KONFABULATOR: Hrvatske šume u svoj cjenik uvrstile i krpelje, nećete ih više besplatno nositi iz šume

Ante Radić

13. svibnja 2014.

KONFABULATOR: Hrvatske šume u svoj cjenik uvrstile i krpelje, nećete ih više besplatno nositi iz šume

Nevjerojatan previd dogodio se Hrvatskim šumama, a još uvijek se utvrđuje tko je u ovom javnom poduzeću odgovoran za teški propust. Naime, sastavljači famoznog cjenika Hrvatskih šuma propustili su u njega uvrstiti upravo ono što građani i njihovi kućni ljubimci najčešće odnose iz šuma u vlastite domove. Radi se o nametniku Ixodida, poznatijem kao krpelj. Na propust je neposredno upozorilo Ministarstvo zdravlja izdavši upozorenje građanima da se zaštite od krpelja tijekom boravka u šumi, a potom je cjenik Hrvatskih šuma izmijenjen, pa je sada uz pitomi kesten i pravi vrganj, u njega uvrštena i jedinka krpelja, za koju ćete platiti 10 kuna, ali samo ako nije inficirana.

Nakon nečuvene medijske hajke, Hrvatske šume odlučile su izmijeniti svoj famozni cjenik. Naime, kada su iz Ministarstva zdravlja priopćenjem građane upozorili da prije boravka u šumi nabave repelente, sredstva koja donekle odbijaju krpelje koji mogu biti prijenosnici meningoencefalitisa, u Hrvatskim šumama uslijedila je opća panika. Ispostavilo se da su sastavljači cjenika Hrvatskih šuma napravili previd izostavivši iz njega nametnike, koje građani, iako nevoljko, najčešće odnose iz šuma u vlastite domove, bilo na sebi, bilo na svojim kućnim ljubimcima.

„U ovom trenutku još uvijek utvrđujemo kako je došlo do ovog previda, ali jamčimo da će oni koji su za njega odgovorni službeno odgovarati“, kratko su poručili iz Odjela za odnose s javnošću Hrvatskih šuma. Kako su objasnili cjenik je hitnom intervencijom izmijenjen. Tako sada odmah ispod obiteljskog izleta (40 kuna) i vožnje biciklom (10 kuna), a uz Castanea sativa (pitomi kesten) i Boletus sp. (pravi vrganj), uvrštena i Ixodida (krpelj).

S obzirom da je krpelje nemoguće naplaćivati po kilogramu, kao što je slučaj sa „šumskim plodovima“, njihova cijena se mjeri na osnovnu jedinki i iznosi 10 kuna po jedinci krpelja. No, ukoliko se ispostavi da je krpelj inficiran, odnosno da je prijenosnik virusa krpeljnoga meningoencefalitisa, cijena se penje na golemih 200 kuna. Kako bi se građane spriječilo u varanju države, Hrvatske šume s Ministarstvom zdravlja potpisale su ugovor prema kojem je medicinsko i veterinarsko osoblje dužno prijavljivati ovakve slučajeve nadležnoj službi u Hrvatskim šumama. Nova verzija cjenika počela je važiti s 12. svibnja 2014. godine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: squashblossomfarm.blogspot.com