U NJEMAČKOJ HRVATSKI NEOFAŠIZAM NE PROLAZI: Thompsonu zbog ustaštva otkazali koncert u Berlinu!

Jerko Bakotin

23. travnja 2014.

U NJEMAČKOJ HRVATSKI NEOFAŠIZAM NE PROLAZI: Thompsonu zbog ustaštva otkazali koncert u Berlinu!

„Jel' znaš ti s kim ti imaš posla? Misliš da te se ne može naći? Izbičevat ću te nasred redakcije, ispred kolega! Razbit ću te! Slobodno to napiši. Analfabetu, seljačino, komunjaro, ne daš Hrvatima koncert“, riječi su Jakova Kolaka, organizatora berlinskog koncerta Marka Perkovića Thompsona, koje nam je uputio nakon što je turneja u sklopu promocije Thompsonova albuma „Ora et labora“ („Moli i radi“) naletjela na minu. Grupa aktivista protiv nastupa je pokrenula kampanju pod nazivom „Nema trećeg puta“, a nakon što su se zaredali negativni napisi u njemačkim medijima, dvorana Columbiahalle odlučila je Thompsonu otkazati ugovor o najmu.

"Nakon što smo dobili saznanja o političkoj pozadini priredbe s bendom Thompson i pjevačem Markom Perkovićem, otkazali smo putem naših odvjetnika 4. travnja ugovor o najmu dvorane. Najavljeno nam je protivljenje pravnim sredstvima, ali do sada se to nije dogodilo. Polazimo od toga da se koncert kod nas neće održati i to bi mogla promijeniti samo sudska odluka", stoji od prekjučer na Facebook stranici berlinske Columbiahalle, u kojoj je Thompson je već nastupio 2006. i 2009. godine.

Doduše, uprava dvorane još se prošlog tjedna odbijala izjasniti o tome hoće li se koncert održati, a Thompsonov menadžer Zdravko Barišic te suorganizator nastupa u Berlinu Jakov Kolak bili su uvjereni da će se u Columbiahalle, koja inače prima otprilike tri i pol tisuće posjetitelja, oriti pjesme o, kako su rekli, „domovini, bogu i obitelji“.

"Dobili smo sve dozvole od policije. Prošlogodišnji koncert u Münchenu je bio izvanredan. Šef policije slikao se s Thompsonom. Nema razloga da se koncert ne održi, osim vas par Jugoslavena koji to pokušavate spriječiti", kazao nam je Barišić dok je još bilo izgledno da će se koncert na planiranoj lokaciji dogoditi.

Detalj s koncerta Marka Perkovića Thompsona na Maksimiru 2007. godine
(FOTO: Lupiga.Com)

Za razliku od Nizozemske, gdje su mu koncerti zabranjeni 2003. godine, ili Švicarske, u koju je svojevremeno dobio zabranu ulaska (tamošnje su vlasti smatrale da Thompson raspiruje mržnju i slavi ustaštvo) njegovi koncerti u Njemačkoj nikada nisu službeno zabranjeni. Svojevremeno su, pak, koncerti u Bochumu i Hamburgu otkazani nakon pritiska javnosti i aktivista. Barišić i Kolak tvrdili su da na koncertu neće biti nikakve ustaške simbolike te da neće biti izvođena niti „Bojna Čavoglave“.

"Ustaša nema više nigdje na svijetu, to je par primitivaca. Niti mi kao organizatori niti policija nećemo dozvoliti ništa ustaško. Što se u Hrvatskoj događa na njegovim koncertima mene ne zanima, ovdje se znaju red i disciplina. Gospodin Perković nije mali pjevač, on je u svojoj zemlji najveća zvijezda, kazao nam je Kolak", kojeg smo nazvali za potrebe članka pisanog za berlinski dnevni list Neues Deutschland.

Obojica su osporavali da je Thompson ikada pjevao „Jasenovac i Gradišku staru“, premda je Novi list 2004. godine prenio priopćenje s njegovog vlastitog sajta, u kojem je rekao da nije autor tih pjesama, ali ih je pjevao „u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama ne skrivajući se“, prvo za  rata u vrijeme „četničke agresije“, a zatim i nakon 3. siječnja u znak „prkosnog otpora povampirenim komunistima“. Podsjetimo, riječ je o pjesmi koja počinje s „Jasenovac i Gradiška stara / To je kuća Maksovih mesara / U Čapljini klaonica bila / Puno Srba Neretva nosila /... 

Njemački su mediji Thompsona dočekali na nož: list Berliner-Kurier se još 13. ožujka zapitao „Smije li naci-Hrvat svirati u Berlinu“, WAZ iz Essena ga je nazvao „fašist-pjevačem“, dok je naslov u „Die Weltu“ glasio „Na turneju s ustaškim pozdravom“. Ni prijašnjih godina nije bio mažen: najugledniji njemački – i europski – dnevni listovi Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung tekstove o Perkoviću naslovili su svojevremeno „Pjevač mržnje“ i „Pjesme iz automata“.

Ljubiteljica Marka Perkovića Thompsona i ustaškog pokreta na Maksimiru 2007. godine
(FOTO: Lupiga.Com)

Zanimljivo je da je – svega par sati nakon što smo uputili službeni upit Columbiahalle – gore potpisanog novinara nazvao izvjesni Mladen Kostić te mu prijetio tužbama zbog „bolesnih laži o gospodinu Thompsonu“, inzistirajući da su protiv Perkovića samo „komunisti, Jugoslaveni i Srbi“.

"Ne možete praviti pritisak na uljudne Nijemce. Tko je protiv Thompsona, taj je protiv hrvatskog naroda, a tko je protiv hrvatskog naroda, taj je protiv Hrvatske", žestio se Kostić, ustvrdivši da zove u ime „sebe i svoje obitelji“. Navečer smo dobili i mail u kojem se zapitao „radimo li po nalogu veleizdajnika Stevana Mesića ili komunističkog režima Zorana Milanovica i Ive Yusipovića?“ (pogreška originalna op. a.).

Iste večeri stiže mail i od izvjesnog Karla Kutniaka, koji, sudeći po priopćenjima kojima nas je zasuo, svojim sumanutim sastavima maltretira njemačke listove, Bundestag i ostale državne institucije. Nakon citiranja Matoša („Hrvatska vidje svakojakih čuda, al ne nađe štrika za toliko Juda!), Kutniak je poručio: „vi ste izmet ('Abscheu') jednog naroda, koji vas je othranio“.

Marko Perković Thompson nepoželjan u berlinskoj Columbiahalle 
(FOTO: Lupiga.Com)

Nakon što je Columbiahalle otkazala koncert, na Facebook stranici suorganizatora Cro-Best Berlin stoji da će do zadnjeg trenutka raditi na organizaciji nastupa na zamjenskoj lokaciji. Osim što su se požalili na nepravdu, piše i da „niti mi, niti pjevač širimo mržnju ili njegujemo desna mišljenja“. I dok je Thompsonov menadžer Barišić uljudno odbio svaki daljnji razgovor, Kolak – inače vlasnik agencije JK Event Berlin – je bio nešto manje uljudan.

"Jel' znaš ti s kim ti imaš posla? Misliš da te se ne može naći? Izbičevat ću te nasred redakcije, ispred kolega! Razbit ću te! Slobodno to napiši. Analfabetu, seljačino, komunjaro, ne daš Hrvatima koncert!", blagoglagoljio je naš sugovornik.

Inače, Thompson 3. svibnja nastupa u Essenu. Tamošnji koncert uslijed obvezujućeg ugovora ne može biti otkazan, požalio se medijima direktor dvorane, dodajući da, kada su dogovarali nastup, nisu znali o kome se radi. Aktivisti koji su pokrenuli kampanju protiv Thompsonovog nastupa, pak, poručuju: „U Berlinu se ne borimo samo protiv njemačkog rasizma i neonacizma. Fašizam nije mišljenje, nego zločin, a to važi i za hrvatske fašiste, bez obzira na to gdje nastupali. Mainstream mediji, hrvatski antifašisti i antifašistkinje u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji pomno prate što se u Berlinu događa. Naš angažman im treba pokazati da nisu sami u svom suprotstavljanju svakodnevnom fašizmu“, kažu aktivisti Vedrana Madžar i Torsten Krämer.

Lupiga.Com