PROŠLOST KUCA NA VRATA: „Jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“

P.V.

25. listopada 2020.

PROŠLOST KUCA NA VRATA: „Jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“

Dugogodišnja nebriga o zdravstvenom sustavu ovih dana, nažalost, stiže na naplatu. U tjednu kada broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan rapidno raste, a bolnički kapaciteti se nezaustavljivo pune, Hrvatska liječnička komora u dramatičnom apelu pozvala je umirovljene liječnike da na raspolaganje sustavu stave svoje znanje i stručnost te tako pomognu zdravstvenim ustanovama. 

„Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama", stoji u apelu Hrvatske liječničke komore odaslanom u subotu. Naime, uz broj hospitaliziranih bolesnika raste i broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, kao i onih koji su zbog kontakta sa zaraženima morali otići u dvotjednu samoizolaciju. 

testiranje
I HLK i HUBOL pozivaju umirovljene liječnike da se angažiraju (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Sinoć je sa sličnim, ali ipak oštrijim, apelom reagirala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), u kojem se poziva sve liječnike u Hrvatskom saboru, gdje ih ne manjka, kao i u ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave po strani i vrate se liječenju bolesnika.

„Pozivamo ih da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće“, objavili su iz HUBOL-a. 

Izravno su prozvali Maju Grbu Bujević kao „bivšu članicu Nacionalnog kriznog stožera“, koja je bila čest gost u medijima, a od ulaska u Sabor gdje je postala potpredsjednica Odbora za zdravstvo potpuno je iščezla iz medijskog prostora. Usput su prozvali i sam Odbor za zdravstvo da šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, umjesto da daje neke korisne prijedloge koji bi pomogli zaustavljanju pandemije. 

„Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje. I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi“, poručuju iz HUBOL-a pridružujući se pozivu Hrvatske liječničke komore da se umirovljeni liječnici angažiraju u zdravstvenom sustavu. 

Dakle, trenutak je kada se treba prisjetiti HDZ-ovih velikana u resoru zdravstva. Ovdje ćemo rezervirati prostor za jednog od posljednjih u nizu, Milana Kujundžića, ministra zdravstva Republike Hrvatske do siječnja ove godine.

Milan Kujundžić
Donedavni ministar (FOTO: HINA/Daniel Kasap)

Rečeni je 2017. godine, u vrijeme kada su iz HUBOL-a upozoravali da zdravstvenom sustavu nedostaje 4.300 liječnika, gostujući u jednom dominikanskom samostanu rekao kako „nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"