DRŽAVA PROTIV SODOMIJE: Prvi moderan proces zbog presvlačenja

Lupiga.com

26. siječnja 2015.

DRŽAVA PROTIV SODOMIJE: Prvi moderan proces zbog presvlačenja

U ta nesretna vremena kada je čitav civilizirani svijet bio bijesan na Charlesa Darwina, kada se u Parizu stvarala komuna, činilo se kao da je cijeli taj svijet koji je nekada dobro znao što je ispravno, a što krivo, u kojem je postojao red i mjesto za roba i kralja - sišao s uma. U Londonu su se kao naručene da okaju grijehe ogrezle civilizacije pojavile Fanny i Stella. Mlađahne dame uhićene su pri izlasku iz Strandon teatra i optužene za "odvratni zločin sodomije". Bio je to prvi slučaj u povijesti modernog društva o kojem postoje iscrpni dokumenti da se država i društvo okomilo na homoseksualce.

Te večeri 28. travnja 1870. godine policija je pred Strandon teatrom u Londonu pokupila dvije mlade dame u ranim dvadesetim godinama. Nitko se nije previše obazirao obzirom da su racije na prostitutke bile uobičajena pojava u viktorijanskoj Engleskoj. No, sve se promijenilo preko noći provedene u ćeliji kada su se perike raščupale, a umetci raspali. Na sudu se, dakle, ispostavilo kako je gospođica Stella Boulton u stvari Ernest Boulton dok je Fanny Winifried Graham Nay Park, uistinu Park, ali zapravo obični - Frederick. 

Danas više nema podataka odakle su došle Fanny i Stella, no iscrpni sudski zapisi kakvih nema ni s mnogo poznatijeg procesa protiv Oscara Wildea, otkrivaju priču o viktorijanskoj borbi protiv "bolesti" društva. Fanny i Stella često su nastupale u Strandon teatru i bile su valjda najpoznatiji transvestiti viktorijanskog doba. Njihovi su nastupi bili iznimno popularni, a imale su i vjernu sljedbu. Osim predstava u teatru nerijetko su radile i na ulici kao muške prostitutke zbog čega je Stella dva puta uhićena.

Nije dugo trebalo da na sebe privuku pažnju istražitelja koji su se počeli iznimno zanimati za ponašanje dviju dama što je na kraju i rezultiralo suđenjem iz 1870. godine te ponovljenim procesom godinu kasnije. U oba slučaja sud nije mogao dokazati da je bilo kontakta između penisa i anusa te su dame na kraju puštene dok je narodu preostalo tek da se sablažnjava nad time što su ova dva besprizorna mladića neupitno koristila - ženski toalet.

 

Lupiga.com

Naslovna fotografija: Frederick Spalding/Essex Record Office