NEKAD I SAD: „Warriorsi“ ponovili svoju slavnu vožnju njujorškom podzemnom

Lupiga.Com

20. ožujka 2018.

NEKAD I SAD: „Warriorsi“ ponovili svoju slavnu vožnju njujorškom podzemnom

„Warriors, come out and play-i-ay“, filmski je citat koji će mnogi od vas odmah prepoznati, a na ovom mjestu donosimo vam video koji nije nov, ali je vrijedan objave za sve nas koji smo kultni američki klasik „Warriors“ („Ratnici podzemlja“) iz 1979. godine s oduševljenjem pogledali više puta. Većina glumaca koja je u filmu tumačila članove malene ulične bande s njujorške periferije, „Warriors“, okupila se prije nešto više od dvije godine u New Yorku, na stanici linije Q podzemne željeznice, koja vozi od Manhattana do Coney Islanda, a na kojoj je u filmu počela njihova avantura. Upravo Coney Island bio je cilj njihove vožnje, s obzirom da se baš na toj lokaciji odvija kraj „Ratnika podzemlja“.

"Ova podzemna željeznica je drugačija od one 1978. godine", prva je reakcija glumca Michaela Becka, koji je u filmu tumačio vođu „Warriorsa“, Swana. Uz njega su na ovu vožnju krenuli i David Harris (glumio Cochisea), Dorsey Wright (glumio Cleona), Terry Micho (glumio Vermina) i Thomas G. Waites (glumio Foxa). Nekima od njih „Ratnici podzemlja“ bili su prvi film, a ni ostali prije snimanja nisu imalo preveliko glumačko iskustvo. Redatelj Walter Hill, naime, kako bi film bio što uvjerljiviji, angažirao je naturšćike i glumce početnike. 

Neki su se od njih na ovom ponovnom okupljanju čudili da su na stanici podzemne željeznice stepenice iste kao što su bile, jer im se danas teže popeti uz njih (većina ih je danas starija od 60 godina), pa su u šali dozivali liječničku pomoć. Na „njihovom“ Coney Islandu dočekali su ih brojni obožavatelji ovog filma, od kojih su neki nosili prepoznatljive kožne prsluke „Warriorsa“ s imenom bande na leđima. 

„Ratnici podzemlja“ temelji se na istoimenom romanu Sola Yuricka koji je svoje djelo napisao nadahnut „Anabazom“, autobiografskom knjigom antičkog pisca Ksenofonta iz četvrtog stoljeća prije nove ere, koji opisuje povratak grčkih ratnika iz perzijskog pohoda i nevolje koje ih dočekuju na putu kući. Radnja filma smještana je u New York koncem sedamdesetih godina i prati „Warriorse“ koji se s okupljanja uličnih bandi u sjevernom Bronxu moraju uputiti na četrdesetak kilometara dugačak povratak kući, na periferiju, u južni Brooklyn. Putem ih napadaju sve njujorške bande jer su lažno optuženi za ubojstvo vođe najmoćnije njujorške bande, a ubojstvo je počinio Luther, ekscentrični vođa malene bande Rogues. Upravo on odgovoran je za najupečatljiviji citat ovog filma – „Warriors, come out and play-i-ay“. Inače, Luthera je glumio David Patrick Kelly, kojem je ovo bila prva uloga u životu, a osigurala mu je kasniju veliku filmsku karijeru.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot YouTube