UHLJEBI U SUZAMA: Kako su Karamarko i Kerum potresli Sabor

Braco Vuković

19. rujna 2014.

UHLJEBI U SUZAMA: Kako su Karamarko i Kerum potresli Sabor

"Prerijetko dolazim u Sabor!? Ako treba, spavat ću u Saboru!" - je li možda Tomislav Karamarko ovakvim podcjenjivanjem najviše zakonodavne vlasti nehatom izrekao istinu da zapravo toliki broj zastupnika ili parlament uopće nema ni svrhe ni potrebe? Uostalom, njegova Hrvatska demokratska zajednica je već odavno paralelnim sustavom vlasti izvlastila Sabor. In memoriam: Franjo Tuđman, Ivo Sanader i vrtni patuljci na dobroj košti! A tek znamenita rečenica o tome kako samo Svevišnji može biti iznad te narodne agore? Farsističkih izljeva o važnosti zakonodavnog tijela u političkoj i svakoj drugoj koristi za "nas narod" doduše ima sve manje.

Tome je razlog vjerojatno u šuškanju kako bi se Hrvatski sabor trebao svesti na znatno manji broj zastupnika pa se fraza kane svi koji bi suznih očiju dočekali taj rastanak s privilegijama kakve nema ni jedna socioekonomska skupina u društvu. Moguće je također da se prave i osobne kalkulacije o tome koja bi populistička porukica bila najprihvatljivija za novu kandidaturu u taj "neobavezni raj i spokoj".

Dodamo li ovome iskrenu šprdnju Željka Keruma o tome kako je došao vidjeti što ljudi u Saboru rade, onda je ova moja zadnja tvrdnja, kao i Karamarkovo ruganje onima koji češće sjede u klupama Radićeva trga u cijelosti tragikomična.

DRUGO LICE HRVATSKOG SABORA: Pogledajte kakva se ruina krije iza pozlaćenih vrata i blještave fasade Markovog trga

Uz časne iznimke onih koji tamo redovito raspravljaju ili pak prisustvuju, ne pamtim ovako intelektualno podkapacitiran zakonodavni sastav. U vezi brojnosti dovoljno je reći da je Sabor preskup i preglomazan, jer New York s 12 milijuna stanovnika ima 52 skupštinara. Ili, usporedite naš parlament sa 151 zastupnikom s parlamentima europskih zemalja i gorko ćete se nasmijati.

Hrvatski sabor
Možda će se osjetiti i u sabornici da država ima sve šuplje jasle (FOTO: Lupiga.Com)

Važnije je pitanje - zašto je sastav Sabora tako intelektualno siromašan. To pitajte partitokrate i sustav neoliberalne demokracije. I dok Kerumova simpatična poruga otkriva "dubinu" inicijative Željke Markić kojom na političku scenu lako izravnim biranjem niknu bogati vuci i hajduci, Karamarkova je rugallica poraz skupštinskog zastupanja interesa naroda i demokratura silnih vlasnika političkog života.

I skoro zaboravih - sve će to narod pozlatiti. Država ima sve šuplje jasle. Jesmo li na pragu bar smanjivanja te jasličke ugode u ime naroda?

Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: sabor.hr