REAKCIJA NA „UBIJ HRVATA DA ŠIPTAR NEMA BRATA“: SDSS i SNV osudili grafit u Novom Sadu

Lupiga.Com

3. rujna 2019.

REAKCIJA NA „UBIJ HRVATA DA ŠIPTAR NEMA BRATA“: SDSS i SNV osudili grafit u Novom Sadu

„Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Jasnom Vojnić, predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća republike Srbije“, stoji u izjavi za medije koja je večeras stigla na Lupigin redakcijski e-mail, a koju potpisuju Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Srpsko narodno vijeće (SNV) i Zajedničko vijeće općina (ZVO).

Naime, danas je novosadski portal 021.rs objavio fotografiju grafita koji je osvanuo u Novom Sadu, u naselju Detelinara. Na prizemnici je ćirilicom napisano „Ubij Hrvata da šiptar nema brata“, što je poklič koji već dugi niz godina na stadionima skandiraju neke navijačke skupine srpskih nogometnih klubova. Spomenuti portal je jutros fotografiju proslijedio gradskim službama te je grafit još popodne prebojan

Na novi krik nacionalističke mržnje koja posljednje vrijeme, po sistemu spojenih posuda, buja s obje strane hrvatsko-srpske granice, kao primjer kako ne osuđuju samo napade i govor mržnje usmjeren prema „svojima“, odlučila je reagirati Samostalna demokratska srpska stranka zajedno sa Srpskim narodnim vijećem i Zajedničkim vijećem općina. 

„Ujedno pozivamo predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve da se spriječi ponavljanje i širenje ovakvih poruka. Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji“, poručuje se u izjavi koju potpisuju Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, Boris Milošević, predsjednik SNV-a te Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina.

„Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju, a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa“, zaključuje se u poruci predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: 021.rs