iNAKOTEKA LUPIGA: iFijolić, prva digitalna izložba ponajboljeg mladog kipara među Hrvatima

Mladen Barbarić

26. prosinca 2014.

iNAKOTEKA LUPIGA: iFijolić, prva digitalna izložba ponajboljeg mladog kipara među Hrvatima

Nadajući se sodomi, ili barem opačini, i mi smo posegnuli za pametnim telefonom selebritija. Ideja i nije bila loša, napokon, umjetnici slove za kreativne tipove nezasitne seksualne energije. No, sve što smo uspjeli naći na telefonu najboljeg kipara među ljubiteljima Brucea Leeja jest... još više umjetnosti... Da smo MoMa iz New Yorka, ili barem Lauba s Črnomerca, radove Ivana Fijolića sada bismo vam predstavili uz šampanjac i kavijar ili barem grah i klobasu. Umjesto toga, dok mi čekamo pozive kulturnih institucija, samoposlužite se u vlastitom hladnjaku i pogledajte prvu digitalnu izložbu Ivana Fijolića prigodno nazvanu - iFijolić.

Postoje neke konstante u životu na Zemlji koje je naprosto nemoguće ignorirati. Nema tog datuma u godini koji na kalendaru kakvog domaćeg političara nije prekrižen onim dubokim, čvrstim, potezima što na kalendaru ostavljaju trag sve do decembra, dok se u kaznionicama zadržavaju još godinama.

Da ne biste krivo zaključili, ne mislimo da su samo korumpirani političari i gradonačelnici po pritvorima i zatvorima univerzalna nepromjenjiva činjenica. Urbana legenda kaže da je još pouzdanija konstanta broj korumpiranih političara kojima ne prijeti zatvor. 

Među te univerzalne konstante života na Zemlji u 21. stoljeću svakako spadaju i vijesti o golišavim fotografijama. Još nije bilo tako tužnog mjeseca u godina da portali i novine nisu izvijestili kako se nekoj domaćoj ili stranoj, zvijezdi i selebritiju, nije pronašao neki telefon ili laptop s golotinjom ili kakvim neprimjerenim video uratkom. 

Nadajući se sodomi, ili barem opačini, i mi smo posegnuli za pametnim telefonom selebritija. Ideja i nije bila loša, napokon, umjetnici slove za kreativne tipove nezasitne seksualne energije. No, sve što smo uspjeli naći na telefonu najboljeg kipara među ljubiteljima Brucea Leeja jest, kako i priliči profesoru na Akademiji renomiranoj poput zagrebačke, još više umjetnosti.

Da smo MoMa iz New Yorka, ili barem Lauba s Črnomerca, radove zagrebačkog umjetnika Ivana Fijolića sada bismo vam predstavili uz šampanjac i kavijar ili barem grah i klobasu. Umjesto toga, dok mi čekamo pozive kulturnih institucija, samoposlužite se u vlastitom hladnjaku i pogledajte prvu digitalnu izložbu Ivana Fijolića prigodno nazvanu iFijolić.

Premda je poznatiji po svrdlanju i čekićanju u svom ateljeu na Kustošiji, Fijolićevi digitalni radovi ne odmiču se daleko od onih kiparskih. Osim što sada barata foto editorom, emoji ikonama, jedinicama i nulama, konstanta je vidljiva i kod iFijolića. Od ironije, sarkazma i pop kulture ne odustaje.

 

DEČKO U PROLAZU


 

 

 

 


POZNATE LIČNOSTI


 

 

 


 

BANANA


 

 

 


 

RAZNO

 

 

 

 

 

 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: iFijolić