SKITNICE, TO SMO MI: Kako izgleda čovjekova šetnja po komšiluku u Sunčevom sustavu?

Lupiga.Com

1. prosinca 2014.

SKITNICE, TO SMO MI: Kako izgleda čovjekova šetnja po komšiluku u Sunčevom sustavu?

Švedski vizualni umjetnik Erik Wernquist tvrdi da zna kako bi izgledala čovjekova skitnja po Sunčevom sustavu. Naime, čovječanstvo raspolaže tolikom bazom HD fotografija i snimaka susjednih nam planeta da je to postalo relativno lako za izmaštati, a uz pomoć poznatih matematičkih kalkulacija, znanstvenih koncepata i spretnog korištenja montaže to se očigledno može i prikazati na vrlo uvjerljiv, zadivljujući način. Njegov filmić "Skitnice" totalni je hit na Vimeu ovih dana iz sasvim razumljivih razloga, ali i zbog preporuke tog kanala. Skitnico, prošetaj Jupiterom, Uranom, Marsom...

Kako bi što vjernije prikazao ljudsku ekspanziju u svemir, Erik Wernquist koristio je i zamisli zemaljskih mu kolega "maštača", SF autorâ Kima Stanleyja Robinsona i Arthura C. Clarkea, dok se u vizualnom smislu poslužio ostavštinom slikara i ilustratora Chesleyja Bonestella. "Posudio" je i glas poznatog astronoma Carla Sagana, točnije, ukrao ga je i otvoreno to priznao uz poziv da ga se kontaktira ako netko smatra da su mu teško narušena autorska prava. 

"Nadam se - budući da je ovo u potpunosti neprofitna produkcija načinjena da bi prosvijetlila i inspirirala - da će oni koji danas drže autorska prava s odobravanjem gledati na ovo što sam napravio", piše Wernquist.

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: www.erikwernquist.com/wanderers