KONFABULATOR: Danska policija uhitila Dragu Ćosića, sportskog komentatora HRT-a, zbog napada na suce sinoćnje utakmice

Ante Radić

25. siječnja 2014.

KONFABULATOR: Danska policija uhitila Dragu Ćosića, sportskog komentatora HRT-a, zbog napada na suce sinoćnje utakmice

Danska policija uhitila je noćas poznatog sportskog komentatora Hrvatske radiotelevizije Dragu Ćosića. Iako danski mediji ne navode identitet, izvještavajući tek kako je uhićen hrvatski državljanin star 56 godina, naš izvor iz Hrvatskog rukometnog saveza potvrdio je da se radi o Ćosiću. Perjanici sportskog novinarstva u Hrvatskoj i općenito ovom dijelu Europe, na teret se stavlja više kaznenih i prekršajnih djela, a navodno je sve počeo kada je nakon polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva između Danske i Hrvatske, želio raščistiti neke nesporazume sa sucima ovog susreta i napao ih ispred hotela.

Kako neslužbeno doznaje ekipa Konfabulatora, Drago Ćosić je nešto iza ponoći ispred jednog hotela u danskom Herningu pričekao sudački par, želeći s njima razjasniti neke stvari. S obzirom da je već tijekom prijenosa utakmice u eter Hrvatske radiotelevizije, Ćosić doživio blaži srčani udar, zbog očigledne sudačke nepravde na štetu hrvatske reprezentacije, te je već u 23 minuti susreta prestao suvislo prenositi događanja na terenu, pretpostavlja se da je sportski komentator bio u iznimno uzrujanom stanju. Čim su njemački suci prišli ulazu u hotel, Ćosić ih je bučno dočekao.

Drago Ćosić
"Kako vas nije sram, gospodo?", vikao je Ćosić (FOTO: HRT)

„A gdje je crveni za Eggerta, gospodo? Dvije minute za brutalno rušenje Kopljara? Hansenu za skidanje dresa? Sedmerac na Štreleku?“, nezaustavljivo je urlao Ćosić na Larsa Geipela i Marcusa Helbiga, spominjući da se radi o najobičnijoj belosvjetskoj zavjeri protiv Hrvatske i gestikulirajući prema sucima kao da nemaju ništa u glavi. Uzalud je, prepričavaju očevici ovog nemilog događaja, Geipel iz džepa vadio crveni karton i pokazivao ga domoljubnom komentatoru, ne bi li zaustavio njegovu tiraniju. To je još više uzrujalo komentatora te je krenuo prema njima kao da će ih fizički napasti.

Na sreću po njemački sudački par, prije ikakvog fizičkog kontakta reagirala je policijska ophodnja koja je radila na poslovima osiguranja hotela i histeričnog Ćosića odvela na „hlađenje“ u obližnju policijsku postaju.

„Ovo je urota, gospodo, i vi to dobro znate. Zločinci! Ali, neće to tako moći“, teatralno je uzvikivala perjanica HRT-a dok su ga policajci vodili u vozilo.

Drago Ćosić Slavko Goluža
Za kaznu će morati pregledati snimku najmanje stotinu puta, bez prilike da išta komentira (FOTO: Facebook/HRS)

Nakon obrade, Ćosiću prijeti optužnica za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, remećenje javnog reda i mira te kaznenih djela uvrede i klevete. Službenici su u policijskoj postaji pregledali cijelu snimku sporne rukometne utakmice kako bi provjerili Ćosićeve optužbe na račun sudaca. No, utvrdili su da su utemeljena tek tiri od 238 prigovora koliko ih je Ćosić naveo. U hrvatskom veleposlanstvu saznajemo da nitko od hrvatskih državljana protekla 24 sata nije zatražio njihovu pomoć.

S obzirom na postojeći kazneni sustav u Danskoj, Ćosiću ne prijeti zatvor, već bi se pravosudni sustav, shvativši da se u ovom slučaju radi o tipičnom hrvatskom sindromu, mogao odlučiti na vrlo neobičnu kaznu s terapijskim učinkom, prema kojoj bi se nesretnog Ćosića prisililo da snimku cijele utakmice, uz nazočnost svjedoka, pregleda najmanje stotinu puta pri čemu se mora suzdržati od bilo kakvog komentara.

Lupiga.Com