VUČIĆU, PEDERU: Bilo je pitanje vremena kad će se pojaviti korigirana verzija spota

S.K.

6. ožujka 2017.

VUČIĆU, PEDERU: Bilo je pitanje vremena kad će se pojaviti korigirana verzija spota

Srbijanski premijer i kandidat za predsjednika države Aleksandar Vučić prošlog tjedna objavio je svoj drugi po redu predizborni spot. Nakon što je u prvom spotu sjedio u putničkom avionu i mirio posvađane pilote koji simboliziraju “ljude koji vode Srbiju u budućnost” u novom uratku pojavljuje se za kafanskim šankom, te okupljenim ljudima uz času pive govori o tobožnjim uspjesima svoje vlade u posljednje tri godine.

Njegovi argumenti predstavljaju kontinuitet s dosadašnjom naprednjačkom propagandom. Vučić drži predavanje o “padu nezaposlenosti”, izgradnji kilometara i kilometara cesta i puteva, obnovi škola i bolnica, spašavanju 5.000 radnih mjesta u smederevskoj željezari i tako dalje. 

Na ovo su ubrzo reagirali aktivisti i aktivistkinje ljevičarske organizacije Marks21. Na njihovim stranicama objavljen je video koji ovom prilikom dijelimo i koji predstavlja naknadnu montažersku intervenciju u Vučićevu kampanju. Tako je njegovim rečenicama dodan šum “tehničkih smetnji”, a na titlovima su prikazani stvarni i svima dostupni podaci koji opovrgavaju premijerove floskule. Istaknuto je primjerice da se pad nezaposlenosti u Srbiji ostvaruje samo ako se kao zaposleni ljudi računaju i oni koji rade jedan jedini sat tjedno, te da se gradnju puteva i obnovu škola realiziraju društvena poduzeća koja imaju zeleno svijetlo za dizanje stranih kredita, za čiju otplatu Vučić garantira novcem građana.

Marks21 nas također podsjeća da je smederevska željezara nekada zapošljavala 14.000 ljudi, te da su na čelo tog nekadašnjeg giganta jugoslavenske privrede nakon privatizacija zasjeli upravnici koji su i dobavljači i kupci sirovina, čime je željezara pretvorena u pogon za pranje novca.

Najnoviji Vučićev spot predstavlja sintezu njegove retorike u posljednje tri godine. Ona se temelji na upornim obećanjima bolje budućnosti, dok se Srbija sve više zakopava na europskoj periferiji. Ova obećanja često se oslanjaju na mitske figure “stranih investitora” koji u pravilu znače moćnike koji dolaze privatizirati ostatke industrije iz samoupravnog perioda. Originalni spot završava navijačkim skandiranjem parole “Vučiću pederu”, koja služi svrsi viktimizacije Aleksandra Vučića i prikazu njega kao marljivog radnika kojeg većina stanovništva ne cijeni dovoljno.

Zadnji kadar intervencije prikazuje skandiranje “Vučiću lopove” s jednog od protesta inicijative “Ne davimo Beograd” u kojima sudjeluje i Marks21. Ovi protesti usmjereni su protiv megalomanskog projekta “Beograda na vodi”, kojeg Vučić provodi dok brojni gradovi u Srbiji još nisu riješili temeljna infrastrukturna pitanja, i trenutno predstavljaju središte društvenih mobilizacija u Srbiji. Kao što poručuje video koji poziva na pridruživanje protestu, alternative naprednjačkim politikama najvjerojatnije će se roditi iz solidarne borbe i angažmana građana na terenu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube