NIKAD NIJE KASNO: Italija napokon zabranjuje fašističke i nacističke simbole

I.F.

13. rujna 2017.

NIKAD NIJE KASNO: Italija napokon zabranjuje fašističke i nacističke simbole

U Italiji gdje neofašisti još uvijek slobodno proslavljaju godišnjicu Marša na Rim fašista Benita Mussolinija, gdje se „mjere kukurzi“ na grobu ovog zločinca i prodaju njegove biste skupa s kukastim križevima, jučer je prihvaćen zakon prema kojem to više neće biti moguće. Naime, Zastupnički dom talijanskog parlamenta, javlja Hina, sinoć je prihvatio zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola, a dogodilo se to nakon niza incidenata u zemlji. I dok Italija zabranjuje fašističke simbole, u Hrvatskoj smo suočeni s valom revizionizma koji sa sobom donosi i veličanje fašističkog režima iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, ustaške pozdrave i simbole, koji se stavljaju i na suvenire koji se mogu kupiti u hrvatskim suvenirnicama, dok oni koji javno ističu takve simbole i javno pozdravljaju takvim pozdravom, u najgorem slučaju po njih, bivaju tek prekršajno sankcionirani.

U SVETIŠTU FAŠIZMA: Umjesto hordi skinheadsa, ovdje dolaze sretne obitelji s djecom - „Duče, vrati se, čekamo te“

Talijanski zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do čak tri godine za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, kao i za prodavanje fašističkih ili nacističkih suvenira te širenje takve propagande na internetu, a prije njegova stupanja na snagu potrebno je još da ga potvrdi Senat.

Fašizam
Izlog jedne talijanske suvenirnice (FOTO: Lupiga.Com)

„Zakon je u donjem domu usvojen nakon niza incidenata diljem zemlje. U jednoj slastičarnici u južnoj Italiji tako se pojavio Hitlerov kolač i reklamirao se u izlogu, dok neofašistička stranka Forza Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Mussolinijevih fašista. Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, po uzoru na Njemačku, treba strože postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije“, izvijestila je Hina. 

Sasvim logično, desna oporba, uključujući i stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protivila se prihvaćanju ovog zakona. Njihovi argumenti završavali su na tvrdnji kako ovaj zakon prijeti slobodi govora, dok je populistički pokret Pet zvjezdica tvrdio kako bi bilo bolje postrožiti postojeće zakone protiv govora mržnje, nego uvoditi ovaj zakon.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/EPA/JanWoitas

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"