Beograd treba jasno distancirati od šovinističkih poruka Vojislava Šešelja. Vulinov krajnje nediplomatski istup tada je doveo do povlačenja na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Srbiji Gordana Markotića.

S vremenom su napetosti ipak splasnule, Markotić se vratio na posao, a dogovorom Vučića i Milanovića u Hrvatsku je na služenje zatvorske kazne transferiran Veljko Marić. K tome je još predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem i po svemu se činilo da su se odnosi dvije zemlje stabilizirali. No, onda je Vučić u subotu tog Vulina poslao da govori na komemoraciji za žrtve u Jadovnu. Ne samo da je na taj način iskazao nepoštovanje prema domaćinu komemoracije, nego je odmah bilo jasno da će zapjenjeni Vulin opet reći nešto što će izazvati zlu krv između Hrvatske i Srbije. Ovaj se put ministar rada sjetio kardinala Alojzija Stepinca i nazvao ga - ustaškim vikarom. I uslijedile su očekivano brojne hrvatske žučne izjave.

Aleksandar Vulin
Odmah je bilo jasno da će zapjenjeni Vulin opet reći nešto što će izazvati zlu krv između Hrvatske i Srbije (FOTO: nspm.rs)

Uopće, dakle, nije dvojbeno da Vučić upotrebom Vulina, kojem međunarodna politika nipošto nije u opisu radnog mjesta, pravi političku štetu i to iz sasvim nedokučivih razloga. To je, međutim, samo jedna dimenzija Vulinovog nastupa u Jadovnu i spominjanja Stepinca u izrazito negativnom kontekstu. Ona druga možda je čak i zanimljivija i više zabrinjavajuća, a tiče se odnosa Hrvata prema svojim povijesnim osobama. U Jadovnu je bio i ministar kulture Berislav Šipuš i nije se osvrnuo na Vulinovu autoritativnu ocjenu pokojnog kardinala. Hrvatska desnica napala ga je kao da počinio veleizdaju.

HDZ-ovac Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, zatražio je hitnu reakciju Banskih dvora u zaštiti Stepinčevog lika i djela. Bivša premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je da je Šipuš morao osuditi Vulina. Hrvatska konzervativna stranka istaknula je zahtjev da se Vulina u Hrvatskoj proglasi personom non grata. Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pozvao je hrvatsku Vladu da od Vlade Srbije zatraži da se ogradi od Vulina. Javio se i donedavni predsjednik Ivo Josipović, koji, iako nije vjernik, smatra da bi Hrvatska morala Srbiji uputiti diplomatsku notu. I Josipović, znači, misli da Stepinac treba imati apsolutno nedodirljiv status i da službena politika mora djelovati kad ga netko uvrijedi. Je li to zaista dužnost vlasti?

Alojzije Stepinac
I o Stepincu, kao i o Franji Tuđmanu i Gojku Šušku, ubuduće samo među svoja četiri zida (FOTO: Wikipedia)

Na stranu to što je Stepinac bio vrlo kompleksna, a ne jednoznačno pozitivna osoba. Sve da je taj katolički svećenik, koji je preminuo prije više od 50 godina, i bio svetac, apsurdna je ideja da ga Vlada mora braniti od kritika. Jer u tom slučaju dolazimo na vrlo sklizak teren i postavljaju se najmanje dva logična pitanja. Kao prvo, zašto bi samo Stepinac bio tabu. Niti je tko dosad objasnio da je baš on najveći hrvatski sin ikad, pa da stoga mora uživati posebnu zaštitu države od neprimjerenih izjava, niti o tome u društvu postoji konsenzus. Možda netko više cijeni Stjepana Radića, Franju Tuđmana ili, pak, kralja Tomislava. Bi li hrvatske vlasti morale prosvjedovati i ako neki Srbin, Nijemac, Francuz ili Nigerijac kaže nešto loše i o nekom od tih velikana? Ali, i to je druga dilema, zašto isključivo gosti iz inozemstva ne bi smjeli propitivati Stepinca i ostale članove hrvatskog panteona? Zašto bi Hrvatu bilo dopušteno da to radi bez da ga vlast ne upozori da je to "bezočan napad na Hrvatsku", a možda takvog smutljivca i protjera iz zemlje? Pa valjda Hrvati imaju veću obvezu čuvati vlastite nacionalne svetinje nego stranci

To je, uostalom, i na tragu najave Tomislava Karamarka da će se, nakon što HDZ preuzme upravljanje državom, o Franji Tuđmanu i Gojku Šušku moći pogrešno govoriti jedino kod kuće, nikako na javnom mjestu. Danas izgleda da će ovakav embargo vrijediti i za Stepinca, a do parlamentarnih izbora im se lako još tko pridruži.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia