NAKON BURNE REAKCIJE JAVNOSTI: Uprava Novog lista povukla prijedlog o otkazu Borisu Paveliću

Hrvoje Šimičević

19. lipnja 2015.

NAKON BURNE REAKCIJE JAVNOSTI: Uprava Novog lista povukla prijedlog o otkazu Borisu Paveliću

Uprava Novog lista odlučila je povući prijedlog o izvanrednom otkazu Borisu Paveliću, doznaje Lupiga. Nakon što je priča izazvala burne reakcije u javnosti, pa je, među ostalim, zbog ovog slučaja jučer u Saboru zatražena stanka, umjesto otkaza Pavelićevi poslodavci dodijelili su mu "upozorenje o obvezama iz radnog odnosa". To je Lupigi potvrdio Marinko Glavan, predstavnik sindikata novinara Novog lista, tijela koje se u očitovanju oštro usprotivilo prvotnoj odluci Uprave.

"Zadovoljan sam što smo uspjeli dokazati da je namjeravana odluka bila neopravdana i pretjerana. Ovime se ipak donekle stvar riješila, iako je šteta za ugled Novog lista učinjena, ali nipošto krivnjom kolege Pavelića", rekao nam je Glavan.

Boris Pavelić
Pavelić - "Iskreno sam zahvalan svima koji su razumjeli potrebu da javno reagiraju, naročito sindikatu Novog lista i HND-u" (FOTO: Lupiga.Com)

Procedura o izvanrednom otkazu pokrenuta je jer je na internetskoj stranici Novog lista bez znanja glavnog urednika objavljen tekst u kojem je prenesena tvrdnja Josipa Manolića, bivšeg djelatnika jugoslavenske obavještajne službe, o tome da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe. Tekst je nakon manje od dva sata izbrisan s portala, da bi potom donijeli prijedlog odluke o izvanrednom otkazu, kojoj su se u očitovanju oštro usprotivili predstavnici radnika, osporivši sve točke koje mu se stavljaju na teret. Zaključili su kako su razlozi za planirani otkaz potpuno pravno neutemeljeni i kako Pavelić nije odgovoran za objavljivanje teksta kao novinar, uz konstataciju kako je zbog micanja teksta riječ i o cenzuri.

Uprava je, međutim, u upozorenju koristila iste besmislene i pravno neutemeljene argumente zbog kojih su mu namjeravali dati izvanredni otkaz, što je, smatraju pojedinci iz Novog lista s kojima smo razgovarali, očigledni pokušaj da se sanira već napravljena šteta, bez da pritom daju do znanja da su u potpunosti pogriješili. Sam Pavelić, koji zbog trajanja postupka nije davao izjave medijima, rekao nam je kako mu je drago da nije dobio izvanredni otkaz.

"To je najvažnije za moju obitelj, premda sam svjestan da se moj problem ni po čemu ne može uspoređivati s puno težim slučajevima siromaštva i nesreće u Hrvatskoj. Iskreno sam zahvalan svima koji su razumjeli potrebu da javno reagiraju, naročito sindikatu Novog lista i HND-u", kazao je Pavelić, dodajući da će, što se same odluke, odnosno upozorenja tiče, učiniti sve što je potrebno da zaštiti ugled novinarske struke i osobno profesionalno dostojanstvo.

Novi list Rijeka
Odgovorni u Novom listu nisu nam se javljali na pozive (FOTO: GoogleMaps)

Izjave smo pokušali dobiti od glavnog urednika Novog lista Nenada Hlače i člana uprave Nevena Klarina, ali se oni do zaključenja teksta nisu javljali na telefon.

Povod za skandalozno postupanje uprave i uredništva Novog lista, koje je prema svemu sudeći još daleko od epiloga, rezultirao je cenzorskim zahvatima kakvi u medijima nisu viđeni još od ratnih devedesetih godina. Manolićeve izjave cenzurirane su u više dnevnih listova, pod navodnim obrazloženjem da novinari koji su o tome pisali nisu imali mišljenje druge strane, premda su danima, baš kao i Pavelić, bezuspješno tražili izjave brojnih predstavnika HDZ-a, a "druga strana" je uporno obijala dati bilo kakav komentar.

Bez obzira na poprilično ublaženu verziju konačne odluke uprave Novog lista, sam slučaj je naštetio ugledu i kredibilitetu riječkog dnevnika. Iz Hrvatskog novinarskog društva jučer su u priopćenju naglasili kako je planirani otkaz Paveliću, baš kao i otkazivanje suradnje Borisu Dežuloviću u Slobodnoj Dalmaciji, nastavak sve većeg pritiska na novinare kako ne bi radili svoj posao te jasna poruka da će se pritisci, kao i otkazi novinarima u raznim medijima, a bez opravdanih i u zakonu utemeljenih razloga, nastaviti.

Saša Leković HND
Leković - "Nastavak sve većeg pritiska na novinare kako ne bi radili svoj posao" (FOTO: Lupiga.Com)

Predsjednik HND-a Saša Leković otkrio je kako su dobili još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju "neposlušnim" novinarima u više medija, kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno. Cenzurirani novinari, međutim, ne žele o tome javno govoriti, u strahu za egzistenciju.

Dežulović je jučer u izjavi za N1 rekao kako ne treba biti doktor političkih nauka da bi se zbrojilo dva i dva i da se vidi kako se priprema teren za izbore.

"Nisam usamljen slučaj. Kolegi Davoru Krili je isto oduzeta kolumna prije mene i dodijeljena Tihomiru Dujmoviću kojeg bih nazvao portparolom Kolinde Grabar-Kitarović. Ono što se događa Paveliću u Novom listu, ne u nekom minornom mediju, to je da se priprema teren za predizbornu kampanju, odnosno postizbornu Hrvatsku", rekao je Dežulović.

Boris Dežulović
Dežulović - "Ono što se događa Paveliću u Novom listu je priprema terena za predizbornu kampanju" /FOTO: Lupiga.Com)

Zbog ovih slučajeva reagirali su danas i predstavnici nevladinih udruga te brojne javne osobe. U priopćenju inicijative Svi mi - Za Hrvatsku svih nas, stoji kako je ovaj "odstrel jednog po jednog", među najboljim novinarima i dovođenje podobnih, odnosno onih za koje vlasnici ili urednici misle da ih budući politički moćnici prepoznaju kao podobne, mnogo opasniji znak od one svastike na Poljudu.

"To može biti, svjesna ili ne, temeljita priprema za društvo u kojem će se podobnost utjerivati strahom, a sloboda biti zamijenjena pokornošću", stoji u priopćenju Inicijative.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com