MONTENEGRO PRIDE: Homofobiju u svoja četiri zida

Jelena Svirčić/Ivor Fuka

13. prosinca 2015.

MONTENEGRO PRIDE: Homofobiju u svoja četiri zida

U Podgorici je u nedjelju bez ikakvih incidenata održan treći Montenegro Pride. Uz jake policijske snage unaprijed osiguranom i ograničenom trasom prošetalo se oko 200 osoba uz poruku da "žele slobodu na svakom mjestu i u svako vrijeme u Crnoj Gori". Okupljeni/e, među kojima su bili i predstavnici LGBT zajednice iz Hrvatske, nosili/e su zastave duginih boja, transparente s natpisima poput "Sloboda svuda", "Homofobiju u četiri zida", "Soba nam je mala, ali je Crna Gora velika" ili "Pitaće te starost đe bi na prajdu".

"Srećan sam što je LGBT zajednica konačno ostvarila korak po korak. Pokazali smo da nismo različiti od ostalih, a seksualna orijentacija nas ne razlikuje u odnosu na ostale. Nadam se da ćemo sljedeće godine šetati kroz cijeli grad", poručio je predsjednik Upravnog odbora organizacije Queerr Montenegro, Danijel Kalezić, uz napomenu da su okupljanja LGBTIQ osoba u Crnoj Gori još uvijek moguća samo u Podgorici.  

Oko 200 sudionika/ca Montenegro Pridea štitilo je više od 2.000 policajaca (FOTO: Hina)

"Hiljade LGBTIQ osoba kod nas danas žive u strahu, skriveno i potpuno nevidljivo. Relevantna istraživanja pokazuju da su LGBTIQ osobe u Crnoj Gori nezadovoljne svojim životima, nemaju nadu da će na ovom prostoru ikada moći da žive srećno i slobodno. Mnogi od nas kriju svoj seksualni identitet od svojih roditelja, braće i sestara, prijatelja, kolega, jer se plaše da će im biti uskraćeno dostojanstvo. Uprkos svemu tome, mi koji smo dovoljno ohrabreni da ustanemo i dignemo glas za naša osnovna ljudska prava, ne odustajemo", rekao je Kalezić.

Povorci su se pridružili i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, šef Delegacije Europske unije u Podgorici Mitja Drobnič te predstavnici Socijaldemokratske partije i Liberalne partije. 

Uz desetak sudionika iz Hrvatske na pozornicu je pred okupljene izašao i Franko Dota, predstavnik Zagreb Pridea, organizacije koja već niz godina pomaže crnogoroskoj LGBTIQ zajednici.

„Pozdrav svim perderima, lezbama, trandžama, bipsićima, bipsićkama, kvir osobama u domovini, dijaspori i svim gradovima Crne Gore, bivše Jugoslavije i šire. Pride za nas i za vas danas nije samo čin iskazivanja našeg postojanja, nije samo čin zalaganja i zagovaranja za naša temeljna ljudska prava već čin protesta, prkosa, otpora, hrabrosti kojim zauzimamo naše gradove, ovaj grad i sve ostale gradove. Zato sretan Pride! Zagreb Pride je s vama!“, s pozornice je poručio Dota.

Dota je, inače, nekoliko dana ranije, u susret trećem Montenegro Prideu, govorio i na promociji knjige „Seksualnost u Europi 20. stoljeća“, američke povjesničarke Dagmar Herzog, koju su organizirali Kvir Montenegro i Montenegro Pride u suradnji sa Zagreb Prideom i Centrom za građansko obrazovanje.

Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres podsjetio je na zabranu održavanja Povorke ponosa u Nikšiću čija je policijska uprava zabranila mirno okupljanje uz izgovor da bi ono "moglo ozbiljno ugroziti kretanje i rad većeg broja građana". Povorka se u tom gradu trebala održati u rujnu ove godine. 

Brojni kafići u podgoričkoj Njegoševoj ulici u potpunosti su ispražnjeni za vrijeme održavanja Povorke ponosa (FOTO: volimpodgoricu.me)

"Ono što mi je drago jeste što vidim potpunu različitost u smislu ljudi koji su došli na događaj. Moram i naglasiti neke stvari, a to je zabrana povorke u Nikšiću. Nadamo se da ćemo imati priliku da pokažemo da su LGBT građani dobrodošli u svim gradovima Crne Gore", izjavio je Milivojević.

Upravo održana Povorka ponosa zapravo je četvrta po redu održana u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi, u srpnju 2013. godine organizirao LGBT Forum Progres, kad je Povorku napalo oko stotinjak građana, pri čemu je bilo dvadesetak ozlijeđenih i uhićenih, a aktivisti/kinje su evakuirani brodovima jer im se nije mogao osigurati siguran prolaz kroz grad. Druga Povorka ponosa održana je Podgorici u listopadu iste godine, osiguravalo ju je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u crnogorskom glavnom gradu zabilježeni su incidenti. Treća je u studenom 2014. godine održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni" i završena je bez incidenata.

Ovogodišnji Montenegro Pride također je završen bez i jednog zabilježenog incidenata, uz traženje što hitnijeg donošenja Zakona o registriranom partnerstvu, ključnog za definiranje i usvajanje jednakih zakonskih prava za LGBT partnerske zajednice. Kako je izgledao Montenegro Pride možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".