KRATKO PUTOVANJE: Pogledajte nikad viđene prizore svemira kao na dlanu

S.R.

24. travnja 2020.

KRATKO PUTOVANJE: Pogledajte nikad viđene prizore svemira kao na dlanu

Poznati svemirski teleskop Hubble, u petak je proslavio punih 30 godina provedenih u orbiti. Slavljenik je, tom prigodom, čovječanstvo „počastio“ premijerom nikada viđenih, impresivnih, prizora svemira te pogledom na dvije svemirske maglice nazvane NGC 2020 i NGC 2014. 

Od svog lansiranja, 1990. godine, Hubble je promijenio naše temeljno razumijevanje svemira. Naime, od postanka čovječanstva, pa do prije nekih 400 godina, sve što smo znali o svemiru koji nas okružuje bilo je ono što smo mogli vidjeti golim okom. Godine 1610. Galileo Galilei je po prvi puta okrenuo svoj teleskop prema nebu i zavirio dublje u svemir - bio je to trenutak kada je počelo buđenje čovječanstva. Saznali smo da Saturn imao prsten, Jupiter prirodne satelite ili mjesece koji kruže. Otkriveno je da maglovita mrlja, koja se pruža preko središta neba, zvana Mliječni put, nije oblak, već skup bezbrojnih zvijezda. Za samo nekoliko godina, čovjekova predodžba o svemiru zauvijek se promijenila, nakon čega je uslijedila znanstvena i društvena revolucija. 

U narednim stoljećima teleskopi su postajali sve bolji i moćniji, a onda je 1920. godine Edwin Hubble, po kom je teleskop Hubble i dobio ime, upotrijebio tada najveći teleskop kako bi otkrio neke druge, daleke galaksije.

U travnju 1990. u svemir je postavljen prvi optički teleskop Hubble, a njegovo puštanje u rad najznačajniji je napredak u astronomiji od Galileovog teleskopa. Iznad atmosfere, daleko ponad kišnih oblaka i svjetlosnog zagađenja, Hubble ima neometan pogled na svemir, pa su ga znanstvenici koristili za promatranje najudaljenijih zvijezda i galaksija, kao i planeta u našem Sunčevom sustavu. 

Hubble je transformirao naše poimanje svemira, njegov pogled iz orbite izazvao je poplavu kozmičkih otkrića koja su zauvijek promijenila astronomiju. Od istraživanja tamne materije, do pokušaja utvrđivanja starosti svemira, Hubble je pomogao odgovoriti na neka od najupečatljivijih astronomskih pitanja našeg doba te je otkrio enigme za koje nismo niti znali da postoje. Zahvaljujući Hubbleu, oči čovječanstva svemir danas vide jasnije no ikada prije.

U fantastičnom videu lansiranom povodom Hubblovih prvih 30 godina provedenih u orbiti, znanstvenica koja radi na projektu, dr. Jennifer Wiseman, vodi nas u obilazak svemira, kroz zapanjujuće i do sada neviđene slike koje prikazuju novoformirane zvijezde od kojih su neke najmanje deset puta veće i 200.000 puta sjajnije od našeg Sunca.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube