SVE ZA NULA KUNA: Najkraći dan u godini za ljubitelje 'kratkog metra'

Ivor Fuka

17. prosinca 2014.

SVE ZA NULA KUNA: Najkraći dan u godini za ljubitelje 'kratkog metra'

Rijetke stvari u životu su besplatne. Ovo je jedna od njih i stoga vas pozivamo da prionete na čitanje. Naime, u samo tri dana u čak 29 hrvatskih kino dvorana, za ukupnu svotu od 0 (slovima – nula) kuna očekuje vas 66 filmskih naslova, među kojima su i neki vrlo recentni i nagrađivani uradci. Radi se o Maratonu kratkometražnih filmova, koji se povodom najkraćeg dana u godini, održava drugi put za redom. Kako navode organizatori, u Hrvatskoj se na godišnjoj razini proizvede otprilike šezdesetak kratkometražnih filmova, ali se oni gotovo nigdje ne prikazuju, tako da samo rijetki nađu način da ih pogledaju. Stoga je ovo idealna prilika.

Ove godine Maraton kratkometražnih filmova traje tri dana. Započinje u petak 19. prosinca, a završava na najkraći dan u godini - u nedjelju, 21. prosinca. U sklopu Maratona prikazat će se dva programa filmova za djecu te tri programa namijenjena odraslim, a ljubitelji "kratkog metra" doći će na svoje, redom u - Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Gospiću, Koprivnici, Kutini, Novskoj, Osijeku, Pakracu, Pazinu, Poreču, Prelogu, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Sinju, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Vodicama, Zaboku i Zagrebu,

„Za najmlađe je tu 'Baltazar: serija Zvjezdani kvartet' legendarne Zagrebačke škole crtanog filma, te europski kratkometražni filmovi iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i  Španjolske za djecu uzrasta od tri do šest godina po izboru organizacije Short Circuit. U taj je program uvršten i domaći animirani film 'Skriveni talent' Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva“, navode organizatori iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Najkraći dan
Na najkraći dan u godini (ILUSTRACIJA: HAVC)

S druge strane programi za odrasle donose recentne europske i domaće kratkometražne naslove, u selekcijama „Koka, jaje i drugi problemi“ te „Gledaj, vidjet ćeš!“. Tako će zainteresirani imati priliku vidjeti od kritike hvaljenu „Kokoš“, redateljice Une Gunjak, kao i laureata poznatog festivala u Karlovim Varima „Autofocus“, Borisa Poljaka. Osim toga u program su uvršteni i kratkometražni filmovi „Poklon predsjednika Nixona“ Igora Šeregija, „Ljepotan“ Saše Bana, „Kutija“ Nebojše Slijepčevića, „Mali debeli rakun“ Barbare Vekarić te animirani „Koyaa Cvijet“ Kolje Sakside i „Bla“ Martine Meštrović. Iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske dolazi i osam igranih i eksperimentalnih filmova.

Zanimljivo je kako će ove godine Zagrepčani, osim u kinima Tuškanac, Europa i dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, projekcije moći gledati i na ArtOmatu, sajmu nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, koji se ovih dana održava u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, te na Adventu koji je zaposjeo Europski trg. Istovremeno na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra, u periodu od 48 sati će se moći pogledati 16 filmova, i to od ponoći 20. prosinca do ponoći u nedjelju 21. prosinca. Kako je najavljeno, bit će prikazani sljedeći naslovi: „Site Selection“ redateljice Mare Šuljak, „Nogomet“ Ane Hušman, „Le samourai“ Ivana Faktora, „Arheo 29“ Vladislava Kneževića, „Muški film“ Nebojše Slijepčevića, „Presuda“ Đure Gavrana, „Dvije peći za udarnika Josipa Trojka“ Gorana Devića, „Vatra!“ Tonćija Gaćine, „Finili su Mare bali“ Natka Stipaničeva, „Otac“ grupe redatelja, „Pain So Light That Appears As Tickle“ Dalibora Barića, „Mačka“ Gorana Stojnića, „Životinjsko carstvo“ Igora Šeregija, „Babysitter“ Ivana Sikavice, „Balavica“ Igora Mirkovića i „Terarij“ Hane Jušić.

Muzikalno prase
Muzikalno prase (SCREENSHOT: YouTube)

U sklopu ArtOmata u nedjelju će u 15 sati biti prikazan program „Baltazar: serija Zvjezdani kvartet“, nakon čega će se, također besplatno, održati tematska radionica optičkih igračaka i pokretnih slika, namijenjena djeci od sedam do jedanaest godina. Nešto kasnije na Europskom trgu počet će projekcije uradaka kojih se stariji čitatelji zasigurno dobro sjećaju, kao što su „Muzikalno prase“ Zlatka Grgića iz 1965. godine ili „Moj stan“ Zvonimira Berkovića, njegov redateljski prvijenac nagrađen u Cannesu 1963. godine kao najbolji kratkometražni film.

Kako bi doseg ovog Maratona i popularizacija „kratkog metra“ bila i veća pripomoći će i Treći program Hrvatske radio televizije, koji će u više termina tijekom nedjelje emitirati kratkometražne filmove u kojima glume legendarni Charlie Chaplin i tandem Buster Keaton i Fatty Arbuckle, kao i kratke filmove koje potpisuju velikani francuske kinematografije, poput Alaina Resnaisa i Jean-Luc Godarda.

Inače, inicijativu pod nazivom „Najkraći dan“ započeo je francuski nacionalni centar za kinematografiju 2012. godine, u suradnji s Agencijom za kratkometražni film, a nakon zapaženog uspjeha u Francuskoj, „priča“ se internacionalizirala te ove godine u njoj sudjeluje 14 europskih zemalja.

"U Hrvatskoj se godišnje proizvede šezdesetak kratkometražnih filmova. No, i dalje se rijetko prikazuju, pa samo sladokusci nađu način da ih pronađu i pogledaju. Zato je Maraton kratkometražnog filma jedinstvena prilika za uživanje u bogatoj ponudi od 66 europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova u 13 filmskih programa. Blagdanska uživancija ne traje samo taj najkraći dan nego cijeli vikend od 19. do 21. prosinca, a čak 29 kina diljem Hrvatske prikazuju izbor filmova od Baltazarova Zvjezdanog kvarteta do 'kratkiša' koji su nizali uspjehe na brojnim filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Autori tih filmova istražuju granice narativne i vizualne forme i vode nas nekim novim filmskim putovima", objašnjava Tina Hajon, voditeljica projekta Maraton kratkometražnih filmova.

Detaljan raspored projekcija i ostalih događanja u hrvatskim kinima, te više detalja o filmovima, možete pronaći u na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot