ANTIPOVJESNIČAR: Kako "antiantifašističke" stranice brišu nezgodnu povijest ministra

Lovro Krnić

3. veljače 2016.

ANTIPOVJESNIČAR: Kako "antiantifašističke" stranice brišu nezgodnu povijest ministra

Nakon što se prekjučer u medijima i na društvenim mrežama proširio link na intervju s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem na web stranici posvećenoj veličanju SS Handžar divizije, u kojem on hvali i veliča nacističkog imama Huseina ef. Đozu i relativizira «fašizam» i «antifašizam» te ih stavlja pod navodnike, intervju je naglo nestao. No, na sreću, internet sve pamti, pa se intervju može s lakoćom naći na izvoru tj. portalu Oslobođenje.ba ili preko arhive Google cachea zaviriti u prikaz Handžar stranice na dan 25. siječnja.


(FOTO: Screenshot cache of http://handzar.jimdo.com)

A taj nas je isti «povjesni» portal 2. veljače obradovao nepismenom porukom i ustaškim pokličem:

“Šta tražite komunjare na ovoj stranici kad vam ovdje nije mjesto 

hajte vi na vaše prosvjede 

a ovo je povjesni portal i nema veze sa ministrom kulture 

hvala na posjeti i pozdrav vam 

za dom spremni

To nas je podsjetilo na još dvije nedavne intervencije koje se dešavaju s člancima vezanim uz (ne)popularnog ministra. Prvi slučaj se desio na stranici HČSP-a čiji je Hasanbegović bio član od 1996. do 2015., a gdje se od 2011. godine, od kad internet arhive pamte ovu stranicu moglo pročitati: «Iako stiče respektabilnu snagu, tek prijelazom dr. sc. Zlatka Hasanbegovića 1996. godine iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatsku čistu stranku prava, i njegovim preuzimanjem vodstva Mladeži, Hrvatska starčevićanska pravaška mladež organizacijski jača, dobiva na svojoj snazi i značaju.»


(FOTO: Screenshot handzar.jimdo.com)

Taj podatak je podigao popriličnu buru u medijima, jer se radi o čistokrvnom ustaškom pokretu, terorističke povijesti, koji za osnivača ima Antu Pavelića, fašističkog poglavnika. No, u obraćanju medijima 22. siječnja novi je ministar ustvrdio: «Nikada nisam bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu. Ako na internetu nađete da sam ubio Kennedyja, ne znači da je to istina». Istovremeno s web stranice HČSP-a nestaje HOP iz članka «Povijesti mladeži HČSP-a», ali ne i iz web arhiva koje pamte da je taj podatak tamo stajao pet godina

Postavlja se pitanje kome je Hasanbegović lagao o svojoj povijesti u HOP-u? Članovima partije u kojoj je proveo 20 godina, kako bi stekao veći ugled u ovoj ustašofilskoj stranci ili sad javnosti kako bi sprao ljagu s imena? 

Na kraju krajeva, nije da postoji neka značajna razlika između HČSP-a (koji je trenutno, zahvaljujući HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji, vladajuća stranka) i HOP-a. Ne zaboravimo da ta stranka na službenim stranicama obilježava obljetnice Pavelićeva rođenja, osnivanje tzv. NDH i skoro svaku objavu zasladi ustaškim pokličem «Za dom spremni!». Veličanje ustaštva, negiranje holokausta, prijetnje ravnateljici Jasenovca su samo dio aktivnosti ove stranke. 20 godina članstva u HČSP-u vjerujemo da ministar neće pokušati negirati i izbrisati s interneta, jer će tu trebati mnogo više posla.


(FOTO: Screenshot hcsp.hr)

A na Wikipediji na hrvatskom jeziku, poznatoj nacionalističkoj utvrdi, svaki pokušaj doprinosa, koji bi spomenuo brojne negativne reakcije kulturne javnosti, novinara, kolega povjesničara, političara i antifašističkih aktivista izbrisane su od strane administratora bez obrazloženja. Posljednji takav doprinos s referencom, koji potvrđuje unos, a koji je nestao glasio je: «Njegovo je imenovanje izazvalo negativne reakcije antifašistički orijentiranog dijela kulturne javnosti koja mu prigovara političku isključivost i nedostatak iskustva u kulturnom managementu».


(FOTO: Screenshot hr.Wikipedia)

Administratori hrvatske Wikipedije inače bez pardona blokiraju suradnike «nepoćudnih» stavova u slučaju da izbrišu referencirani unos, no kada oni čine istu stvar za njih vrijede druga pravila. U razgovoru o članku insinuira se da je urednik, koji dodao rečenicu o negativnim reakcijama, islamofob i da se «ne slaže s izbornim rezultatima», ali i da hr.wiki neće baviti «svakostanim petparačim dogodovštinama»

Na svu sreću, dobar dio urednika koji više nisu mogli podnositi mobbig na hr.wikipediji su se prije par godina preselili na sh.wikipediju, koja je postala i najveća po broju članaka u regiji, tako da se tamo može naći članak sa svim bitnim činjenicama o Zlatku Hasanbegoviću - od političke povijesti u radikalno desnim strankama, koje hr.wiki prešućuje, do prosvjeda pred Vladom koji su ga dočekali i prije nego je bio izglasan. 

Ovim putem izražavamo zabrinutost mogućnošću da ovaj trend iščezavanja svega nepoćudnog vezano za ministra kulture kulminira i konačnim nestankom Hasanbegovića s pozicije ministra, što je 1. veljače gromoglasno tražilo preko tisuću prosvjednika na Markovu trgu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH